viedoklis

« previous entry | next entry »
Feb. 27th, 2008 | 10:31 am

Mans uzskats un pārliecība par t.s. 'bērnu skandālu', iespējams, ir pārāk kategorisks, taču, manuprāt, diez gan loģisks. Valdošā neiecietība, ņirgāšanās un citas destruktīvās darbības bērnu starpā, kuru izpausmes ir ne tikai verbālas, bet arī fiziskas, ir tikai sekas tam, ka bērnam nav iemācīts, kas ir slikti un kas labi. Morāles un ētikas principi, par kuru ieaudzināšanu ir atbildīgi vecāki, palaižot savus bērnus vidē ārpus ģimenes. Tieši bērnu neizpratne un nezināšana par šīm divām kategorijām ir cēlonis, savukārt primārā (!) atbildība par to ir jāuzņemas vecākiem, nevis skolotājam, kurš tikai sekundāri (!) iesaistās audzināšanas procesā un ir viena no bērna vidē darbojošajām personām. Kā to kontrolēt vai ietekmēt mūsdienu apstākļos, kad ir pieejams internets, ir kompetences jautājums. Ne velti ir izgudrota iespēja nobloķēt dažādus, bērniem nevēlamus saitus. Zinu, ka aizliegums pats par sevi dažbrīd ir pārāk neauglīgs princips, jo, kā jau no Bībeles zinām, aizliegtais auglis ir tas saldākais. Tajā pat laikā bērnam, kuram izpratne par demokrātiju, brīvību un visatļautību ir diez gan embrīnā stadijā, ir jāskaidro, ko drīkst un ko nedrīkst. Pretējā gadījumā nonākam pie situācijas, kad šī visatļautība pieņem nekontrolējamus apgriezienus, kuru galējie piemēri ir meklējami, piemēram, ārzmeju ziņu listēs par kārtējām apšaudēm ASV skolās.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {14}

tas ir absurds

(no subject)

from: [info]mazeltov
date: Feb. 27th, 2008 - 10:47 am
Link

Ņemot vērā to, ka mūsdienās izglītoto & inteliģento vecāku vidū topā ir saudzīgais humānisms pret bērniem (ka tik nenodaram viņiem kādu traumu!) domājams, ka tuvākajā laikā bērns/skolēns būs dievs, kam aizliegts nav nekas.

Reply | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Feb. 27th, 2008 - 10:50 am
Link

tikmēr Tvaika ielas iestāde un psihologu kantori plauks un zels ;)

Reply | Parent


(no subject)

from: [info]crash_and_burn
date: Feb. 29th, 2008 - 05:23 pm
Link

Kāpēc visi grib visu vainu uzvelt uz vecāku pleciem???

Jā vecāki ir atbildīgi par bērna audzināšanu, bet ko jūs gribat no bērna, ja viņam nepārtraukti tiek stāstīts par viņa tiesībām (ja tev ir problēmas, zvani uz tādu uzticības telefonu. Nedrīkst būt vairāk par 3 kontroldarbiem dienā, skolas soma nedrīkst būt smakāga par 5 kg.) Tā varētu ilgi un dikti turpināt par to, kas bērniem tiek visur stāstīts. A kurš viņiem stāstīs par viņu pienākumiem? Vecāki? Ko divi vecāki var izdarīt, ja visa pārējā pasaule stāsta ko citu?

Te jau iet līdz galējībām - ar likumu aizliedz bērnu pērt (neiet runa par sišanu, bet par normālu pērienu), aizliegs pacelt balsi pret bērnu. Tas jau viss drīz aizies līdz Orvela 1984. Būs viena liela propoganda no valsts un bērnu aizsardzības iestādēm, un ja kāds vecāks atļausies kautko iebilst pretī, tad bērns piezvanīs uz uzticības tālruni, nostučīs un tiks izņemts no "nelabvēlīgās ģimenes, kurā atļāvās bērnu iekaustīt". Vai arī "sliktais skolotājs, kurš atļāvās pieprasīt, lai bērni nāk normāli saģērbušies uz skolu" tiktu atlaists, jo redziet bērniem ir tiesības ģērtbties kā grib.

Vecāki nevar visu labot, nevar.

P.S> es negribu vainu novelt uz kādu citu, es atzīstu, ka vecākiem ir svarīga loma bērnu audzināšanā, bet nevar kategoriski pateikt - vecāki pie visa vainīgi.

Reply | Parent


kašķīša dzirnaviņas

(no subject)

from: [info]romija
date: Feb. 27th, 2008 - 10:49 am
Link

Kur lai ņem tos viedos vecākus?

Reply | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Feb. 27th, 2008 - 10:53 am
Link

Mūžu dzīvo, mūžu mācies ;)

Reply | Parent | Thread


tas ir absurds

(no subject)

from: [info]mazeltov
date: Feb. 27th, 2008 - 11:02 am
Link

Izskatās, ka nekas cits neatliks, kā rādīt piemēru! :D

Reply | Parent | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Feb. 27th, 2008 - 11:24 am
Link

Tu taču arī teici, ka bērnus neaudzināsi uz pilsētas bruģa ;) Skan varbūt šausmīgi didaktiski, bet bērni ir atbildība, kuru katrs izprot pēc saviem kritērijiem!

Reply | Parent


kašķīša dzirnaviņas

(no subject)

from: [info]romija
date: Feb. 27th, 2008 - 11:10 am
Link

Ja viss būtu tik vienkārši...:)

Reply | Parent | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Feb. 27th, 2008 - 11:21 am
Link

It is simple, but it's not easy!

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]crash_and_burn
date: Feb. 29th, 2008 - 03:34 pm
Link

It's not simple.

Kaut vai par piemēru - neesi padomājusi, ka varbūt tas viens bērns, kas izkrīt no pūļa ir tieši tas, kuram vecāki kautko bija iemācījuši?

Ja visiem vecāki (vai vismaz lielākajai daļai) mācītu šīs lietas, tad kautkas mainītos, bet ja vienam bērnam vecāki iemāca šo atsķirību, bet dzīve ārpus mājas rit pēc citiem noteikumiem, tad tam bērnam īstenībā ir nodarīts vairāk ļaunuma nekā labuma...

Reply | Parent | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Feb. 29th, 2008 - 04:20 pm
Link

Tu jau apraksti to, kas ir simple, bet nav easy.
Ko nozīmē izkrist no pūļa, ja pūlis sastāv no stilīgiem rupekļiem, kuri no sevis iedomājas krutos?! Tas, ka dzīve ārpus mājas rit citādāk, nozīmē, ka tiem, kas ārpusē, nav šīs galvenie principi pareizajās kategorijās ieaudzinātai. Un kā reizi tas bija tas, par ko es rakstīju savā poustā. Tu domā, ka labi ir dzīvot pēc pūļa likumiem?! Es tā nedomāju ...

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]crash_and_burn
date: Feb. 29th, 2008 - 05:08 pm
Link

Es nekur neteicu, ka ir jādzīvo pēc pūļa likumiem.

Tas, ko es gribēju teikt - ja bērns ir viens pret pūli, tad viņš maz ko var izdarīt, lai arī cik labi vecāki viņu būtu mācījuši. Jā ir bērni, kas ir izteikti līderi un viņi māk pavērst pūli, bet ir arī tādi, kuri to vienkārši nevar.

Līdz ar to nevar problēmu vienkārši novelt uz vecāku pleciem, un pateikt, ka viņi ir pie visa vainīgi. Jā vecāki ir tie, kuriem ir jāiemāca pamatlietas (arī pateikt, kas ir labi un kas ir slikti), Bet vecāki nevar kontrolēt vidi ārpus mājām. Pat ja visiem atskaitot vienu bērnu būs iemācītas elementāras pieklājības normas, bet tas viens gaiteņos visus lamās un iekaustīs, tad ko tie pārējie izdarīs? Nolaidīsies līdz viņa līmenim, lai tiktu ar viņu galā? Nē - šeit ir jāiejaucās skolotājiem, kuriem IR jākontrolē vide skolā.

Mazs rezumējums - (a to tev sanāk pārprast ko es gribu pateikt, vai arī es nemāku izteikties ;) - Bērnu audzināšanas process ir ļoti komplekss un sarežģīts - par to nevar teikt "It is simple, but it's not easy".
Un nevar viennozīmīgi novelt vainu uz skolotājiem vai vecākiem. Jā ir lietas, kas ir jāiemāca vecākiem, bet ir arī lietas (un neiet runa par zināšanām), kas jāiemāca ir skolotājiem.

Reply | Parent


Fiance

(no subject)

from: [info]firebabe
date: Feb. 27th, 2008 - 12:08 pm
Link

Tā jau ir, ka bērns primārās saskarsmes iemaņas, vērtību sistēmu iegūst, pirmkārt, ģimenē, radu lokā utt. Vēl ir gēni, kodētā informācija, ko satur šūnas un kas rit arī asinīs. Asinsbalss.
Skolotājs pārstāv sabiedrību un viņam nav pienākums (papildus tiešajiem darba pienākumiem, kuri, kā mēs zinām, viņam jau tāpat ir ļoti daudz) vēl mācīt morāli un ētiku.
man vispār riebjas tie kliedzošie avīžu raksti. Tādu traģēdiju var sastapt katrā skolā, katrā klasē vienmēr ir kāds nesaprastais baltais zvirbulis, un nezin kāpēc kopumā tam neviens šādu uzmanību nepievērš.

Reply | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Feb. 27th, 2008 - 12:47 pm
Link

kliedzoši, jā. tajā pat laikā esmu 'par', ka vispār par to raksta, ka šī tēma ir pacelta, jo varbūt kāds tomēr ieklausīsies un padomās. es arī biju baltais zvirbulis - zubrila, bet mani neviens neapsaukāja un rupjos vārdos nelamāja. vismaz es to neredzēju un nedzirdēju. turklāt ne visi ir bērni spēj savos oponentos iedzīt respektu, ne katrs ir spējīgs sevi aizstāvēt!
ai, pietiks te gaudot ... :)

Reply | Parent