Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Obser Ver - Labvakar,

Oct. 24th, 2017 09:38 pm Labvakar,

te koru īsās ziņas kopā ar entuziastu observerčegu.

Jūs, mani dārgie, kas joprojām [pietiekoši] neapmeklējat koru koncertus, droši vien esat neziņā, uz kuriem koncertiem vērts iet. Te redakcija atbild, ka vispirms būtu jāiet uz tiem koncertiem, kur jūs kāds aicina personīgi. Tas parasti nozīmē ieraudzīt uz skatuves savu paziņu, un iespēju sekot līdzi viņa piepūlē un lepnumā sagrieztajai sejai dziesmu izpildījuma laikā. Tas ir vienreizēji. Skanējumam un repertuāram šajā gadījumā nav pārāk lielas nozīmes. Dažreiz pat ir tā, ka pārsteiguma moments, ko dod sen nebaudīta žanra klausīšana, aizsmērē visus potenciālos negludumus un koncerts ir izdevies. Pie tam, tas parasti nozīmē, ka izdevies koncerts bija par brīvu. Pasākumu pabojāt var vienīgi dziesmu starplaikos izvērstas tēmas, tipa, dažādu tautību mīlas tradīcijas, vai pašrefleksijas par runātājam vien zināmiem notikumiem un spriedzēm.

Savukārt, ja jūs jau sāk mēreni besīt Lapčenoka glisando uzsākot katru vārdu, jāapdomā kaut kas no nopietnā gala. Te redakcija var ieteikt pasekot līdzi vokālo akapella grupu viesturnejām. Septembrī šaizemē bija Kings singeri, un kaut kad tikko arī The Swingles, iekš vesela "Rīgas a capella festivāla". Redakcija pati šoreiz nebija, bet abi šie jau tā kā nopelniem bagātie. Kings singeriem pirms gada emeritējās viņu ilggadīgākais kontratenors (tas mazā auguma omulīgais), a jaunais pēc tembra tīri vai kopija sanākusi, vismaz ierakstus klausoties.

Un vēl, noslēgumā, varētu uzdot viktorīnas jautājumu, kurš tad mums šobrīd ir nacionālās koramūzikas lielākais malacis. Sirmais ar Akadēmisko kori? Jā, varbūt. Radio koris ar Kļavu un Putniņu? Nez. Bet vispār jau silts, jo tik varens kā kādreiz Kamēr, uz amatieru skatuves šobrīd īpaši nekas nerādās. Un tā, šībrīža redakcijas favorīts... komponisits Ēriks Ešenvalds. Abi mūsu kori/lepnumi viņu izpilda (viņš tak pats akadēmiskajā korī 10 gadus dzīvojis) un Spotifais arī tīri daudz mutuļo, jo viņš patīk ne tikai latviešiem. Un ir jau gan skaisti, gan mūsdienīgi, gan saldi-smeldzīgi, ja vajag. Te no tā pēdējā žanra viens bonus track: https://www.youtube.com/watch?v=_VU2HCuq5Lc Ko vēl redakcija iesaka? Der mazliet uzmanīties, ja Ešenvaldu cenšas izpildīt kāds pavisam nepazīstams vietējais koris. Nekas jau traks, ja paņems Dvēseles dziesmu, bet ja " o salutaris hostia", tad mazliet jūtīgākam skatītājam var nākties svīst soprānu vietā.

Paldies par uzmanību.

4 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]bozena
Date:October 25th, 2017 - 12:06 am
(Link)
Es nudien tik nopietni inspirējos un došos meklēt koru koncertu biļetes. :)
From:[info]observer
Date:October 25th, 2017 - 08:14 am
(Link)
Redakcija varētu izsludināt mazu konkursu par trāpīgāko amatier-recenziju apmeklētam kora koncertam :)
From:[info]ernuerna
Date:October 25th, 2017 - 04:03 am
(Link)
1. decembrī Liepājā, Dzintarā Ērika jaunā kompaktdiska prezentācijas koncerts. Iesaku. Tev patiks.
From:[info]observer
Date:October 25th, 2017 - 08:14 am
(Link)
Paldies! Tiešām varētu.