08 April 2014 @ 06:08 pm
padomju laika mantojums  
vispār man ir šausmīgi grūti lasīt daudzas padomju laika grāmatas, jo nenormāli kaitina tas uzspēlētais "SOCIĀLISMS FTW!!!" vēstījums, kurš tur teju neizbēgami parādās. es, protams, saprotu, vēsturiskais un politiskais konteksts un tā, bet tāpat gribas smieties vai ņurdēt, atkarībā no vēstījuma specifiskās izpausmes un pielietojuma, un, šķiet, ir grūtāk abstrahēties no man nepieņemamiem uzskatiem, nekā citos gadījumos, piemēram, grāmatās, kurās stipri cauri sit kaut kāda reliģiska uzbāzība vai pat seksistiskas vai citādi daļu sabiedrības diskriminējošas pamatnostādnes. interesanti.

vēl es izjūtu tādu zināmu zināšanu trūkumu. piemēram, parādās jautājums - ko tad īsti darīja čeka? mans priekšstats līdz šim bija - kā jau slepenpolicija, pratināja visādus aizdomās turamos cilvēkus un lika viņus cietumā, bet tad liekas dīvaini, kāpēc lai čekisti organizētu kaut kādu bērnu bezpajumtnieku patversmju komūnu atvēršanu, un kāpēc lai tāds it kā tomēr vispārīgi puslīdz šķietami saprātīgs cilvēks kā makarenko uzskatītu viņus par nez kādiem tur ideāltipa cilvēkiem. hm, hmm.
 
 
( Post a new comment )
extranjero[info]extranjero on April 8th, 2014 - 09:44 pm
FBI, NSA jau arī tāda pati čeka vien ir, kas nodarbojas ar teroristu ķeršanu. Bet kas vienam ir terorists, otram ir brīvības cīnītājs un partizāns.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on April 9th, 2014 - 12:25 pm
paldies, salīdzinājums ar fib palīdz!
(Reply) (Parent) (Link)