19 March 2014 @ 12:04 am
 
Brīžiem mazliet sāku baidīties, vai es kaut kādā mērā nezaudēju empātiju un jūtīgumu, spēju ar kādu sesto maņu apzināties, ka cilvēki ir trauslas un žēlojamas būtnes, kam ir jāpiedod viss. Visvairāk es par šo aizdomājos brīžos, kad saprotu "man vairs nav žēl, ka tu tā jūties, tev ir tiesības to izvēlēties". Man ir žēl par izvēlēm, bet arvien retāk ir patiešām žēl kādu kā situācijas vai citu cilvēku upuri, vismaz ilgtermiņā. Jo cilvēks taču var aiziet no tiem, kas viņam dara pāri, vismaz lielākoties. Tomēr ir bailīgi, vai es neieslīgstu gajējībās. Bet tad ir tā otra puse: kad es eju pie zobārsta, man ir ļoti grūti tur mierīgi gulēt, bail no sāpēm, tā kā man ir zems asinspiediens, mēdz būt problēmas ar anestēziju, man ir ļoti nepatīkami, ka man acīs spīd gaisma, un vispār tas viss mēdz izvērsties diezgan dramatiski, agrāk es būtu sevi nomocījusi ar bailēm jau nedēļu iepriekš, visu laiku iztēlojoties, cik briesmīgi tas būs, kā man sāpēs, ka man noteiktri būs nelabi utt., man liekas, dzīve arī mazliet ir tāds zobārsts, un reizēm anestēzija nestrādā, bet es vairs netaisu to drāmu nedēļu garumā, kas rezultējas ar sirdskaluvēm, nelabumu utt. Ir sajūta, ka es esmu pakāpusies malā no bezdibeņa vienu soli pirms. Un tāpat ir sajūta, ka empātijas, atvērtības, jūtīguma, iecietības un maiguma pret pasauli ir piecreiz vairāk, bet es vairs negribu lēkt tajā tumsā, negribu, ka mana atvērtība tiek izmantota, negribu ļaut sevī dzīt saknes un plaukt vilšanās rūgtumam. Pasaule ir tāda, kāda tā ir: ļaut tai staigāt sev cauri, bet nebūt miskastei, kurā uz palikšanu var apmesties jebkas.
 
 
( Post a new comment )
honeybee: saruna[info]honeybee on March 19th, 2014 - 09:57 am
ooo, zems asinsspiediens = problēmas ar anestēziju? Es nemaz nezināju. Izskaidro, kāpēc pēcdzemdību šūšanā man mūždien rodas, ēēē, diskusija par tēmu, vai man sāp vai nesāp (nu, es gan tieku sakauta vienā setā, jo ārsti zina labāk) :)
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on March 19th, 2014 - 11:44 am
Es, nezinu, vai tā tiešām ir, jo neko daudz no šīm lietām nesaprotu, bet zobāsrsts, pie kura tagad eju, teica, ka, ja man ir pazemināts asinspiediens, tas varētu izskaidrot, kāpēc anestēzija iedarbojas lēnāk, jau arī citās reizēx ir bijis tā, ka man tomēr sāp, kaut arī nevajadzētu sāpēt, bet man ir licies, ka tas ir tas ārstu "jutīgs", tagad tā kā tur viss bija baigi iekaisis un slikti, es īsti nevarēju izturēt, tad viņš man jautāja, vai man iepriekšējā reizē nav bijis tā, ka pēc aiziešana mājās gandrīz liekas, ka vaigs sāk tirpt vēl vairāk, kā man arī ir, tad man vajadzēja kādu laiku vienk. gaidīt. Pavisam normāli vispār kļuva tikai uz beigām, kaut arī zāles iedeva vēl, viņš teica: "ja jums sāp, protams, sakiet, bet, ja vienkārši nav patīkami, varbūt jūs varētu mazliet izturēt", tipa, ka viņi negrib man dot Vēl zāles, jo daudz jau ir iedevuši.

tagad arī domāju, vai asinspiediens tādā gadījumā kopumā nevarētu būt saistīts ar to, ka man ir tik dramatiski slikta sāpju panesamība. Un, kad tu izaudz, kļūst mazliet labāk, jo, kad tu pasaki, ka tev tomēr sāp, tevī vismaz reizēm klausās, bet, kad tu esi bērns un apgalvo, ka tev sāp, reakcija ir: „aizveries, tev nesāp, jo es teicu, ka tev nesāp, un nevienam taču šitas nesāp“, tāpēc man arī ir kopumā diezgan noraidoša attieksme pret medicīnu, tā mani ir spīdzinājusi jau kopš bērnības, un neko daudz arī nav varējusi palīdzēt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
honeybee: pārdomas[info]honeybee on March 19th, 2014 - 11:54 am
yeah, same here, ar visu zemo spiedienu un ļaunajiem ārstiem bērnībā.
sāpes gan es panesu labi (teiksim, otrreizēju zoba kanāla tīrīšanu parasti izvēlos bez anestēzijas), bet man nenormāli riebjas, ja man apgalvo, ka man nesāp, lai arī patiesībā sāp. bet šitais, man šķiet, mainījās ap to laiku, kad es pieņēmos svarā [nu tb no 48 uz kaut kādiem 50-52-??? - neesmu svērusies kopš grūtniecības], es gan nezinu, vai tur ir kāda kolerācija, bet vispār jo resnāka es esmu, jo mazāk man sāp.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on March 19th, 2014 - 12:06 pm
o, resnāka! man arī kaut kādi 52 kilogrami ir bijis lielākais svars manā dzīvē, tagad nezinu, cik sveru, bet, spriežot pēc tā, ka drēbes krīt nost, droši vien esmu nokritusies.

Es jau esmu pieņēmusi, ka tad, kad tev saka „šis nesāpēs”, 95 % gadījumu tie ir meli, tu par to vari būt pilnīgi drošs, tikai pirms pilnas narkozes, tas līdz šim ir srrādājis tā, kā tam būtu jāstrādā.

Bet man arī riebjas tieši, ka man mēģina iestāstīt, kā es jūtos vai kā man jāreaģē, jo ok, ja tiešām mūsdienu medicīna nevar atrisināt šo sāpju problēmu, es varu kā pieaudzis un saprātīgs cilvēks, kas zina, ka konkrētā lieta ir manā labā, mēģināt izturēt, bet vienk. nedirs, ka man nesāp vai ka es pārspīlēju.
(Reply) (Parent) (Link)