Pegijas · Lī · interjers

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
Es mīlu un aizstāvu arhitektus, kaut gan nesaprotu, ar ko viņi nodarbojas, bet zinu, kur viņiem sāp. Par to arī sēdīšos šonakt uzrakstīt. Un rīt no rīta uz dežūru muzejā.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
[User Picture]
On 1. Februāris 2008, 00:24, [info]usne commented:
ir tāda filma - nakts muzejā
[User Picture]
On 1. Februāris 2008, 01:01, [info]simamura replied:
Pa nakti viņi izkāpj no saviem portretiem un duelejas :)
* * *
On 1. Februāris 2008, 10:00, [info]zazazelle commented:
jā, visas profesijas varētu uzrakstīt, kur viņiem sāp. un tad varētu salīdzināt, kur katram sāp un kam sāp visvairāk. un tad tiem dotu garaas briivdienas un bezmaksas saldeejumu
* * *
[User Picture]
On 11. Februāris 2008, 23:13, [info]de commented:
tomēr par arhitektūru
Lūdzu, vai Tu nevarētu palīdzēt ar profesionālu viedokli? Vai latviski kaut kā sauc "clerestory"? (Romānikas un gotikas celtnēs; raksta arī "clearstory" u. tml.) Arhitektūras terminu vārdnīcas neesamība ir pamats pastāvīgam nelaimīgumam, lūk, nu ir tik tālu, ka nākas šādi uzplīties - par ko ļoti, ļoti atvainojos...
[User Picture]
On 13. Februāris 2008, 01:36, [info]simamura replied:
Re: tomēr par arhitektūru
O! Piedod, tikko pamanīju jautājumu un tieši šobrīd nav pa rokai īstās literatūras (jo gotikas-romānikas terminoloģija nav ikdiena, tāpēc aizmirstas). Taču šķiet, ka tam bija latvisks ekvivalents, kas nav gluži pliks latviskojums, kā piemēram triforijs (triforium), kas atrodas zem klerestorija.
[User Picture]
On 13. Februāris 2008, 01:37, [info]simamura replied:
Re: tomēr par arhitektūru
ja drīkst, atbildēšu pēc pāris dienām, kad tikšu mājās. Tur man ir vajadzīgais avots.
[User Picture]
On 13. Februāris 2008, 01:47, [info]de replied:
Re: tomēr par arhitektūru
Ļoti drīkst! Paldies bezgalīgs.
[User Picture]
On 22. Februāris 2008, 00:17, [info]simamura replied:
Re: tomēr par arhitektūru
visdrīzāk, ka tas vairs nav aktuāli (es aizmirstu solījumus utml), bet cik nācies saskarties, tad to mēdz saukt par virsjomu vai augšjomu vai reizēm pat virsgaismu (savelkot paralēli ar modernākiem risinājumiem). latv. val. arhitektūras terminoloģija, kā jau reiz kādam kaut kur stāstīju, ir nepilnīga un pretrunīga, jo to uztur dažas savā starpā nedraudzīgas autoritātes. Arī par tradīciju šeit grūti runāt, 20.gs.sāk-vidus latviskojumi nav diez ko iedzīvojušies, jo vairāk tāpēc, ka pārsvarā attiecas uz arch.vēsturi, kamēr tehnoloģiju attīstība piedāvā jaunas reālijas daudz lielākā tempā nekā tūdaliņi tās spēj nokristīt. Tāpēc pastāv paralēlā "skola", kas piedotu, ja tu to sauktu vienkārši par klerestoriju. Tas, ka vārds ir svešāds un neraisa iztēlē nekādu bildi, nav liela nelaime - vidējam latvietim arī pie vārda kopne ir diezgan jāsaspringst. Tāpēc arch.terminu vārdnīcas (visur, kur vien tādas izdod) ir bilžu grāmatas.
[User Picture]
On 22. Februāris 2008, 05:38, [info]de replied:
Re: tomēr par arhitektūru
Sirsnīgs paldies! Ir aktuāli un arī priekšdienām noderēs. Vai drīkst tev uzplīties vēl kādā pilnīga izmisuma reizē? (Līdz virsgaismai biju savu galviņu aizlauzījusi, bet bažījos, vai nav pārāk braši taurēts...)
[User Picture]
On 22. Februāris 2008, 05:42, [info]simamura replied:
Re: tomēr par arhitektūru
droši. ar to reakcijas ātrumu gan būs kā būs. Atkarībā no tā, cik interesants jautājums :)
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry