02 August 2016 @ 05:49 pm
 
kad es pagaajushajaa septembrii biju tanzhiraa, notika bailiigs gadiijums. mees braucaam ar autobusu triis stundas uz chefchauenu, cauri kalniem pa augshaam un lejaam, liikumojot starp kraujaam, apelsiinkokiem, aazhiem, siipolu kaudzeem mazaas celjmalas bodiitees, piparmeetru teejas kafejniicaam. tad vienu briidi atuobuss apstaajas nekurienes viduu (putekljiem nokuupot ap riepam), abaas pusees pleshas sausi smilshu lauki, taalumaa kalni. shoferis mums naak klaat un kaut ko saka araabiski un maaj ar roku, lai mees kaapjam aaraa. autobuss ir pilns ar vieteejiem, vecas sievietes un mazi beerni uz mums vienaldziigi skataas, neviens nerunaa angliski, mees kaut ko censhamies prasiit, bet vadiitaajs groza galvu un no mums atgainjaajas, kaapjam aaraa no autobusa, ar mums izkaapj veel triis viirieshi. apejam otraa pusee autobusam, un redzam staav divas mashiinas, kas aptuveni izskataas peec takshiem, apkaart staav barinjsh viirieshu. viens no viirieshiem maaj, lai kaapjam vienaa no mashiinaam. es sevi paarliecinu, ka tas ir taksis un galvaa izstraadaaju fiksu naratiivu: autobuss neiet pa taisno uz chefchauenu, tapeec mums atlikushais celjsh jaabrauc ar taksi, viirietis, kursh mums liek kaapt iekshaa ir taksha vadiitaajs, paareejie viirieshi arii laikam grib braukt ar taksi. fiksi savu naratiivu izstaastu maasai, kameer vinja ar lielaam bailiigaam aciim skataas apkaart un meegjina saprast, kas notiek. iekaapjam taksii, tur seezh pusaugu chalis treninjteerpaa un ar pamatiigu reetu paar seju, smaida un skataas uz mums. mees vinjam kaut ko angliski meegjinam prasiit, bet vinjsh tikai skataas un smaida, paskatos caur aizmugures logu uz otru mashiinu un barinju viirieshu, vinji ir saakushi klaigaat, saak gruustiities, saak kauties. apgriezhos atpakalj, skatos aaraa pa prieksheejo logu, gaidu, mieriigi, jo citur nav kur un nekas vairs nav manaas rokaas, turpinu maasai staastiit savu fiksi izdomaato naratiivu, maasa paarbijusies, jaunais zeens mashiinaa smaida un uz mums skataas. peec neilga briizha viirieshu barinjsh ir izkaavies, chetri naak uz muusu mashiinu, ieseezhas shoferis, viens iestumjas aizmuguree ar mums un jauno zeenu, divi viens otram kleepii ieseezhas priekshaa, neviens nerunaa angliski, shoferis iedarbina mashiinu un mees kaut kur braucam, shoferis piipee, prieksheejie kaut ko veel striidaas. peec dazhiem kilometriem paraadaas pa tirkiizzilai, juurasszilai, debesszilai maajai, tad arvien vairaakas, tuvojamies chefchauenai. peec desmit minuuteem muus izseedina chefchauenas autoostaa, pasakam 'shukran' un kaut kur vienkaarshi ejam kluseejot. atrodam mazu tukshu kafejniicu autoostas malaa, taalumaa mieriigi milziigi kalni, apkaart tik zilas eekas ka juuk ar debesiim, spozha, karsta saule. pasuutam, lai mums atnes divas saldas piparmeetru teejas un cigaretes, aizdedzinaam cigaretes, saakam smieties.

es dziivoju dziivi visu laiku ar taadu sajuutu, kaada man bija tajaa mashiinaa nekurienes viduu ar tiem sveshajiem muzhikiem un nezinju. taa it kaa es testeetu cik ilgi un cik dazhaados veidos es speeju izstiept sho drausmiigo pazaudeetiibas sajuutu, pienjemt un uztrenneet apzinju, ka jebkuraa briidii ar mani var notikt kaut kas slikts un pienjemt pienjemt pienjemt kaa davanu, testeet cik eerti es speeju shajaa limbo iedziivoties, cik normaalu es to speeju pataisiit, vai kaadu dienu es speeshu sevi apmaaniit pavisam, skatiities virsuu sheshajam un teikt taas ir maajas? es ceru ka nee.

es ljoti ceru, ka kaadu dienu visa shii nezinja un bailes un draudi un bezpaliidziiba beigsies, un es vareeshu kaut kur prieciigi seedeet droshiibaa paziistamaa vietaa un uzelpot un apzinaaties, ka visa shii dziive sho gadu garumaa bija tikai ljauna iluuzija, ka es nespeeju noticeet, ka ir pagaajushi gadi, ka es uz tik ilgu laiku biju aizmigusi, kameer maajas visu sho laiku gaidiija tur pat kur es taas tik neiedomaajami vieglpraatiigi pametu, ka es it kaa dziivoju, bet visus shos gadus biju nezinjas, bailju, pazaudeetiibas stingonii. es ceru ka es nokljuushu taadaa vietaa, kur es vareeshu atsaakt dziivot taa it kaa tas buutu bijis tikai vakar, kad es nogaaju greizi un tik strauji nonaacu nekurienee, taa it kaa tas buutu bijis tikai vakar kad es sevi atdevu un pazaudeeju. tikai vakar - un shodien es atkal esmu te, kur ir maajas un kur esmu es, un viss mani sheit ir gaidiijis smiinot bet pacietiigi. nonaakt atkal tur kur es paziistu katru gaisa molekulu, un katra kustiiba ir atminjas un miilestiibas piesaatinaata, taa it kaa caur ljaunaa murga leecu es daudz skaidraak saredzu visu sho paziistamo
 
 
( Post a new comment )
authenticity[info]authenticity on August 2nd, 2016 - 10:13 pm
wow :o
(Reply) (Link)
J. S. Badger[info]217 on August 3rd, 2016 - 08:52 am
Oho
(Reply) (Link)