Thu, Nov. 21st, 2013, 10:52 am

Dārgā Ciba, man ir jautājums par archeoloģiju.

Mums Latvijā ir visādas izrakumu vietas, apbedījumi un tamlīdzīgi. Viena no tādām ir Kristapiņu kapulauks Latgalē.

Senos laikos (kaut kad septiņdesmitajos) kolhozniekiem tur kaut ko vajadzēja, smiltis vai granti. Rakt kapulaukā nav bijis brīv, bet kuru tas krata. Uzrakuši zirga skeletu, kuram blakus mētājies zvans, tāds visnotaļ vecs un, laikam jau, no "tiem" laikiem. Zvanu savāca slavenās Skudrīšu skolas skolēni, kur tas nodzīvoja līdz brīdim, kad skolu slēdza. Pēc slēgšanas skolas manta paklīda pa pasauli, un šitas zvans beigās nonācis pie manis.

Jautājums - vai to zvanu var aizstiept uz kādu muzeju? Kādu? Vai tādu mantu vispār kādam muzejam vajag, varbūt tur savu lūžņu pietiek?

Thu, Nov. 21st, 2013, 01:26 pm
[info]hederas_sieva

Bet vai tad nevajag kaut ko vairāk par mutisku liecību? Jo saprotu, ka saglabājies tikai zvans nevis tas četrkājainais kustonis?

Thu, Nov. 21st, 2013, 01:28 pm
[info]hedera

Šādus stāstus taču vienmēr ir vērts piefiksēt. Vai tad neatceries VKPAI pieminekļu lietas? Tur tās mapes ir pilnas ar vietējo nostāstiem.

Thu, Nov. 21st, 2013, 01:33 pm
[info]hederas_sieva

Tā arī tas noguls VKPAI biezajās, noputējušajās mapēs. O.k. stāstu var izstāstīt Kunigai, bet to zvanu gan vajadzētu uz novadpētniecības muzeju nest, jo parasti jau viņi par šādām lietām ir gana priecīgi.

Thu, Nov. 21st, 2013, 01:49 pm
[info]hedera

Nav jau tās mapes tik noputējušas, cilātas tiek bieži - i studentiem ievajagās uz kādu G kunga lekciju, i arheologi pārcilā pirms ekspedīcijām, i pašiem VKPAI darbiniekiem tās nākas bieži pāršķirstīt. :)
Bet, jā, zvans noteikti interesēs lokālajam muzejam, informācija - pārējiem.