Thu, Feb. 16th, 2012, 02:30 pm

Labi, štrunts ar to R pasākumu. Kamieļi klepo, bet suņi velkas tālāk.

Man vairāk nav skaidrs, no kurienes aug kājas apgalvojumam par latviešu valodas diktano grūtumu un sarežģītību. Nu, tā pati krievu valoda? Ar ko šī ir tik dramatiski vieglāka? Locījumi, laiki, dzimtes, galotnes, ...vairāk vai mazāk same shit.

Vienīgās gramatiskās grūtības (izņemot vārdu krājumu, dzimti un izrunu), ar ko esmu manījis krievus sastopamies, ir īpašības vārdu noteiktās un nenoteiktās galotnes. Ko es noraidu kā beidzamās muļķības. Ja angliski (oj, kur viegla valoda?) cilvēks var iemācīties noteiktā un nenoteiktā artikula lietošanu, tad noteiktās un nenoteiktās galotnes grūtības ir paša izdomātas.

Tātad, jautājums paliek - vai tiešām latviešu valoda ir tik šerpi grūta?

Thu, Feb. 16th, 2012, 03:13 pm
[info]begemots

Te jāņem vērā arī, ka skaņu uztveres neirofizioloģiskais vai kā nu viņu tur aparāts kalibrējas bērnībā, un jo savādāka/citādāka nākotnē apgūstamas valodas skaņas, jo švakāk izskatās, ka iet ar to iemācīšanos vēlāk.

Tas slavenākais piemērs laikam bija par japāņiem un to, ka viņi uz dzirdi neatšķir eiropiešu "R" un "L".

Bet pieņemu, ka "Ģ" varētu būt arī liela problēma tiem, kuru pamatvalodā nav šādas skaņas. Nu, krieviem tāda ir kā d+mīkstinājuma zīme (ģerevņa), bet, piemēram, angļiem vispār nav nekā "Ģ" līdzīga.

Un tā tālāk.