23 May 2014 @ 12:11 pm
 
Saruna par Nabokovu mani iedvesmoja uz ideju, ka nākamreiz, kad kāds man pateiks kaut ko no sērijas "diskriminācija ir ir ok, var taču saprast, ka cilvēkiem vienkārši ir bail", es varētu pateikt "izlasiet Lolitu un, ļoti iespējams, jūs sapratīsiet arī Humbertu". Var jau būt, ka tas ir pārāk subjektīvi, un citiem tā nav, bet es brīžiem esmu šokā par to, cik milzīga ir apziņas spējas “saprast” kapacitāte. Ja es pietiekami iedziļinos un iepazīstos ar gana plašu kontekstu, es spēju saprast gandrīz visu, izņemot kaut kādu klaju vardarbību un sāpju nodarīšanu citai dzīvai būtnei (un arī, droši vien, tāpēc, ka fiziskas sāpes ir manas lielākās bailes, un es arī ļoti apzināti esmu izvairījusies iepazīties ar mākslu, kas ļautu ieskatīties visādu varmāku galvās - varbūt es kaut kadā mērā spētu saprast arī viņus, (pieņemot, ka cilvēks, kurš vēlas nodarīt pāri otram, nav vesels, tb – tie vienk. ir jau citi spēles noteikumi). Ir daudzas lietas, no kurām es ļoti apzināti izvēlos distancēties un "nebraukt dziļumā", bet tas drīzāk ir "es negribu šo saprast". Ir lietas, par kurām intuitīvi šķiet, ka saprast šo nozīmētu sev nodarīt kaut ko briesmīgu, ļaut sevī ienākt kaut kam aukstam un netīram, ar ko pēcāk būtu jāsadzīvo varbūt uz visiem laikiem. Bet lielos vilcienos es bieži izjūtu žēlumu un līdzjūtību pret to, no kā teorētiski vajadzētu riebumā novērsties.

Patiesībā, man liekas, ka, jo vairāk tu spēj sapraast, jo uzmanīgākam jābūt, proti, ir jābūt diezgan skaidriem uzstādījumiem par to, ko es savā tuvumā akceptēju un ko nē, ko es atbalstu un ko nē, ļoti vienkāršojot, ir diezgan trausla robeža starp to, kad tu esi vienkārši “labs kristietis”, kura augstākais ideāls ir piedot visiem bez izņēmuma, un, kad tev jau ir Stokholmas sindroms.
 
 
( Post a new comment )
[info]augsne on May 23rd, 2014 - 12:59 pm
Manuprāt, izteikums "var taču saprast, ka cilvēkiem vienkārši ir bail", nenozīmē, ka tas, kurš to saka, attaisno, piemēram, diskrimināciju, tas vienkārši uzsver to, ka moralizēšana "kā tu nepareizi dari, diskriminācija ir slikti, tevi par to jāsoda", ir neefektīva cīņa ar sekām, kad būtu jādomā, kā mazināt bailes.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on May 23rd, 2014 - 01:18 pm
Es vienk. neesmu (kā jau bieži vien) precīzi formulējusi - es arī domāju, ka ir vērts tikai "kaut ko darīt" lietas labā, nevis nosodīt un moralizēt, bet ir cilvēki, kam tiešām liekas, ka, piemēram, bailes ir kādu rīcību attaisnojošs iemesls (tb – nevis tikai es saprotu kādu rīcību pagātnē, bet akceptēju tādu pašu arī nākotnē, jo tā ir vieglāk), nu, ka šis tiešām visu laiku kalpo par atrunu, tipa "vispār jau es saprotu, ka šis nav pareizi, bet..." Tas ir tas, ko es saprotu ar būšanu upurim - es ciešu no šī, bet man nav spēka neko mainīt, tāpēc, lai nenomirtu aiz sāpēm, ir kaut kā visu jāpavērš tā, ka pāri darošo faktoru "var saprast". Es esmu pilnīgi pret agresiju un moralizēšanu, bet ļoti par atbildību - arī stāties pretī savām bailēm, lai to dēļ nenodarītu pāri citiem.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]augsne on May 23rd, 2014 - 01:26 pm
Jā, cilvēki ļoti bieži ir kā ūdenszāles savu emociju okeānā, un viņiem liekas, ka ar to okeānu neko nevar padarīt, tāpēc klapes uz acīm.
(Reply) (Parent) (Link)
Witch. snake. running[info]bagdarama on May 23rd, 2014 - 10:55 pm
Hmm,mana pieredze kaut ka ir sanacis, ka saprast intelektuali par kaut ko pabriesmigu var,un diemzhel kaut kada maza zina tas nozime ari attaisnot, ne pavisamn ne, bet mazdruscit. Bet es saprotu visus uz sevi verstos man nederigos lemumus, un ipashi neesmu cinijusies, jo shkitis bezjedzigi. Un riciba jau ari bijusi logiska. Eh, prata speja paskatities uz visu ta, lai turpinatu dzivot.
(Reply) (Link)