nekurlande

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
06:15 pm: Es šodien pie pusdienu kafijas no galda cilāju visādu atrodamo, aptaustāmo presi un tostarp tur bija šis 'New Yorker' humoristiskais gabaliņš, kas, pieļauju, atsaucas uz 100 franču dāmu parakstīto vēstuli pret jauno 'puritānisma' vilni, kas varētu mūs visus nonest no kājām, ja vīriešus turpinātu apsūdzēt nevainīgos sieviešu savaldzināšanas mēģinājumos.
(https://www.newyorker.com/magazine/2018/02/05/how-to-dismiss-harassment-like-a-french-woman)
Kas aiznesa manas domas tālāk par Katrīnas Denēvas piepacelto kāzu kleitu uz kapelas kāpnēm, bija visi tie jokainie pieņēmumi par franču sievietēm. Par neskūšanos, lielisko fizisko formu, bagetēm un cigaretēm. Tad es vairākās apšaubāmās un mazāk apšaubāmās vietnēs palasīju par tēmu 'Lietas, ko jums noteikti jāzina par francūzietēm' un uzzināju daudz jaunu 'faktu', kurus nebiju piefiksējusi, vai biju piemirsusi sen neskatoties 'Amēliju', kā piemēram par to, ka franču sievietes nesmaida, ir grūti savaldzināmas, viņām visām mājās ir bidē, viņas no apmatojuma atbrīvojas tikai salonos, sauļojas kailām krūtīm un viņām ir ļoti daudz seksa.
Es zinu, ka daži no jums ir studējuši socioloģiju, vēl citi antropoloģiju, un vēl daudz ko, kas varētu palīdzēt man, nezinātājam, izskaidrot no kurienes nāk šie dati (+ stereotipi, + pieņēmumi) , kurus mums baro iekšā visādi žurnāli un arī ziņas. Par to cik cilvēki ir laimīgi, cik cilvēki ir apsvēruši pašnāvības, kāds cilvēkiem ir kaunuma apmatojums, cik bieži viņi mīlējas un cik vidēji katrai sievietei dzīvē ir partneru? To rēķina pēc kaut kādiem pārdotajiem produktiem, labklājības līmeņa, mirstības un citiem pamatotiem datiem, vai tā tiešām ir fikcija? Vai šobrīd kāds citā ekrāna pusē zina cik bieži esmu domājusi par pašnāvību un cik man dzīvē ir bijuši partneri aprēķinot to pēc kaut kā, vai arī mana balss neskaitās?

Comments

From:[info]fedrs
Date:February 8th, 2018 - 07:19 am
(Link)
Nevajag pārlieku ņemt pie sirds visu, kas publicēts internetā, jo īpaši, ja to to rotā virsraksti "10 veidi kā...", "Cilvēki šokā..." un "Lietas, ko jums noteikti jāzina par...".
[User Picture]
From:[info]nekurlande
Date:February 8th, 2018 - 10:59 am
(Link)
Tik neaptēsta es tā kā nebūtu. Palasīju šos rakstus kā joku (lai gan New Yorker tā kā nebūtu zemākais konteineris, kurā krist) un no tā (kā tekstā minu) izlobīju jautājumu, no kurienes rodas tie 'dati', kuri ir žurnālos, interneta rakstos un ziņās. Arī panorāmā ne reizi vien esmu redzējusi tādus datus, kas man raisa neizpratni. Par to arī jautāju tiem, kas spēj izskaidrot bez pamācīšanas ko vajadzētu, vai nevajadzētu darīt - tam mums ir Uģis Kuģis.
[User Picture]
From:[info]kants
Date:February 8th, 2018 - 09:45 am
(Link)
skaic, ka zina. par jūzerneimu vien pie pašnāvības +1 :d

bet nopietni - big data, algoritmi n'shit. no 300 laikiem feisbukā tevi AI pazīst labāk par taviem vistuvākajiem cilvēkiem (un tas tipa zinātniski droši arī).
[User Picture]
From:[info]nekurlande
Date:February 8th, 2018 - 11:02 am
(Link)
Paldies par atbildi, aleluja!

Jā, laikam tas viss ir sarežģītāk kā es domāju. Iedomājos, ka te varbūt ir kāds, kas ar to nodarbojas, vai ir piesaistīts un izskaidros, bet tas laikam nebūtu izdevīgi nevienam. Bet man aizvien nepielec kā viņi visādās veselības mācības grāmatās un bukletos skandina cik daudz katram ir seksa un kāds ir intīmais apmatojums. Tiešām nav ne jausmas kā viņi varētu to izsecināt, ja nepostoju bildes un nelaikoju svingeru vakaru lapas..
[User Picture]
From:[info]kants
Date:February 8th, 2018 - 11:53 am
(Link)
vai tu domā, ka epilatoru un taml. preču ražotāji nemēdz ieguldīt globāli vairākus simtus tūkstošus reprezentatīvos pētījumos, lai noskaidrotu šos viņu biznesam vitāli svarīgos jautājumus? par seksu tāpat ir akadēmiski pētījumi jau vairāku gadu desmitu garumā, ļoti plaša mēroga.
cita lieta, ka rezultāti nonāk līdz mums atbaidoši tupā un vulgārā veida (daļa vnk ir izdomāti gan jau).
ja tiešām interesē, vari sākt ar šiem. ļoti aizraujoši un vienkārši: https://www.ted.com/search?q=big+data
[User Picture]
From:[info]nekurlande
Date:February 8th, 2018 - 02:00 pm
(Link)
Domāju gan, domāju. Tieši par to 'tupo' veidu iedomājos, nu un par to, vai tie rezultāti par to 'cik partneru bijis dzīves laikā' tiek ievākti no lielas fokusgrupas un attiecināti uz visiem pārējiem automātiski, vai kā. Laikam man vienkārši egoistiski skauž, ka mani neviens neaptaujā un tad uztaisa diagrammu, kur teikts 'sievietes no 20 - 30 vidēji tik un tik dara to un to', tas vispār neatbilst man un tad cilvēki, kuri redzējuši šos datus, izdara pieņēmumus un balstās pēc tiem. Bet ko nu par to. Paldies liels, aplūkošu!
Powered by Sviesta Ciba