ofuda - Palidosim?!? [entries|archive|friends|userinfo]
ofuda

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Palidosim?!? [9. Jul 2005|09:15]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

"Cilvēks vienmēr grib to, ko viņš nevar iegūt vai sasniegt. Un tad, nespēdams kvēlo vēlēšanos apslāpēt, tiek izdomātas dažādas alternatīvas, lai kaut nedaudz pietuvotos kārotajam. Viens no šādiem sapņiem ir lidošana, kas sola šķietamu brīvību un nervus kutinošas sajūtas.
Aerodium!
Labi zināms, ka tā sasniegšanai nepieciešamas visvisādas ierīces, turklāt zemes pievilkšanas spēka dēļ tas vienmēr saistīts ar mazāku vai lielāku risku. Taču.
Tagad Latvijā ir vertikālais vēja tunelis Aerodiums, kurā ir iespējams vienkārši pacelties gaisā un ļaut savam ķermenim lidot!
Kas?
Aerodiums ir piltuvei līdzīgs tunelis, kurā no apakšas tiek radīta gaisa plūsma. Tās ātrums ir 200km/h, tāpēc cilvēks, kas propelleru ražotajam gaisam ‘uzgūlies’ virsū, tiek celts uz augšu.
Visā pasaulē ir 15 šādi tuneļi un viens no tiem – Latvijā, kas šobrīd ir vienīgais Austrumeiropā.
Kur?
Aerodiums atrodas pie Rīgas – Siguldas šosejas, netālu no Siguldas.
Kā?
Sākumā ieraugot uz paaugstinājuma uzstādīto, simpātisko Aerodiumu, tas šķita liels un man iedvesa bailes. Īsti nesaprotot, kā tā lidošana notiks un kas jādara, lai vispār paceltos gaisā, uzmanību piesaistīja zilganā vēja tuneļa augšējā atvere un doma, vai iespējams no tā izlidot ārā – nokrist, sasisties, kaut ko salauz, slimnīca..
Taču pavisam drīz šaubas kliedēja instruktora norādījumi, kuri apmēram 30 minūtes pirms lidojuma liek apņemties būt piesardzīgam, censties atcerēties sacīto, neapjukt un galvenais – nezaudēt vēlmi iet un pacelties gaisā :).
Arī šāda lidošana saistās ar zināmu risku, tāpēc kodolīgā instruktāža nenoliedzami ir nepieciešama. Jo tā ne tikai palīdz saprast, kā savu ķermeni labāk pielāgot gaidāmajam pasākumam, bet arī liek apzināties iespējamos riskus.
‘Nākošos kosmonautus’ ietērpjot speciālā kombinezonā, ieliekot ausu aizbāžņus (jo troksnis tunelī ir ļoti liels, tāpēc tur sarunāties, piemēram, ar instruktoru nav iespējams) un uzliekot ķiveri, ir sperts vēl viens solis tuvāk noslēpumam.
Ieejot tunelī, neliels satraukums pieaug, taču iedrošina mīkstais matracis gar Aerodiuma malām. Ivars Beitāns, kas šoreiz ir mūsu instruktors, liek izmēģināt kritienus. Nekāda īpašā māksla netiek prasīta, vienkārši jācenšas krist uz pleca vai muguras. Pufīgais matracis ir gana atsperīgs, tāpēc pagaist vēl viena kārta uztraukuma un neziņas.
Un tad tiek iedarbināts motors! Ivars pieiet pie matrača malas, ‘uzguļas’ uz gaisa plūsmas un paceļas gaisā! Gluži kā filmās, kur skatītājiem tiek atklāta tikai trika rādāmā daļa, paveras skats, kā viņš vienkārši uzlido gaisā! Tikai tagad ir iespējams redzēt visu – arī aizkadru! Turklāt pakrūtē kņud apziņa, ka arī tu vari lidot tāpat!
Ja iesācējiem pieļaujams pacelties gaisā ne vairāk par četru metru augstumu, tad Ivars kā īsts profesionālis uzlido augstāk par tuneļa atveri, apmet salto un demonstrē arī citus knifus.
Aerodiuma ārpusē ir cilvēks, kas darbojas pie pults un regulē plūsmas ātrumu, tāpēc, kad mūsu instruktors paraugdemonstrējumus ir beidzis, gaisa plūsmas ātrums tiek samazināts - tagad kārta iesācējiem.
Es pieeju pie tuneļa vidus – gaisa šalts, kur ar metāla stiepļu batutu norobežots propelleris, ‘uzguļos’ virsū plūsmai un paceļos gaisā! Uzreiz un pa īstam! Jūtos nedaudz savādi, jo lidojums notiek no lejas uz augšu, nevis kā ierasts. Turklāt pārņem tāda pēkšņa bezierobežojumu brīvība un sajūta, ka aizlidošu pavisam.. :) Tas, protams, ir mirklis, taču galva man sūtīja tieši šādus signālus.
Pēc pirmā uzlidojuma mazliet sabīstos, jo iepriekšējā pacelšanās man laikam šķita pārāk augsta. Taču instruktors aicina lidot vēl. Nelielo izbīli pārvarēt nav grūti, bet tagad esmu sasaistītāka un tik augstu vairs neuzlidoju. Taču tas ļauj patrenēt kritienus un lēcienus no vienas matrača malas uz otru
Kāpēc?
Jāatzīst, ka Aerodiums patiešām atdzīvina piedzīvojuma garu un zināma riska dēļ neaizmirst atgādināt arī par nervu šūnu esamību. Par sajūtām, kā zināms, ir gandrīz neiespējami izstāstīt. Taču.
Piedzīvotais ir kas neaizmirstams, tāpēc es nebrīnos par tiem, kuri pēc pirmās reizes ātri vien atkal grib vēja tunelī atgriezties. Un, runājot par sapņiem, - tas ir kaut kas ļoti tuvu piepildījumam, jo tu vienkārši lido!"
Linkir doma

Comments:
From:[info]dzingla
Date:9. Jūlijs 2005 - 10:33
(Link)
No kurienes šitas?
ierunājās konkurences gars...
Bet es anyway biju pirmā :P
[User Picture]
From:[info]ofuda
Date:9. Jūlijs 2005 - 10:40

!!!

(Link)
Kā, Tu jau lidoji?
PASTĀSTI, kādas sajūtas?!!!?
no:
http://www.tvnet.lv/izklaide/fun/tourism/article.php?id=205732
From:[info]dzingla
Date:9. Jūlijs 2005 - 11:27

Re: !!!

(Link)
Sen jau.
Paskaties draugiem.lv albumu :)
Raxts Izklaidē arī jau pasen bija...
Šas izkopēšu speciāli Tev - ja Tev nav pieeja Lursoftam
From:[info]dzingla
Date:9. Jūlijs 2005 - 11:29

Re: !!!

(Link)
Pārvari gravitāciju

Autors: Džeina Kārkliņa, speciāli Dienai
Publicēšanas datums: Piektdiena, 2005. gada 17. jūnijs.
Rubrika: Izklaide (36. lpp.)

Sajūtas, ko nevar aprakstīt, vien piedzīvot, — brīdi jūties kā putns

Jau 17.jūnijā jebkuram interesentam būs pieejama viena no pēdējo gadu elpu aizraujošākajām atrakcijām — līdz šim brīvi lidot kā putnam bija iespējams vien sapņos, taču tagad netālu no Siguldas ir sācies darboties pirmais vertikālā vēja tunelis Austrumeiropā Aerodium. Iepriekšēja sagatavotība, lai to izmēģinātu, nav vajadzīga. Nepieciešama vien drosme riskēt, kāre pēc adrenalīna un vēlme pārbaudīt sevi jaunā disciplīnā.

LidojoŠie teletŪbiji

Kad Siguldas 38.kilometrā nogriežamies pa labi meža ceļā, acīm paveras kaut kas pavisam neredzēts — milzīga piltuve, kas krasi kontrastē ar mierīgo meža ainavu, un jūtami jau pirmie drebuļi sirds apvidū. No sākuma palūdzam, lai instruktori nodemonstrē, kā tas īsti notiek. Puiši ir ar mieru un sāk gatavoties lidojumam, uzvelkot speciālo ietērpu — kad pirmoreiz to ieraugu, nevaru novaldīt smieklus, jo pārāk spēcīgas ir asociācijas ar teletūbijiem. Viens no Aerodium īpašniekiem Ivars Beitāns mums visiem izdala ausu aizbāžņus — tie ir nepieciešami, jo troksnis var sasniegt par 120 decibelus. Skatoties, kā cilvēki bez jebkādām palīgierīcēm lidinās pa gaisu, met kūleņus, sajūta ir samērā nereāla. Nedaudz bail, ka tūlīt kāds pārkritīs pāri malai, lai arī mums ir paskaidrots, ka tas nekādi nav iespējams. Jāatzīst, ka lidojuma redzēšana adrenalīna sajūtu tikai pastiprina, un, kad jākāpj augšā uz platformas, lai saģērbtos lidojumam, ceļi dreb pamatīgi. Man iedod kombinezonu, kas, kā paskaidro I.Beitāns, ir ar speciālām nošuvēm, lai labāk uztvertu gaisa plūsmu, ir arī jāuzliek ķivere un jāuzvelk aizsargcimdi. Tiesa gan, kā pārliecinos vēlāk, iespējams, ka vajadzēja izvēlēties parasto ķiveri un aizsargbrilles — ķiverē ar aizsargstiklu ir samērā grūti elpot, un stikls visu laiku svīst ciet. Un tad jau var sākties piedzīvojums. Lai arī instruktors Kristaps precīzi parāda, kā jāuzkrīt uz gaisa plūsmas — it kā aptverot milzu bumbu, lēciena brīdī pievelkot kājas, — tomēr nemaz tik viegli tas nesanāk. No sākuma turos Kristapam pie rokas, sirds kāpj pa muti ārā (reizēm arī banalitātes precīzi raksturo sajūtas). Psiholoģiski ir grūti lēkt, zinot, ka līdzīgos apstākļos, vien bez gaisa plūsmas šis kritiens beigtos ar krietni sāpīgu sasišanos. Tā nu tur kūņojos, brīžiem izdodas "lidot", ik pa brīdim triecos ar galvu batutā un krītu uz stiepļu režģa. Kad krietnu brīdi tur esam darbojušies, ir skaidrs — vajadzīgs pārtraukums. Lai arī no malas nemaz tā neizskatās, tā ir nodarbe, kas prasa krietnu fizisko piepūli.

Pēc pauzes jau jūtos daudz drošāk, vismaz rokas tā netrīc kā pirmajā reizē. Un pēc pāris mēģinājumiem notiek neticamais, man izdodas palidot arī bez instruktora palīdzības. Sajūtas... tās nevar aprakstīt, taureņi vēderā, vējš galvā, un saproti, ka ir izdarīts it kā neiespējamais. Pēc tam skaidrs — būs jābrauc vēl.

ApmācĪbas — obligātas

I.Beitāns stāsta, ka Aerodium pirmoreiz tika izgatavots 1981.gadā Kanādā, lai apgāztu apgalvojumus, ka cilvēku nevar pacelt ar spēcīgu gaisa plūsmu bez papildu ekipējuma. Jau pavisam drīz šo izgudrojumu pamanīja militāristi, kas to sāka izmantot profesionālu karavīru sagatavošanā, kā arī dažādu ekstrēmo sporta veida cienītāji. Patlaban Aerodium ļoti veiksmīgi tiek izmantots, lai apmācītu topošos izpletņlēcējus — uz šī savdabīgā trenažiera iespējams iemācīties koordinēt kustības, lai, lecot ar izpletni, nerastos nekādas problēmas. Bieži vien ir nācies novērot profesionālu izpletņlēcēju šovu, gaisā veidojot dažādas figūras, — Aerodium ir lieliska vieta, kur tam sagatavoties. Aerodium gaisa strūklas ātrums ir 200 km/h, un ar to ir iespējams pacelties vairāk nekā 20 m augstumā. Par izlidošanu ārpus ierīces robežām nav ko uztraukties — tas tehniski nav iespējams. Pasaulē darbojas jau 20 vēja tuneļi, un līdz šim neviens nelaimes gadījums nav beidzies letāli. Visbiežākās traumas ir sastiepumi vai samežģījumi, tāpēc ir jāiemācās pareizi krist — sagrupējoties.

From:[info]dzingla
Date:9. Jūlijs 2005 - 11:30

turpinājums

(Link)
Pirmoreiz ierodoties Aerodiumā, obligātas ir pusstundu ilgas apmācības, kā arī jāparaksta līgums, ka atrakcijas izmantotājs pats uzņemas atbildību par savu veselību — kā jau visos ekstrēmā sporta veidos. Lidot nedrīkst grūtnieces, epilepsijas slimnieki, personas ar muguras un citām kustības ierobežojošām traumām, personas alkohola vai narkotiku reibumā. Ir arī svara ierobežojumi — no 18 līdz 104 kg, bērni līdz 18 gadu vecumam drīkst lidot tikai vecāku uzraudzībā.

***

aerodium

Aerodium atrodas šosejas Rīga—Sigulda 38.kilometrā

Maksa par lidojumu Ls 5 minūtē, laiks tiek pārdots, sākot no divām minūtēm

Informācija un reģistrācija www.aerodium.lv vai arī pa tālruni 8384400

Apģērbs — brīvs, nepieciešami sašņorējami sporta apavi, pārējo ekipējumu nodrošina uz vietas
[User Picture]
From:[info]ofuda
Date:9. Jūlijs 2005 - 11:30

Re: !!!

(Link)
...nav gan pieejas ;-(
Paldies!
From:[info]petro
Date:9. Jūlijs 2005 - 12:26
(Link)
Super! Es arī gribu!
[User Picture]
From:[info]ofuda
Date:9. Jūlijs 2005 - 13:10

;-)

(Link)
Lidosim?!?
From:[info]petro
Date:9. Jūlijs 2005 - 13:27

Re: ;-)

(Link)
Laikam tomēr nekas nesanāks. :...(
[User Picture]
From:[info]hashtreck
Date:9. Jūlijs 2005 - 14:52
(Link)
daargs prieks