viedoklis

« previous entry | next entry »
Feb. 27th, 2008 | 10:31 am

Mans uzskats un pārliecība par t.s. 'bērnu skandālu', iespējams, ir pārāk kategorisks, taču, manuprāt, diez gan loģisks. Valdošā neiecietība, ņirgāšanās un citas destruktīvās darbības bērnu starpā, kuru izpausmes ir ne tikai verbālas, bet arī fiziskas, ir tikai sekas tam, ka bērnam nav iemācīts, kas ir slikti un kas labi. Morāles un ētikas principi, par kuru ieaudzināšanu ir atbildīgi vecāki, palaižot savus bērnus vidē ārpus ģimenes. Tieši bērnu neizpratne un nezināšana par šīm divām kategorijām ir cēlonis, savukārt primārā (!) atbildība par to ir jāuzņemas vecākiem, nevis skolotājam, kurš tikai sekundāri (!) iesaistās audzināšanas procesā un ir viena no bērna vidē darbojošajām personām. Kā to kontrolēt vai ietekmēt mūsdienu apstākļos, kad ir pieejams internets, ir kompetences jautājums. Ne velti ir izgudrota iespēja nobloķēt dažādus, bērniem nevēlamus saitus. Zinu, ka aizliegums pats par sevi dažbrīd ir pārāk neauglīgs princips, jo, kā jau no Bībeles zinām, aizliegtais auglis ir tas saldākais. Tajā pat laikā bērnam, kuram izpratne par demokrātiju, brīvību un visatļautību ir diez gan embrīnā stadijā, ir jāskaidro, ko drīkst un ko nedrīkst. Pretējā gadījumā nonākam pie situācijas, kad šī visatļautība pieņem nekontrolējamus apgriezienus, kuru galējie piemēri ir meklējami, piemēram, ārzmeju ziņu listēs par kārtējām apšaudēm ASV skolās.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {14}

(no subject)

from: [info]crash_and_burn
date: Feb. 29th, 2008 - 05:23 pm
Link

Kāpēc visi grib visu vainu uzvelt uz vecāku pleciem???

Jā vecāki ir atbildīgi par bērna audzināšanu, bet ko jūs gribat no bērna, ja viņam nepārtraukti tiek stāstīts par viņa tiesībām (ja tev ir problēmas, zvani uz tādu uzticības telefonu. Nedrīkst būt vairāk par 3 kontroldarbiem dienā, skolas soma nedrīkst būt smakāga par 5 kg.) Tā varētu ilgi un dikti turpināt par to, kas bērniem tiek visur stāstīts. A kurš viņiem stāstīs par viņu pienākumiem? Vecāki? Ko divi vecāki var izdarīt, ja visa pārējā pasaule stāsta ko citu?

Te jau iet līdz galējībām - ar likumu aizliedz bērnu pērt (neiet runa par sišanu, bet par normālu pērienu), aizliegs pacelt balsi pret bērnu. Tas jau viss drīz aizies līdz Orvela 1984. Būs viena liela propoganda no valsts un bērnu aizsardzības iestādēm, un ja kāds vecāks atļausies kautko iebilst pretī, tad bērns piezvanīs uz uzticības tālruni, nostučīs un tiks izņemts no "nelabvēlīgās ģimenes, kurā atļāvās bērnu iekaustīt". Vai arī "sliktais skolotājs, kurš atļāvās pieprasīt, lai bērni nāk normāli saģērbušies uz skolu" tiktu atlaists, jo redziet bērniem ir tiesības ģērtbties kā grib.

Vecāki nevar visu labot, nevar.

P.S> es negribu vainu novelt uz kādu citu, es atzīstu, ka vecākiem ir svarīga loma bērnu audzināšanā, bet nevar kategoriski pateikt - vecāki pie visa vainīgi.

Reply | Parent