I'm the best paaudze

Braucu autobusā uz lidostu sagaidīt senu paziņu. Pa ceļam lasīju Kolmaņa grāmatu "Taksista stāsti", ik pa laikam uzmetot skatu garām slīdošajai pilsētas ainai. Rāmo mieru pārtrauca skaļš jauniešu bariņš, bet esmu jau iemanījies norobežoties savā klusumā, tā nu atkal pievērsos grāmatai. Tomēr saausījos, kad jauna meitene no bariņa sāka uzskaitīt valodas, kuras labi pārvalda - vācu, zviedru, čehu. Varbūt visas nesaklausīju, jo klausījos pavirši. Tad meitene pašpārliecināti uzsvēra: "Bet krievu valodu es gan nemāku! Man visu laiku jūk čehu un vācu valoda." Kāds no skaļās kompānijas ierosināja, lai meitene pasakot kaut ko čehiski. Klusuma pauze. Droši vien meklēja īstos vārdus, kā tas parasti ir tūristiem vai iesācējiem, apgūstot kādu svešvalodu. "Pasaki čehiski: "Kā tev iet?"", ierosināja puisis. "Tūlīt, tūlīt... Ļaujiet padomāt, man viss sajucis." Tad palīgā nāca blakussēdētāja (iespējams, google tulkotājs), pasakot pirmos vārdus Jak se... "Jā, pareizi! "Jak se màš?" Bet vāciski ir "Wie geht es Ihnen?"" Meitene centās revanšēties par misēkli un sāka skaitīt frāzes citās valodās, beigās uzsverot, ka krievu valodu gan nemākot. Tālāk vairs neklausījos. Ieslīgu pārdomās, vai tiešām mūsdienās dažu frāžu zināšana nozīmē arī valodas pārvaldīšanu? Viss relatīvs? Nē, nenosodu, nav viegli dzīvot laikmetā, kur internets ir smadzeņu paplašinājums, līdz ar to vairs nav nepieciešams trenēt atmiņu un kaut ko atcerēties ilgāk par piecām minūtēm. Jauniešu galvās iedzītās iluzorās frāzes - Viss ir iespējams, esmu vislabākais, zinu visu - nav viņu vaina. Atcerējos kādas profesores teikto par bakalaura darbiem. Ja kāds tēlotā pašpārliecinātībā stāsta, cik labs ir viņa darbs, visticamāk tas tāds nebūs, kad būsi izlasījis viņa radīto. Ai, ai, dzīvīte.

Comments

Vēl joprojām labāk par paaudzi, kas lasa Kolmani xD
Kolmanis te gadījās, jo lasu gandrīz visu, ko raksta tautieši. Arī manis sastaptais pulciņš tikai viens nogrieznis. Es nevaru spriest par visiem. Arī Sokrata jaunībā vecūkšņi sūkstējās par jaunatni.
Mūsdienās visi lietojam internetu, esam paši tur sevi iemetuši, apdomīgi vai vieglprātīgi, atkarīgs no paša kritiskā skatījuma. Tam ir sekas, bet ne tikai vienā paaudzē. Domāju, ka visos laikmetos ir bijuši cilvēki, kas paviršas zināšanas uzdod par zināšanām. Tā bija ieraksta pamatdoma. Varbūt esmu piekasīgs, jāļauj digitāli iedzimtajiem pašiem reflektēt par sevi un savu laiku.

Vai ir kāda labāka paaudze? Tas atkarīgs no vērotāja egocentrisma, vispār spēja aptvert visus laikmetus - mūža darbs.
"spriest par paaudzi no vienas noklausītas sarunas" ir lielisks paviršu zināšanu paraugs
Spriest par lietām no realitātes pieredzes vismaz mazāk pavirši kā spriest par tām no ideoloģisku aktīvistu aģitpropagandas pseidozinātniskos pamfletos.
taisnība, tas pats attiecas uz interneta backwater inceļu forumiem
Pareizi, ir jālasa pirmavoti, dokumenti, līki, white papers, bieži pietiek vienkārši valsts oficiāli rakstītos papīrus. Tāpat nav slikti pamācīties vēsturi, pirms domāt par sevi kā cilvēku dvēseļu un sabiedrības inženieri. Arī empīriskā pieredze der. Tas, ar ko nodarbojas visādi (((antropologi))) ir Partijas revolucionāro manifestu zubrīšana un tiražēšana.
pat es neesmu tik kreņķīga par [info]paartraukums, lai šitā brauktu virsū :)
(((hahalabais)))
Jums taisnība. Vispārinājumi parasti ir nepatiesi. Tad nu būšu alojies.

January 2024

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Powered by Sviesta Ciba