Nov. 26th, 2021 @ 01:37 pm (no subject)
Tags:

Es lasīt iemācījos apmēram vienā laikā ar savu četrus gadus vecāko brāli. Tā kā viņam dzimšanas diena ir rudenī, viņš sāka iet skolā vienu gadu vēlāk nekā lielākā daļa tajā gadā dzimušo bērnu, attiecīgi - viņam bija astoņi, bet man kādi četri gadi. Mums bija tāda grāmata "Rīta stunda", ar kuras palīdzību viņu mēģināja piedabūt pie lasīšanas. Bet es kā jau sīkākā gribēju arī visur ielīst pa vidu un parādīt, kāda es liela un gudra un visu ko varoša. Tāpēc - nolūrējusi, ka pieaugušie saka, ka vienas pasakas nosaukums esot "Ābols", es tā viszinīgi piegāju pie grāmatas un "nolasīju" šo nosaukumu. Pieaugušie, protams, sapriecājās par tādu manu ieinteresētību. Nezinu, vai manam vecākajam brālim tika dots partijas uzdevums vai tā bija viņa paša iniciatīva, bet nākošās atmiņas man ir par to, kā mans vecākais brālis sēž man blakus, manā klēpī ir tā pati "Rīta stunda", tā pati pasaka "Ābols" un viņš māca man atpazīt burtus. Jāatzīmē, ka viņš bija apbrīnojami pacietīgs un labestīgs. :)

Mana pirmā pastāvīgi izlasītā grāmta bija "Mazā raganiņa", otrā grāmata "Pasaka par Diegabiksi". Rakstīt arī es kaut kad iemācījos, bet vienu brīdi es sazin kāpēc rakstīju spoguļrakstā - no labās puses uz kreiso. Es tā piecu gadu vecumā rakstīju vēstuli brāļiem no sanatorijas - spoguļrakstā ar dzeltenu flomāsteru.

Un kādi ir jūsu lasīšanas/rakstīšanas mācīšanās stāsti? :)
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]kisswithafist
Date: November 26th, 2021 - 05:29 pm
(Permanent Link)
es nezinu, cik tā ir patiesība, pati neatceros, bet es esot iemācījusies lasīt pati trīs gadu vecumā, lasot multenes titrus. Nu, piecu gadu vecumā es jau sarakstīju savu mūža šedevru "Deviņi pērkoni" par dzērāju Ričiju, kas dzēra devīto pudeli ruma un sita sievu. Nav ne jausmas, no kurienes tas, jo mājās viss bija kārtībā un vardarbību teļļukā arī neskatījos :D
[User Picture Icon]
From:[info]savanna
Date: November 29th, 2021 - 10:30 am
(Permanent Link)
Es diez ko neatceros kā iemācījos lasīt pati. Bet atceros, ka skolā sāku iet 6 gados un tad lasīju tekoši un skolotāja pirmajā klasē lūdza man mācīt klasesbiedrus, kuri vēl tikai vilka kopā zilbes. Tā nu es un skolotāja un vēl laikam kāds bērns mācījām pārējiem padsmit lasīt - stāvējām blakus solam un ar pirkstu vilkām līdzi un dažiem, mācījām burtus.