ofuda - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
ofuda

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Palidosim?!? 9. Jul 2005|09:15

ofuda

"Cilvēks vienmēr grib to, ko viņš nevar iegūt vai sasniegt. Un tad, nespēdams kvēlo vēlēšanos apslāpēt, tiek izdomātas dažādas alternatīvas, lai kaut nedaudz pietuvotos kārotajam. Viens no šādiem sapņiem ir lidošana, kas sola šķietamu brīvību un nervus kutinošas sajūtas.
Aerodium!
Labi zināms, ka tā sasniegšanai nepieciešamas visvisādas ierīces, turklāt zemes pievilkšanas spēka dēļ tas vienmēr saistīts ar mazāku vai lielāku risku. Taču.
Tagad Latvijā ir vertikālais vēja tunelis Aerodiums, kurā ir iespējams vienkārši pacelties gaisā un ļaut savam ķermenim lidot!
Kas?
Aerodiums ir piltuvei līdzīgs tunelis, kurā no apakšas tiek radīta gaisa plūsma. Tās ātrums ir 200km/h, tāpēc cilvēks, kas propelleru ražotajam gaisam ‘uzgūlies’ virsū, tiek celts uz augšu.
Visā pasaulē ir 15 šādi tuneļi un viens no tiem – Latvijā, kas šobrīd ir vienīgais Austrumeiropā.
Kur?
Aerodiums atrodas pie Rīgas – Siguldas šosejas, netālu no Siguldas.
Kā?
Sākumā ieraugot uz paaugstinājuma uzstādīto, simpātisko Aerodiumu, tas šķita liels un man iedvesa bailes. Īsti nesaprotot, kā tā lidošana notiks un kas jādara, lai vispār paceltos gaisā, uzmanību piesaistīja zilganā vēja tuneļa augšējā atvere un doma, vai iespējams no tā izlidot ārā – nokrist, sasisties, kaut ko salauz, slimnīca..
Taču pavisam drīz šaubas kliedēja instruktora norādījumi, kuri apmēram 30 minūtes pirms lidojuma liek apņemties būt piesardzīgam, censties atcerēties sacīto, neapjukt un galvenais – nezaudēt vēlmi iet un pacelties gaisā :).
Arī šāda lidošana saistās ar zināmu risku, tāpēc kodolīgā instruktāža nenoliedzami ir nepieciešama. Jo tā ne tikai palīdz saprast, kā savu ķermeni labāk pielāgot gaidāmajam pasākumam, bet arī liek apzināties iespējamos riskus.
‘Nākošos kosmonautus’ ietērpjot speciālā kombinezonā, ieliekot ausu aizbāžņus (jo troksnis tunelī ir ļoti liels, tāpēc tur sarunāties, piemēram, ar instruktoru nav iespējams) un uzliekot ķiveri, ir sperts vēl viens solis tuvāk noslēpumam.
Ieejot tunelī, neliels satraukums pieaug, taču iedrošina mīkstais matracis gar Aerodiuma malām. Ivars Beitāns, kas šoreiz ir mūsu instruktors, liek izmēģināt kritienus. Nekāda īpašā māksla netiek prasīta, vienkārši jācenšas krist uz pleca vai muguras. Pufīgais matracis ir gana atsperīgs, tāpēc pagaist vēl viena kārta uztraukuma un neziņas.
Un tad tiek iedarbināts motors! Ivars pieiet pie matrača malas, ‘uzguļas’ uz gaisa plūsmas un paceļas gaisā! Gluži kā filmās, kur skatītājiem tiek atklāta tikai trika rādāmā daļa, paveras skats, kā viņš vienkārši uzlido gaisā! Tikai tagad ir iespējams redzēt visu – arī aizkadru! Turklāt pakrūtē kņud apziņa, ka arī tu vari lidot tāpat!
Ja iesācējiem pieļaujams pacelties gaisā ne vairāk par četru metru augstumu, tad Ivars kā īsts profesionālis uzlido augstāk par tuneļa atveri, apmet salto un demonstrē arī citus knifus.
Aerodiuma ārpusē ir cilvēks, kas darbojas pie pults un regulē plūsmas ātrumu, tāpēc, kad mūsu instruktors paraugdemonstrējumus ir beidzis, gaisa plūsmas ātrums tiek samazināts - tagad kārta iesācējiem.
Es pieeju pie tuneļa vidus – gaisa šalts, kur ar metāla stiepļu batutu norobežots propelleris, ‘uzguļos’ virsū plūsmai un paceļos gaisā! Uzreiz un pa īstam! Jūtos nedaudz savādi, jo lidojums notiek no lejas uz augšu, nevis kā ierasts. Turklāt pārņem tāda pēkšņa bezierobežojumu brīvība un sajūta, ka aizlidošu pavisam.. :) Tas, protams, ir mirklis, taču galva man sūtīja tieši šādus signālus.
Pēc pirmā uzlidojuma mazliet sabīstos, jo iepriekšējā pacelšanās man laikam šķita pārāk augsta. Taču instruktors aicina lidot vēl. Nelielo izbīli pārvarēt nav grūti, bet tagad esmu sasaistītāka un tik augstu vairs neuzlidoju. Taču tas ļauj patrenēt kritienus un lēcienus no vienas matrača malas uz otru
Kāpēc?
Jāatzīst, ka Aerodiums patiešām atdzīvina piedzīvojuma garu un zināma riska dēļ neaizmirst atgādināt arī par nervu šūnu esamību. Par sajūtām, kā zināms, ir gandrīz neiespējami izstāstīt. Taču.
Piedzīvotais ir kas neaizmirstams, tāpēc es nebrīnos par tiem, kuri pēc pirmās reizes ātri vien atkal grib vēja tunelī atgriezties. Un, runājot par sapņiem, - tas ir kaut kas ļoti tuvu piepildījumam, jo tu vienkārši lido!"
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..