06 February 2017 @ 05:23 pm
profesionālais kretīnisms  
pirms kāda laika notika šitā - saņēmu pārsūtītu ziņu no kādas beļģu skolas, kas izdomājuši, ka klimata pārmaiņu mazināšanas kampaņu konkursā vēlas aicināt skolas citviet pasaulē iemācīties un izpildīt haku, tradicionālu maoru rituāla deju. nodomāju, kāda strarptautiska vide, cik forši, ka beļģijas skolā strādā kāds maoru izcelsmes skolotājs, kas izplata savu kultūras mantojumu šādā veidā, taču tad izpētīju, kas ir vēstules autori, un izrādījās, ka tie ļaudis ir baltāki par baltu. mans otrais loģiskais solis bija pieņemt, ka viņi, tātad, to dara sadarbībā ar kādu skolu jaunzēlandē vai austrālijā, bet, izlasot aicinājuma vēstuli skolām, ar šausmām secināju, ka tā ne tikai nav patiesība, bet, ka viņu ideja par šo visu ir skolēniem noskatīties youtube video ar vairākām specifiskām hakām (kāzās, bērēs, skolai atvadoties no skolotāja - lieki minēt, ka visi šie bija notikumi jaunzēlandē un deju izpildīja vai vismaz vadīja maoru izcelsmes cilvēki), pēc tiem "iemācīties" soļus un sacerēt sev patīkamu tekstu savā dzimtajā valodā. un tad saukt to par haku. un, nē, viņi nebija konsultējušies ar kādu īstu maoru. var jau būt, ka esmu piekasīga un pārjūtīga, bet, manuprāt, tas ir drausmīgi, tāda atdarināšana. tas ir kā blondai baltajai meitenei staigāt apkārt ar ziemeļamerikas indiāņu rituālo spalvu galvasrotu. labi, varbūt nav gluži blackface, bet tālu nav - iedomājos, nez, kā beļģiem patiktu, ja kāds paņemtu pāris youtube video ar viņu himnu, izdomātu tai vārdus savā valodā, un tad dziedātu publiskā milzīgas ballītes atklāšana, apgalvojot, ka dzied beļģijas himnu.

lieki teikt, ka LV skolām šo aicinājumu nepiedāvāju.
 
 
( Post a new comment )
honeybee: saruna[info]honeybee on February 7th, 2017 - 07:34 am
ā, es sapratu, kāpēc mani šitais (pat ne konkrēti specifiski šitais, bet kreņķis par culture appropriation) mulsina
mulsina tas, ka es tur nolasu kaut kādu aizbildnieciskumu, tipa "jūs apbižojāt maorus, tagad, Lai Atjaunotu Taisnīgumu Pasaulē, es pateikšu/nodomāšu, ka tas ir Slikti", it kā maori būtu vāji un nespējīgi paust savu viedokli. "es nepārsūtīšu, lai aizsargātu viņus no kultūras apropriācijas vispār Latvijā", nevis "es aizrakstīšu tiem beļģiem draudzīgu brīdinājumu, ka vispār viņiem var būt reāli sūdi no maoriem, ja viņi par šito uzzinās".
nu, tā kaut kā.

bet es gan nāku no lit. vides, kas vispār bez apropriācijas īsti nepastāvētu, un apropriēt latvju dainas, lai taisītu debīlus pantiņus (kas droši vien visiem trū daiņotājiem liekas pēdējais idiotisms) vispār ir latviešu lit. tradīcija :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on February 7th, 2017 - 10:13 am
o, nē, mūsdienās jau tieši pašas visādas kopienas ir galvenie nejēdzīgas cultural appropriation pretinieki.

šai situācijā es gan nekādus brīdinājumus beļģiem nesūtīju, jo tā vēstule gluži vienkārši oriģināli nebija adresēta man, un šobrīd dzīvē un darbā ir citas lietas, kur tērēt laiku un enerģiju, nekā draudzīgi skaidrojot viņiem, kāpēc tas nav OK, tādā veidā, lai neradītu kolēģim kaut kādu beef arī to beļģu skolu tīklu. ja nevaru uzrakstīt vienkāršu "beidzot dzīt huiņu, bļe", tad šoreiz izvēlos nepūlēties. citreiz gan esmu darījusi, gan arī darītu nākotnē, jo tas, manuprāt, ir basic educational/awareness darbs.

bet pasūdzēties cibā vajag man pašai savu emociju nomierināšanai.

also, kā latvietim Tev ir visas tiesības dainas izmantot, kā gribas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
honeybee[info]honeybee on February 7th, 2017 - 10:15 am
*tikai lūdzu nenolasi manā iepriekšējā komentārā kkādu uzbraucienu tev, es te skaļi domāju par visu, ko nesaprotu :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on February 7th, 2017 - 04:32 pm
viss čiki, es vienkārši skaļi atreferēju savas pārdomas, jo mana pirmā reakcija arī bija, ka būtu viņiem jāraksta un jāsaka TĀUNŠITĀ, bet sapratu, ka nope, ne šoreiz, un drusku jau ir iekšēji sajūta, ka par to sev jāattaisnojas.
(Reply) (Parent) (Link)