PHz superblociņš - Mana garnitūra tavu fontu [bloks|kalendārs|spamparāde|autors]
PHz

[ autors | sc userinfo ]
[ kalendārs | MEGA!!! ]

Zibenstakas
[Paskat tik:| SpampamparādeKārtībai jābūt!OKomentiņiES ]

Mana garnitūra tavu fontu [2009-12-30|14:39]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tagi|]

Izdomājām spēli «uzmini garnitūru». Spēle notiek šādi: paņem no grāmatplaukta nejaušu padomju laikā izdotu grāmatu un pirms atvēršanas katrs dalībnieks min, vai grāmata ir iespiesta baltikas vai literatūras garnitūrā. Iespēja uzminēt tuva 50%, jo citas parastā daiļliteratūrā, cik manīts, īpaši nav izmantotas. Nedaudz minēšanai palīdz nepārbaudītais fakts, ka vecās (līdz apm. 1970-1980.g.) grāmatās populārāka bija literatūras, bet jaunākās - baltikas garnitūra. Vēl reizēm bija sastopama žurnālu cirstā (piem., lieliskajā sērijā «Zaļais stars»), bet tas jau vēlākos laikos.

Par laimi, šīs lieliskās un acij tīkamās garnitūras krievu kompānijas ParaType izpildījumā mūsdienās ir pieejamas visiem aktuālajiem alfabētiem un visiem (naudīgajiem) gribētājiem:
Baltica:

Literaturnaya:

Journal Sans:


Nenaudīgajiem gribētājiem par nelaimi, bezmaksas interneta lielveikalos ir dabūjamas vienīgi kirilicas versijas, kas derēs tikai angļu vai krievu tekstiem, IZŅEMOT literatūras garnitūru, kura ir dabūjama visā OpenType spožumā!

Vēl iepriecinošāks ir fakts, ka padomju tipogrāfi nav šīs garnitūras radījuši no nulles, bet izmantojuši par prototipiem aizrobežu pirmskara veikumus, līdz ar to ir (vismaz teorētiska) iespēja BIL tikt pie analogiem! Bet par to, kā arī to, kāpēc pašmāju izdevēji šīs jaukās garnitūras vairs nelieto, tad, kad būs veikta izpēte, t.i., nākošajās sērijās.
zibenstakaiekomentēt

Komentiņi:
Kas:[info]spicausis
Cikos:2009. gada 30. Vecembris plkst. 15:16
(zibenstaka)
Jaunais PT Sans ir pilnīgi un absolūti nenaudīgs, lietojams visam, kam iespējams, un satur, among all things, arī baltu burtus.
[User Picture]
Kas:[info]phz
Cikos:2009. gada 30. Vecembris plkst. 15:23
(zibenstaka)
Mmm, lieliski! Šis noderēs reizēs, kad negribēsies zīmēties ar nostaļģiskām vērtībām :>

Vēl būs kaut kad jāpapēta un jāuzraksta par foršākajiem konsoles fontiem.