mapats - [entries|archive|friends|userinfo]
mapats

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[8. Mar 2023|21:33]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:10. Marts 2023 - 14:54
(Link)
Paskaties definīciju, un izlem pats. https://lv.wikipedia.org/wiki/Totalit%C4%81risms
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:10. Marts 2023 - 15:06
(Link)
šinī jautajumā mani interesē Tavs viedoklis, nevis wikipēdija.
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:10. Marts 2023 - 15:31
(Link)
Lai spriestu, definīcija ir nepieciešama, tādēļ arī sķirklis. Mans uzskats ir, ka pie mums ir daļēji korumpēta demokrātija, bet ne totalitārisms un arī ne autoritārisms.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:10. Marts 2023 - 15:58
(Link)
Autoritārisms, tikai ja to apskata, kā ārējas organizācijas autoritārismu, nevis viena cilvēka.

Vai vari pieļaut iespēju, ka esam ceļā uz totalitārismu?
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:10. Marts 2023 - 18:00
(Link)
Attiecībā uz nākotni es pieļauju pilnīgi jebkā iespējamību. Jo nekas nav drošticami prognozējams, atskaitot fenomenus, kas ir pastāvējuši pēdējos dažus tūkstošus gadu, piemēram, cikliskas dabas parādības. Kā arī, diemžēl, cilvēku dabiskās vājības, kuru cēloņi ir gan transformēta vai hipetrofēta pašsaglabāšanās vēlme, gan daudziem piemītoša urdoša vēlme salīdzināties ar, izcelties starp un dominēt pār citiem.
Par nākotni saprātīgi domāt var tikai notikumu iestāšanās varbūtību kategorijās. Faktos balstītas un skaidri novērojamas krasas tendences maina varbūtību uz augšu vai leju, bet miera laikos statistika pārsvarā ir tikai fluktuācijas un troksnis.
Ja krasa tendences maiņa norāda, ka lielas ietekmes riskiem iestāšanās varbūtība kļūst pietiekami liela, ir vērts padomāt par tās priekšlaicīgu novēršanu, vai kā sagatavoties, lai mazinātu risku iestāšanās ietekmi.
Tomēr arī tad, ja ir novērojamas noteiktas krasas tendences, tas nenozīmē droši prognozējamu iznākumu. Jo brīvā sabiedrībā vairākums tiecas uz sabalansētu zelta vidusceļu, izrietoši katrai krasai darbībai tā izjaukšanas virzienā ir sagaidāma kā minimums līdzsvarojoša pretdarbība.
Attiecībā uz mūsu valsti, uzskatu, ka pašreizējā demokrātiskā iekārta nodrošina to, ka virzībai uz krasi mazāk demokrātisku - totalitāru vai autoritāru varbūtība ir zema. Pat ja būtu tā, ka pašlaik Saeimā pozīcijā ir tikai "savējie", kas neatbilst realitātei, jo koalīcija nav diez ko vienota savos mērķos, tad varbūtība, ka notiks likumdošanas izmaiņas, kas piešķir privilēģijas šauram cilvēku lokam būtu nedaudz augstāka, bet arī tad tā būtu zema.
Jo cilvēki šeit ir totalitārismu ir jau piedzīvojuši un otrreiz to negribēs piedzīvot. Eiropas Savienība ir lēna, bet prasīga un šāds kurss automātiski nozīmētu piespiedu izstāšanos no tās vai kā minimums sankcijas, zaudēt ES atveseļošanas fondu dotācijas, bet uzņēmējiem - zaudēt milzīgo Eiropas tirgu, un, izrietoši, nonākšanu ekonomiskā atpalicībā un reizē augstāku nacionālās drošības risku zonā.
Bet nāks jaunas paaudzes, jaunas vēsmas, un galēji labo, kreiso vai individuāla totalitārisma varbūtība 50 gadu perpektīvā, protams, ir iespējama. Bet, manuprāt, bez ļoti būtiska ārēja vai iekšēja spiediena, aizvien neliela.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:10. Marts 2023 - 18:15
(Link)
Lūk piemērs, ar paredzēto iestāšanos termiņu 2030 gadā https://www.bitchute.com/video/bQi071Srnfbv/

ko savādāk, kā par totalitāru nenosauksi, notiek eiropas savienībā.
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:10. Marts 2023 - 18:23
(Link)
Vai Tu pēc kāda laika nejutīsies mentāli izmantots, repostējot paša nepārbaudītus faktus? Informācijas totalitārisms vienmēr sākas ar lētu sensāciju. Vai ar lietām, kurām cilvēki tik ļoti (ne)grib ticēt, ka notic, jo tās tik radikāli spiež uz pamatinstinktiem.
Iedrošinu atmest baiļu psiholoģiju un pārbaudīt faktus pirms cepties. Paldies par sarunu, man tā bija noderīga, no manas puses šeit viss.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:10. Marts 2023 - 19:45
(Link)
Vai wokisma un kōvida shēmas vēl nav iemācījušas būt kaut nedaudz aizdomīgākam pret valdību un viņus "konsultējošo" nevalstisko organizāciju darbību?