Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Obser Ver -

Jul. 7th, 2018 05:10 pm

Laba diena, jaukie draugi un sekotāji.

Koru ziņu redakcija bija stipri aizņemta pēdējā laikā (saprotamu iemeslu dēļ), un līdz tādai kārtīgai reportāžai nonākusi vien tagad, kad jau viss tuvojas "kulminācijai" (ak šis nejēdzīgais vārds). Tagad jau arī tik tāds mazs brītiņš ātri ieklabināt, jo jādodas uz Lielo Svētku Ģenerāļa mēģinājumu. Tas arī pavisma nejēdzīgs vārds. Pasteidzoties priekšā notikumiem, varam jau iezīmēt dažus iespējamos izņēmumus piedāvātā satura citādi pilnīgi nevainojamās kvalitātes jomā. Attiecīgajās aprindās tas jau tā kā būtu atzīts, ka vīru koru kustība kļūst par diezgan elitāru rituālu, un šie ir pirmie dziesmustvētki, kad vīru koru segments vairs netiek pārstāvēts noslēguma koncertā kā pilnīgi neatkarīgs formējums. Tagad vīru koru dziesmas izpilda kopā arī jaukto koru veči, kas ir pilnīgs eksperiments ar attiecīgiem riskiem tajā. Te jāpakāpjas dažus mēnešus atpakaļ uz stadiju, kas saucas "dziesmu kari".

Daudzmaz līdzsekojošam interesentam redzams kļūst tikai dziesmu karu pats finišs, kad ar simtdaļām sadala punktus un piešķir Lielo Balvu. Vidējam koristam tas ir periods ar attiecīgā repertuāra neizbēgamu apguvi, un pulēšanu, kad dziesmas izlozētas. Šajā brīdī veidojas zināms disbalanss starp noslēguma koncerta vajadzībām un kora prioritātēm. Režisori, protama lieta, vēlas iemēģināt savu roku monumentālās mākslas nišā, tāpēc daži skaņdarbi uztaisīti tādi, kas korim atsevišķi nav pildāmi. Par piemēru, I.Kalniņa soundtrack no "Sprīdīša" savā laikā bija pavisam jauks skaņdarbs, kas piemērots normālam skolas meiteņu korim. Ar Riharda Dubras palīdzību šajos dziesmusvētkos tas ir uztaisīts no N daļām, kuras pēc kārtas dzied: bērni, vīri, sievas, jautkie kori un tad vēl visi kopā. Par laimi, nekas sarežģīts, bet salikt to kopā ar orķestri, trompeti, dejotājiem u.c. 15K dziedātājiem ir ... nogurdinoši. Sevišķi arī tāpēc, ka kori savos mēģinājumos nav pārāk apgrūtinājuši sevi to mācīties (skatēs to izlozēt nevarēja, haha).

Nu lūk, līdzīga problēma veidojas ar vīru kora dziesmām, kuras teorētiski būtu jāpamācās arī jaukto koru puikiem. Tās arī nav nekādas sarežģītās dziesmas. Skaidrs tak arī, ka dziesmusvētki bez "meitenes baltās zeķēs" būs kaut kāds Čaikovska balets nevis dziesmusvētki. Tad nu cīnās virsdiriģenti. Mazliet žēl maestro Račevska (viņam jau devītais gadu desmits), kurš varbūt nav pamanījis, ka vismaz 80% veču estrādē ir no jauktajiem koriem, attiecīgi skan kā ar 20% jaudu. Bet varbūt no malas tas nebūs nojaušams, un uz īsto koncertu jau sniega bumba būs iekustējusies. Līdzīgā veidā cietēji varētu būt arī mūsu varenā Ē. Ešenvalda darbu izpildījumi. Vīru koriem ir lieliska Ešenvalda miniatūra "Brīvība". Varenākajā vietā tur ir divi septakordi pēc kārtas (frāzes nobeigumā, o jē!), un tam ir jābūt fortisimo, citādi tā dziesma nedod ko solījusi. Redzēs, kā tas sanāks, bet jaukto koru 2.tenoru malā pūlas tikai daži censoņi. Otrs Ešenvalda darbs arī nebija skates repertuārā, jo ir no monumentālā segmenta. Bet smuks. Virsidirģente Ikauniece ļoti cenšas, un ceram, ka viss nostāsies savās vietās.

Citādi vēl jāpiemin, ka vakardien kora mēģinājumi gāja no 9 rītā līdz 10 vakarā un attiecīgi šodien ne visiem balsis un emocionālais būs savās vietās. Tas arī līdz rītvakaram varētu safiksēties.

Paldies par uzmanību, skrienam uz Ģenerālmēģinājumu. Uz šo mēģinājumu, starp citu, tirgoja biļetes par naudu. Būs apmēram tāpat kā īstais koncerts, tikai bez Vējoņa, un tā kā Vējonis pārāk nedzied, tad principā tas pats vien sanāks.

3 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]heda
Date:July 8th, 2018 - 02:29 am
(Link)
Lai šodien lielisks koncerts!
From:[info]barbala
Date:July 8th, 2018 - 01:43 pm
(Link)
Profesionālie apmeklētāji- etnogrāfiskie rauduļi patiesi augstu novērtēja pieredzēto (ģ.mēģ.) un lūko atkārtot katarsēšanu šovakar.
Vienīgi nesapratu, kas tas par brāķi pie kokļu gabala un koristu sporādiskā viļņa mešana tobrīd.


Ar vīru gabaliem viss šķita lieliski: jaunā akustika darīja dūkšanu jo stipru. Un jā, Račevskis, nevaru noskatīties, miglo.


Lai spars un spozme!
From:[info]observer
Date:July 8th, 2018 - 03:45 pm
(Link)
Vai ne? Pēc šī ģ.mēģ. spriedām, vai tas iespējams, ka īstais koncerts varētu kaut tikpat labs sanākt.
Gaismošana bija pārsteigums arī koristam un ar to monumentālais "Piena ceļš" absolūti reabilitēts.

Koklētāju laikā ar briesmīgi skaļu krakšķi/tarkšķi/dārdu uz skatuves pazuda skaņa (nez, estrādē viss skanēja normāli?) . Iestājās kaut kas līdzīgs klusumam un koris acīmredzot padomāja, ka tāds pats klusums bija publikā un atbilstoši savai izpratnei mēģināja glābt situāciju. Tāpēc tā viļņu mešana sākās.