27 October 2006 @ 06:15 pm
Prte vīrusiem ar tautas metodēm  
Rakstīts speciāli [info]ld, bet arī sev: lai vieglāk atrast, ja nepieciešams:

Ja ir klepus/ iesnas
Biezpiens - sildošā komprese (bez ārsta ziņas nelikt uz vietām, kur atrodas limfmezli, piemēram, kakla)
Ja ir klepus, mazuli nogulda uz vēdera, tad uz muguras augšdaļas plānā kārtā uzziež biezpienu (pirms likšanas to ieteicams nedaudz uzsildīt, lai bērnam patīkamāk), virsū liek cepamo papīru, uz tā - četrās kārtās salocītu frotē dvieli. Pašā augšā - uz pusēm pārgrieztus, karstus, ar visu mizu novārītus kartupeļus. Kompresi tur 15-20 minūtes.
Sildošās kompreses var llikt gan tad, ja klepus sauss un kairinošs, gan tad, ja tas ir atklepojošs. taču tās nedrīkst tizmantot, ja bērnam ir balss saišu iekaisums (laringīts) vai astmas saasinājums.
Sildošās kompreses plaušu apvidū drīkst lietot pirmajās slimības dienās un atveseļošanās laikā, kad krīze ir pārvarēta. Taču tās nevajadzētu gatavot akūtajā slimības periodā un ad, ja bērnam ir augsta temepratūra - virs 38 grādiem. Tad sildīšana var izraisīt pat slimības saasināšanos.


Sāls maisiņi (bez ārsta ziņas nelikt uz vietām, kur atrodas limfmezli, piemēram, kakla)
Ja ir klepus, iesnas, uz pannas sasildia pāris sauju rupja sāls, ieber drēbes maisiņā un 15-20 minūtes patur to piespiestu bērna krūtīm (silto sāls maisiņu liek virs bērna drēbēm, nevis tieši uz ādas - lai nerastos apdegumi).
Sāls maisiņi būs efektīvi slimības pirmajās dienās, kad klepus ir sauss un iesnas tikko sākušās. Sāls maisiņus var likt sākot ar pāris mēnešus veciem mazuļiem.

Kāju vannošana
Ja bērnam ir iesnas un klepus, kājas vanno siltā sālsūdenī vai ūdenī, kam pievienots sinepju pulveris.
Šī procedūra īpaši ietiecama slimības pirmajās dienās, kad bērns nespēj paelpot caur degunu ir jāmazina deguna blakusdobuma audu tūska. Kāju vannošana siltā ūdenī veicina asins atplūšanu no augšējiem elpceļiem.
Pēdiņu sildīšana ieteicama arī profilkase snolūkos, piemeŗam, ja mazulis ir nosalis vai, arnākot, no bērnudārza, jūtas saguris, sācies drudzis.


Melnais rutks
Ja ir klepus, melnajam rutkam izgrebj vidu (nemizo), tajā ieliek pāris tējkarotes medus, pagaida, kamēre tur sakrājas sulas, un tad dod to sulu bērnam.
Mīkstina, ārstē klepu. Ieteicams bērniem pēc gada vecuma. Līdzīga iedarbība ir arī salvijas, pelašķu, klinģerīšu tējai. Ruka vietā var lietot arī sīplu.

Kalanhojas sula
Ja iesnas ir ieilgušas un izdalījumi kļuvuši zaļgani, degunā pilina kalanhojas sulu - tā izraisa šķaudīšanu, līdz ar to deguna blakusdobums atbrīvojas no izdalījumiem.
Var degunā arī pilināt ūdeni vai siltu kumelīšu tēju. To var ieliet arī tukšā deguna pilienu pudelītē, kam ir uzgalis ar smidzinātāju. Izsmidzināšana ir efektīvāka par pilināšanu.

Temperatūras mazināšana
Norīvēšana ar degvīnu
Lai mazinātu augstu temperatūru, bērnu norīvē ar degvīnu.
Bērnu ar degvīnu drīkst norīvēt tikai tad, ja viņam ir ļoti augsta temperatūra (virs 39 grādiem), turklāt rokas un kājas ir arī karstas!
Degvīna vietā var lietot arī vieglu etiķūdeni
Zīdaiņu svar sākt rīvēt ar degvīnu no 3mēn vecuma.


Dzērvenes
Ja bērnam ir augsta temperatūra, bērnam dod dzērveņu mosu un daudz dzert.
ja ir augsta temperatūra dzērvenes tiešām ir ļoti ieteicamas. Tām piemīt sviedrējoša (tas palīdz mazināt temperatūru) un urīndzenoša iedarbība (tas palīdz no organisam izvadīt nelabās vielas.
 
 
( Post a new comment )
Ilse Kahrklis[info]ld on November 6th, 2006 - 10:30 am
pārlasīju vēlreiz MM info - laikam mums tikai kalanhoja tagad līdzētu - bet kur tādu dabūt...
heh - ir tik grūti būt mammai! :)

P.S. par to rupjo sāli - Eiropas Savienībā tādas nav. laikam visām, kas plāno būt mammas būtu jāiepērk kādi pāris kg vēlākiem laikiem - vismaz lai būtu ko karsēt un maisiņā iebērt...
(Reply) (Thread) (Link)
phoenix[info]phoenix on November 6th, 2006 - 05:22 pm
tiešām? Es par to sāli. Cilvēktiesību Eiropā cilveķs neavr izvēlēties, kādu sāli gribēs! Brrrr.
a MM uz aarzemeem pasuutiit nevar?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Ilse Kahrklis[info]ld on November 6th, 2006 - 06:00 pm
var jau var pasäutäit, bet diiiikti daargi. manai mammai naak un tad vinja vairaakus paarsuuta kopaa man vai arii kaads brauc un atved, vai es aiybraucu pakalj.

bet par saali tev taisniiba - nevar izveeleeties, nevar
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
phoenix[info]phoenix on November 7th, 2006 - 10:41 am
prātīgāk nav pārsūtīt tev uzreiz to žurni? Jeb pasta izdevumi ir dikti dārgi?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Ilse Kahrklis[info]ld on November 7th, 2006 - 10:48 am
uzreiz pasuutot bija ljoooooti daargi - paarsuutot nav tik daargi
(Reply) (Parent) (Link)