Visādu lietu kolekcija [1]

« previous entry | next entry »
Feb. 28., 2007 | 08:52 pm

Originally published at 19 pints of beer. Please leave any comments there.

Turpmāk, kad publicēšu kaut ko, kas ietvers sevī visdažākās dzīves jomas lietošu šo nosaukumu :) Citādi katru reizi nolistēt pilnīgi visu ietverto ir slinkums :)

Vēl joprojām dzīvojos pa māju slims – dzēru dūšīgi zāles, vitamīnus, tējas, guļu, bet vienalga tā stulbā temperatūra turas ap 37C. Un saistībā ar to, ka slimojot pa māju ir vairāk brīva laika, nodarbojos ar visādām lietām.

Pirmā lieta, kurai pa pieķēros jau brīvdienās ir Open Transport Tycoon Deluxe jeb tas pats vecais labais Transport Tycoon’s, tikai ar iespēju to darbināt uz MacOS X vai Win. Par šo lietu vispār vajadzēs uzrakstīt atsevišķu ierakstu, kurš ietvertu manas iecienītākās spēles. Jebkurā gadījumā, ar šito lietu pārmaiņus pēc nodarbojos jau kopš sestdienas un esmu diezgan tālu daspēlējies gan laika, gan panākumu ziņā. Jebkurā gadījumā – šī ir tā lieta, ko rekomendēju visiem, kam patīk Tycoon’u tipa spēles – it sevišķi jau vecais labais TTD.

Nākamā lieta, kam pieķēros puslīdz nopietnāk bija eBay. Pāris dienas periodiski apgrozoties tur un sekojot biedra Ansensa ieteikumiem esmu sapelnījis sev jau dažus feedbackus. Kā arī iegādājies šo to sakarīgu gan sev, gan savai Dārgajai. Tagad vien atliek sagaidīt, kad tas atnāks līdz LV. Bet nu par šo tēmu arī vajadzēs veikt atsevišķu ierakstu, jo nu ir skaidras vēl dažas lietas, kas varētu būt noderīgas ne tikai, lai pirktu kaut ko, bet arī lai pārdotu caur eBay da-jeb-ko no Latvijas, un varētu tomēr pietiekoši operatīvi saņemt to pienākošos naudiņu :)

Vēl šodien palasoties plašās interneta dzīles, uzdūros tīri interesantam rakstam Macworld’ā par to, ka Mac’i ir palikuši stipri pievilcīgāki enterprise tirgum kā Windows/Linux alternatīva, lai arī oficiāli Apple par to neko negribot ne dzirdēt, ne stāstīt. Tas priecē, jo tīri teorētiski – lielai daļai birojā veicamo darbu pilnīgi pietiek ar Ābolu. Protams, šis jautājums Latvijā tik drīz aktuāls nebūs, jo nu pagaidām ar remontiem/uzturēšanām ir tā kā ir… Ja tev ir viena kaste un tā pati personīgajai lietošanai, varbūt vēl kaut kā var izdzīvot, ja nu kas notiek. Bet ja ir birojs, pilns ar tādām āboļkastēm, kuras regulāri vai ne tik, bet tomēr salūzt, tad iestājas nelielas auzas – jo kā jau biedrs piccolo te kādu brīdi atpakaļ spļaudījās, ar servisu mums ir pašvaki, diemžēl.

Vēl uzdūros tīkla un mārketinga autoritātes Seta Godina (Seth Godin) svaigākajai grāmatai “Small is the New Big”, kur apspēlēta ideja par to, ka mūsdienās nav obligāti būt milzīgam uzņēmumam, lai gūtu panākumus vai mainītu pasauli. Līdzīgi uzskati, tiesa gan vairāk attiecībā uz programmatūras izstrādi, bija arī 37signals grāmatā “Getting Real”, kuru kādu laiku atpakaļ izlasīju un kura, kā izrādās, tagad ir par brīvu lasāma grāmatas mājas lapā. Paustās idejas un uzskati nav nekas jauns, taču ļauj paskatīties uz visu biznesa pasākumu ar savādāku skatījumu vai vismaz liek pārdomāt, ko tieši būtu jādara savādāk.

Un visbeidzot pienākusi kārta fotografēšanas tēmai jeb precīzāk runājot autortiesībām un licencēm attiecībā uz fotogrāfijām. Pārskrienot pāri svaigākajiem RSSiem, kas man te krājās, acīs iekrita photocritic.org rakstiņš par to, ka jāuzmanās automātiski piekrist dažādiem Terms and conditions, kurus katrs sevi cienošs serviss izliek publiski un liek piekrist, tiklīdz tu mēģini kļūt par šī servisa lietotāju. Jo, kā jau tajā rakstiņā tika teikts, kad pēdējo reizi jūs pārlasījāt to, kam automātiski piekritāt, m? :) Un visa problēma grozījās ap to, ka ņekijs saits savos TaC bija ierakstījis, ka jūs kā reģistrēts lietotājs izliec savas bildītes apskatei, tā visas autortiesības uz tām vairs nepieder jums, bet gan ņekijam saitam. Pie tam – bez jebkādām tiesībām kaut ko darīt lietas labā. Protams, gandrīz pret jebkuru indi ir arī pretinde, jautājums tikai cik ātri tā iedarbojas. Un tieši šis rakstiņš man lika uzmeklēt, ko es biju pirms dažiem gadiem uzgājis internetā tieši saistībā ar autortiesībām digitālajā laikmetā (materiāls ir krievu valodā). Liela daļa no visa tur aprakstītā vēl joprojām ir spēkā, tā kā tiem, kuri nodarbojas ar foto lietām un publicē savus darbus, iesaku pārlasīt.

Ak jā – un nobeigumā viena ne tik priecīga ziņa – klab.lv drīz (pateicoties inbox.lv šefībai) solās būt ar reklāmām aplipināts…

Link | Add to Memories