Par latviešu kino Lielā Kristapa kontekstā, tātad - par mūsdienu latviešu kino!

« previous entry | next entry »
Sep. 30th, 2009 | 01:25 pm

Visprecīzāk par šo pateica Gvido Skulte:
"Filmas tiek uzņemtas nevis Latvijas skatītājam, bet lai apmierinātu dažu indivīdu radošās intereses. Par valsts naudu!
Godā tiek celts profesionālais infantilisms, kurš tiek kronēts kā „netradicionālais kino". Tam pierādījums "Lielā Kristapa" pēdējo gadu skates, žūriju sastāvi un godalgas."

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {4}

muldēšana

(no subject)

from: [info]zeerava
date: Sep. 30th, 2009 - 01:42 pm
Link

es moš par šlinku esmu, lai aizietu uz kādu no tām filmām, bet laikam never esmu kādu no tām redzējusi vai kko labu dzirdējusi

Reply


helvetica

(no subject)

from: [info]helvetica
date: Sep. 30th, 2009 - 06:41 pm
Link

totāli nepiekrītu. Protams, nav nekāda ģēniju kalve te, bet interesants stafs gan nāk arā. Ja grib zelta oliņas, tad lai, bļe, baro ar zelta graudiņiem, vai gaida, ka režisori un scenārija autori ceps odeozas pilnmetrāžas sāgas par pliku paldies? Latvijas skatītājiem, bļe, tad vajag attīstīt industriju (tas maksā naudu, jopcik! kā ari izglītība - nu, cik daudz mums Lv kas ir spējīgs izglītot kino - resursietilpīga kompleksa projekta - taisīšanā (ar visu praksi, protams)) un taisīt kvalitatīvu popsu kā to dara, piemēram, digitalizētie dāņi, nevis griezt nost to mazumiņu, ko lieto tie pāris cilvēku, kas pēc skatos-mēģinu (jo citādāki apstākļi te nav nodrošināti) metodes ir ieinteresēti taisīt to, ko ir interesanti taisīt pašiem kā radošiem cilvēkiem un kas tomēr saista nelielu daļu ('eliti') skatītāju.
Sviests kaut kāds, padomjlaiki ar māksla-tautai ir pagājuši un man sāp galva no domas vien, ka būtu jāskatās kaut kādi graubas un veco krabju jaunie sūdi "parastajam skatītājam" a ļa "neprāta cena", "rīgas sargi" un "pagastmājas mistērijas". Vienīgā jēdzīgā popfilma, kas ir uzfilmēta pēdējos gados ir tā pati Ozoliņa-Zeltiņas lente, kas, tiesa, jau tika gānīta, pirms vēl uzfilmēta, jo tā mums LV tās lietas notiek....
Dodiet man labāk paskatīties, kā Pakalniņai, Putniņam, Sīmanim, Brūverei, Vingrim, Gobam, Kairišam, Poškum, Frankam un virknei LKA maģistrantu izdodas vai neizdodas - šis tapšanas process ir interesants un vērtīgs. Ja vien ļaudis nav tādi, kam vajadzīgas krāsainas bildītes, kuru pavadībā grauzt popkornu.

par žūriju nepiekrrītu - cilvēku LV ir maz un citādāk sanāk, ka visās žurijās un visās padomēs sēž vieni un tie paši "grandi". lai aug jauni cilvēki, citi cilvēki, lai pašķaidās tas redzējums, kas nav formulēts, bet jau ir iesīkstējis.

par balvām ari dalēji nepiekrītu - jāņem vērā, ka LV tiešām izcilu filmu gandrīz nav, varbut pa kādai lieliskai īsfilmai 6-12 minūšu garumā :D Bet nav jau arī nekādu "standartu" un jomas "mērķu" attiecībā pret kuriem pozicionēt lietas un vērtēt.

histēriskajā un nesakarīgajā penterī beigās vien teikšu, ka man šķiet absurdi, ka jomu, kura kino vēl vismaz nedaudz dveš ("mākslinieku intelektuālie eksperimenti", kā to nicīgi dēvē) grib norakt, it kā tā būtu pie vainas, ka nav popsas kīnō. Noraks - un? Pēkšņi visi šie režisori ies tautumeitas filmēt?
Resursus vnk. vajag industrijas attīstībai un tad arī radīsies tie, kas šos resursus gribēs tērēt, a citādāk pagaidām, kā krievi saka: "nabadzība uz izdomu bagāta", proti, ar pliku dirsu ir jādomā radošas pieejas, kas rezultējas nevis Holivudas cienīgos blāsteros, bet gan andergraunda tipa lentēs.
Kā arī vajag normālu vīziju kuras materializēšanai šo slīdzekļus ielikt un attiecībā pret kuru pozicionēt vienas vai otras aktivitātes.

Reply | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Sep. 30th, 2009 - 09:34 pm
Link

respektēju Tavu viedokli un necenšos pārliecināt par pretējo.
vienkārši poustā minētais citāts ļoti precīzi raksturo manu attieksmi. un ne tikai kā latviešu skatītājam, bet arī kā cilvēkam, kuram būtu interesanti tajā visā iesaistīties ar savu profesionālo skatījumu. bet tā ir ļoti šaura vide, es pat teiktu - siltumnīca, ar visiem tās efektiem un defektiem. ja mēs spētu izdarīt to, ko izdarīja dāņi ar savu kino, tad es aplaudētu - galvenokārt mācībspēkiem un cilvēkiem, kuri saprot, ka, lai kaut kas rastos, ir jāinvestē. lai gan pasaule ir vaļā, mēs to saucam par popsu. nē, nav runa par popsu - tam mums vēl ilgi naudas nebūs. runa ir par pavisam vienkāršām un visiem saprotamām lietām, un tas nav tas pats kas lēts un banāls!

Reply | Parent


Fiance

(no subject)

from: [info]firebabe
date: Oct. 1st, 2009 - 11:10 am
Link

Šajā mazajā pīļu dīķī, kur visu izšķir piederība augstajam klanam, grūti spriest par objektīvu mākslas radīšanas lauku :)))

Reply