porcelāna lellīte [userpic]

7. Jūnijs 2018 (09:47)

nevaru, sabesīja man tā kļūda, ks regulāri cirkulē saistībā ar veciem laikiem, izglītību un sasniegumiem. viņam bija tikai četru klasu izglītība. šajā gadījumā par Liedskalniņu un Koraļļu pili. pili viņš ASV atklāja 1923.gadā. tātad viņš līdz tam bij paspējis emigrēt. varbūt es kļūdos, bet divdesmitā gadsimta sākumā četru klasu izgītībe nebija nemaz tik maz. tiem kam vispār tāda bija. jo nu izglītības saturs nebija īsti balstīts kompetencēs

palabojiet ja kļūdos

Comments

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 7. Jūnijs 2018, 10:22
taisni kā es

Daudz jau arī tas nebija, galvenie mācību priekšmeti - rakstīšana, lasīšana, rēķināšana un mājturība, ā - vēl ticības mācība. Mācību laiks - no oktobra līdz sējas sākumam, ne velti pirmklasniekus sauca par pirmziemniekiem.
Bet principā, ja gadījās labs pedagogs ar degsmi, iemācīja kaut ko arī no dabas zinībām kā reiz propogandēto kompetencu izglītības formā, kad rakstīšanā diktēja tekstus par zemes griezšanos ap sauli utt. :)
Cits jautājums - klases mazas, cik nu tai apkārtnē konkrētā vecuma bērnu, klases bieži apvienotas, visi mācās vienā telpā. Labi lielākās apdzīvotās vietā gan jau ka bija citādi.

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 7. Jūnijs 2018, 10:23
taisni kā es

tas tā no mana tēva stāstiem, kas šo piedzīvoja uz savas ādas

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 7. Jūnijs 2018, 10:57

Tajos un arī drusku nesenākos laikos četru klašu izglītība bija kā mums tagad pamatskola. Bet tieši nepieciešamības ziņā, ne saturiski. Četras klases un esi gatavs dzīvei (t.i. tādai, kāda tā tolaik bija, zemniekam smalkas zinības nebija vajadzīgas, nebūt analfabētam jau ir kruta).
Man vienai omītei četru klašu izglītība plus kaut kāda profesionālo iemaņu apmācība. Tajos riktīgajos padomju laikos kolhoza strādniekam jau lielākoties neko vairāk nevajadzēja.
Joprojām labi atceros, kā manā bērnībā omīte aizrautīgi klausījās visu, ko viņai stāstīju par ģeogrāfiju un ģeologiskajiem procesiem (cik, nu, tādā 7. klasē skolā māca), uzzināja par tektoniskajām plāksnēm un zemūdens vulkāniem :) Skolā 4 klasēs iegūtās zinības tomēr ļoti ierobežotas.
Labam prātam būtībā ar tām 4 oficiālajām klasēm pietiek - lasīt, rēķināt māk, dabas pamatlikumus zina - no tā tālu var tikt, ja savas zināšanas un prasmes paplašina.

3 Lasīt komentārus piebilst