22 May 2011 @ 01:44 am
mūsu ēra - līdz 18.gs beigām  
"400. gads. Indijas metalurgi netālu no Deli uzslien septiņus metrus augstu dzelzs stabu. tas ir izturējis visus korozijas uzbrukumus visai agresīvajā šā mitrā reģiona laikapstākļos, un kalpo kā spilgts piemērs materiālu izgatavošanas mākai, un joprojām paliek kā arheoloģijas mīkla. "// "Nedēļa", 19.01.2009., 42.lpp.


šoreiz neņemsim vērā visas stila un gramatikas kļūdas (man šķiet, ka fakts, ka šajā frāzē - "visai agresīvajā šā mitrā reģiona laikapstākļos" - kaut kas stipri nav kārtībā, ir acīmredzams) un vienkārši pievērsīsimies saturam. pirms 1611 gadiem kādiem indiešiem šķita, ka būtu laba ideja uztaisīt septiņus metrus augstu metāla pāli, un viņi to izdarīja, un tagad cilvēki uz to skatās un brīnās. tas ir brīnišķīgi, es ceru, ka viņi to uzstādīja vienkārši kaut kādu dumju derību dēļ, vai arī tāpēc, ka kādam no metalurgiem bija kompleksi par sava dzimumlocekļa izmēru, un gribējās kaut kā izpausties, vai arī viņiem tur bija kaut kāds ļoti augsts koks blakus, no kura vajadzēja nocelt kaķīti, un stabs tika uzlikts, lai pēc kaķīša paņemšanas varētu ātrāk nolaisties lejā.. bezgalīgi daudz iespēju, bet es ceru, ka tam bija kāds vienkāršs, muļķīgs un neiedomājams iemesls, es gribētu arī izdarīt kaut ko varenu vienkārši tāpat, kas pēc vēl 1600 gadiem būtu totāli baffling visādiem arheolōģijas cilvēkiem, jā!
 
 
( Post a new comment )
[info]kuzbas on May 22nd, 2011 - 03:51 am
well sakrauj zikurātu Alsviķos un piepildi tā viduci ar veciem kasešu pleieriem- tad arheologi pēc 1600 gadiem varēs kasīt vēderus/pakaušu utt ķermeņa daļas censties izdomāt kāda locekļa dēl kādam tas bij jādara.
(Reply) (Link)
briinumcepuminjsh: closeup of magicdust[info]french_mime on May 22nd, 2011 - 04:30 am
hei, Lelde, negribi alsviķos dibināt kaut kad nākotnē sustainable komūnu, kur var audzināt dārzeņus, meditēt un dziedāt? man vienkārši ienāca prātā
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on May 22nd, 2011 - 05:44 am
es ļoti labprāt, bet alsviķus it kā grib mans onkulis, kurš tur kaut ko grib darīt, no idea, nesaprotu tikai, kāpēc viņš neko nedara. ja viņš nomirs, tā arī neko tur baigi neizdarījis, tad noteikti
(Reply) (Parent) (Link)
[info]rakesu_zinatne on May 22nd, 2011 - 10:43 am
īstenībā tas nemaz nav tik baffling. mums pat tas stabs bija kā case study materiālos un just like any discovery ever made it turned out to be... not magic. vienīgais, kas mani jūsmina, ir kā viņi varēja atklāt tādas lietas. trial and error un veiksme, protams, bet pašā sākumā? kuram ienāca prātā kausēt kaut kādus akmeņus? kuram iznāca prātā saberzt graudus, sajaukt ar ūdeni un sacept maizē?
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on May 22nd, 2011 - 09:07 pm
jā? paga, bet tad kāpēc tas stabs tur tika uzstādīts, eh? (i demand an answer! tādu kā - stabu uzlēja, jo (..), lai (..) - (insert information where .. is))

bet par pašu sākumu -
VAI NE?!?!?!?! omfg, omfg, Tu saproti!!!!!! omfg, cik forši, līdz šim, kad es cilvēkiem esmu teikusi, ka tā ir tā-ā-āda mistērija, kā cilvēkiem ienāk prātā iztaisīt pirmoreiz visas tās lietas, kas mums šķiet tik pierastas, viņi man saka a) man pohuj/nav jēgas par to runāt b) sagadīšanās, netīšām atklāja c) vienkārši izdomāja un gandrīz neviens, liekas, nesaprot, kāpēc man tas liekas tik svarīgi un ārkārtīgi mistiski un aizraujoši un lieliski, bet Tu saproti, awesome, es neesmu viena šai pasaulē after all, yay.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
briinumcepuminjsh: fun[info]french_mime on May 22nd, 2011 - 10:14 pm
es arī tā domāju. tu neesi viena! es tagad lasu par hypothetico-deductionism un empiricism un es domāju, ka tie cilveki, kas to izdomāja noteikti neņēmās ar tādiem limiting views, viņi iespējams bija bija curious, viņi spēlējās, eksperimentēja, viņiem interesēja jaunas iespējas un viedokļi un viņi nebija kā 'oh es turpināšu labāk darīt tā kā mani senči, jo tā ir jādara un tā ir pieņemts'

inovatīvs un kreatīvs all the way
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on May 23rd, 2011 - 03:25 am
(nu, tas par būšanu vienai bija metafõriski, es jau zinu, ka Tu domā un vēl daži tādi ir, es gan biju pārsteigta, ka atis vnk teica, ka cilvēki vnk izdomāja un viss)

inovatīvs un kreatīvs, jā! hah, vajag arī tādus krekliņus :D
(Reply) (Parent) (Link)
[info]rakesu_zinatne on May 22nd, 2011 - 10:36 pm
why? because we can!

nu it kā par godu dievam vishnam un vēl kaut kādam tur valdniekam. līdzīgi kā piramīdas un eifeļa torni - vienkārši atrada ieganstu izdarīt kaut ko foršu un izdarīja. un tāpat kā ar visām lietām: pat ja mēs nezinām, kāpēc, vismaz zinām, kā.

atklājumiem, manuprāt, ir divas fāzes, pie tam tās paliek spēkā neatkarīgi no atklājuma jomas un lieluma. un nav arī vienam cilvēkam jāizpilda abas divas fāzes. pirmā fāze ir tāda mīklaina, piemēram, kad tu domā kā kaut ko izdarīt vai arī vienkārši prikola pēc kaut ko dari un vienkārši pamēģini kaut ko jauno/citādu. piemēram, varbūt kaut kad sen sen atpakaļ kāds izdomāja, ka lai ugunskurs neaizdedzinātu visu apkārtni viņam varētu salikt apkārt kaut ko nedegošu kā piemēram akmeņus. un kaut kad sagadījās tā, ka ugunskurs tika sakurināts ļoti ļoti karsts un daži akmeņi drusku tā kā izkusa un tad atkal sacietēja un kāds to pamanīja un nodomāja: "wait, what? akmeņi tak nekūst". nu kaut kā tā. vienkārši ievērot lietas un sasaistīt viņas kopā. un tad otrā fāze ir jau kad tu apzināti skaties un domā un pēti kaut ko tālāk un tā fāze turpinās bezgalīgi un lietas tiek uzlabotas un uzlabotas arvien vairāk. piemēram, nākamreiz kāds speciāli ielika tos akmeņus tur iekšā.

tā pirmā fāze savā ziņā darbojas vienmēr, kad tu dari kaut ko, ko tu iepriekš neesi darījis un nemāki. un otrā fāze ir visādi triki un shortcuti kurus tu jau daudzreiz darot atklāj, it kā dodot sistēmai dažādus inputus un vērojot feedbacku centies panākt to ko vēlies
(Reply) (Parent) (Link)