Mirkļu konservācija - Nacionaalaa Speeka Savieniiba [entries|archive|friends|userinfo]
Saprāta balss

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Nacionaalaa Speeka Savieniiba [27. Jan 2005|23:10]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
LinkPiebilst

Comments:
[User Picture]
From:[info]piromanjaks
Date:27. Janvāris 2005 - 23:45
(Link)
Vispār dekolonizācija ir lēta un izdevīga salīdzinot ar 2-valodību valstī (ilgtermiņā un perspektīvā). Jā, ir tikai divi ceļi: dekolonizācija vai divvalodība, ja atceramies, ka aptaujas parāda, ka lielais vairums krievvalodīgo okupantu nav atteikušies no cerībām uz oficiālu krievu valodu Latvijā... integrācija vienkārši nedarbojas Latvijas valstiskumam par labu, nekādā ziņā. Lai arī kādā valodā ar krievu nerunāsi: latviski vai krieviski, viņš nekļūs par latvieti un te vienmēr būs kā atvēzēts cirvis tev aiz muguras. Tu taču zini, kuri te Latvijā pirmie skrēja laizīt padomju tankus? Ne jau latvieši pārsvarā.
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:27. Janvāris 2005 - 23:52
(Link)
man tomeer liekas utopiska ideja par nacionaalu valsti. pienjemot, ka latvieshu procentuaalais sastaavs buutu lielaaks, smagi pievelkot aiz ausiim, mosh es tam noticeetu. par to, ka otra izeja ir divvalodiiba - pilniigi nepiekriitu. veicot apdomaatu integraacijas politiku, var panaakt labus rezultaatus. savukaart dotajaa situaacija vieniigais ko panaak ar integraaciju - tas, ka latvieshu skolaas beerni paarkrievojas (pasham pat nepatiikami uz veco skolu piestaigaat). paskaties kaut vai uz to pashu ASv vai lielbritaaniju - katrs pilsonis, lai arii kaadas tautiibas ivnsh buutu, uzskatas par godu buut shhiis valsts pilsonim un to atbalstiit. es domaaju, ka tas buutu pareizais celjsh nevis izstums cittautieshus, bet panaakt to, lai vinji 1kaart ieguust latvijas pilsoniibu, 2kaart - lepojas, ka ir shiois valsts pilsonji un darbojas taas interesees.
[User Picture]
From:[info]deep
Date:27. Janvāris 2005 - 23:57
(Link)
integraacija ir noziedziigs neegjinaajums sajaukt tautas. taa ir arii atbilde uz tavu jaut kas ir tautu sajaukshanaas. un nee, es nejaucu ar asimilaaciju. sveshkjermenji jaaoperee, nevis jaaatstaaj naacijas miesaa.
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:28. Janvāris 2005 - 00:01
(Link)
nu man maate ir baltkrieviete - N gadus dziivo latvijaa, runaa bez akcenta, maxaa valstij nodokljus ir pilsone, opereesim vinju arii aaraa?
"Mēs gribam brīvu, spēcīgu un varenu latviešu Latviju, kurā visa vara pieder latviešu nācijai un tās draugiem- latviskās pārliecības cittautiešiem" - man skjiet ljoti sapraatiiga doma. tomeer atbalstu integraaciju nevis repatriaaciju. bet shajaa jautaajumaa laikam striideeties ir bezjeedziigi - domaaju, ka abu pushu argumenti buutu driizaak uz emocijaam nekaa uz logjiku balstiiti.
[User Picture]
From:[info]deep
Date:28. Janvāris 2005 - 00:04
(Link)
balkrievi nebuutu jaauztver kaa civilokupanti :)
bet atvieglota pilsoniibas daaljaashana novediis pie taa, ka balsotspeejiigie jaunzceptie pilsonji ieveeles ne latvieshu partijas. un tad arii tu atradiisi celju pie nacionaalistiem, ja vien nebuus par velu..
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:28. Janvāris 2005 - 00:10
(Link)
pag pag, kas te runaa apr atvieglotu pilsoniibas pieskjirshanu? patiesiibaa nezinu cik stingras tagad ir taas prasiibas, bet nedomaaju, ka tos grozhus veel valjiigaak vajadzeetu laist. ir tachu citi veidi, kaa stimuleet integraaciju - aizveert vai apgriezt finanseejumu krievu skolaam (galu galaa, kaapeec valstij jaafinansee skolas, kur nemaaca valsts valodaa), vareetu atstaat paariiti, kaa jau minoritaashu skolaam pienaakas (kaapeec lietuvieshi, polji un citi neprasa sev tik daudz cik krievi?), lai akal EDSO pie mums neskrien ar paarbaudeem. jaasaak ar jauno paaudzi - vechus, kas te nodziivojushi 40 gadus un nemaak ne valodu nedz zin veesturi jau nepaarmaaciisi. jaagaida tikai dabiigais atbirums.
[User Picture]
From:[info]piromanjaks
Date:28. Janvāris 2005 - 00:23
(Link)
Šīs kaut kādā ziņā sadistiskās tieksmes asimilēt vietējos krievus izsauks tikai vienu: etnisku naidu. Atceries, ka diplomātu tik ļoti gribēto Krievijas un lielvalstu respektu ŠĀDĀ veidā neiegūt. Puķins un banda bļaus skaļi par asimilāciju. Un ANO tas NEPATIKS. Labāk uztaisīt tā, ka ANO nepatīk, ka latviešiem dara pāri. Un NSS ir par mierīgu un civilizētu risinājumu - dekolonizāciju. Abas puses maksimāli iegūs no šī: latvieši paturēs savu tautību un suverenitāti un arī krievu paklīdeņiem neviens viltīgi un liekulīgi nelaupīs nost tautības paliekas. ANO un citas nāciju aizsardzības struktūras šādu domugājienu saprastu labāk par tieksmēm kādu asimilēt.
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:28. Janvāris 2005 - 00:28
(Link)
un kaa buut ar tiem, kas negrib izbraukt no valsts (un es domaaju taadu buus absoluutais vairums)? izsuutiit? ko taadaa gadiijumaa dariit ar neskaitaamajaam praavaam pret valsti starptautiskajaa cilveektiesiibu tiesaa?

es domaaju, ka apgriezt finanseejumu minoritaashu skolaam buutu kaareiz labaakais variants. neesmu speciaalists izgliitiibas jautaajumos, bet man skjiet nelogjiski, ka valstij jaafinansee minoritaashu skolas tik lielaa meeraa. cik es esmu ar sho jautaajumu saskaaries - normaala starptautiska prakse ir daljeejs valsts un daljeejs privaatais finanseejums shaadaam izgliitiibas iestaadeem. un kursh tad gribees maxaat no savas kabatas? neexies suutiit beernus maaciities valsts valodu.
[User Picture]
From:[info]piromanjaks
Date:28. Janvāris 2005 - 00:11
(Link)
Jā starp citu, kā Macabre domā, kādā veidā saeimā nokļuva tik liels procents interfrontiešu?.. es nedomāju, ka latvieši īpaši par viņiem balso, parasti taču ir ap 20 atbilstošākas izvēles priekšā latviešu vēlētājam...
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:28. Janvāris 2005 - 00:18
(Link)
taapeec, ka biteem ir stabils elektoraats - luuk kaa. letinji nevar izskjirties par ko balsot - katraas veeleeshanaas par kaut ko citu, ceriibaa ka buus labaak. bet labaak nebuus, kameer neizveidosies politiskaa elite. bet elite nevar izveidoties taadaa nenoteiktiibas staavoklii. liidz ar to par biteem balso vieni un tie pashi, bet letinji balso par ko pagadaas - taapeec arii taadas mulkjiibas. es piem nesaskatu nekaadu logjiku kaapeec socikji un LC netika saeimaa.
kaut gan oranzhie piem tika arii tikiai taapeec, ka spieda uz nacionaalajiem jautaajumiem.
latvijaa vajag politisko eliti ar skaidri defineetiem meerkjiem un darbiibas plaaniem (kaadi manupraat bija LC, lai arii cik ljoti man nepatiktu vinju darbi, bet man liekas uz beigaam jau bija gana sazagushies un saaka domaat arii par valsts labklaajiibu). nevis partijas, kas defaultaa zina, ka liidz naakoshajaam veeleeshanaam neizvilks un baazh tikai sev kabataa visu, kas pagadaas pa rokai.
[User Picture]
From:[info]piromanjaks
Date:28. Janvāris 2005 - 00:08
(Link)
Tu vēljoprojām tici integrācijai? Es vairs galīgi nē. Es drošvien esmu vairāk saskāries ar reāliem dzīviem cilvēkiem, tāpēc man ir tik pārliecināts viedoklis, nevis kaut kādas mīklainas cerības par svsštautiešu lojalitāti. Varētu vispirms daudzi latvieši kļūt lojāli savai nacionālajai suverenitātei, tad arī varētu to prasīt no citiem...
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:28. Janvāris 2005 - 00:14
(Link)
nu patiesiibaa es kaareiz ticu, taapeec, ka esmu saskaaries ar pietiekoshi daudz pozitiiviem piemeeriem. piem mans bijushais kursa biedrs - pirmais palestiinietis, kursh ieguva latvijas pilsoniibu (un vinsh ar to lepojas), mans bijushais koleegjis, kursh vidusskolas laikos nemaz nerunaaja latviski, bet iestaajoties auxtskolaa saprata, ka bez taa neiztikt, iemaaciijaas valodu, ieguva pilsoniibu un pat iemaaciijaas speeleet zoliiti (mans nopelns :D). kaa jau es mineeju iepriex - jaapieveershas jaunajiem. vecos puupeezhus aiztikt nau jeegas. jo vairaak suudu baxtio jo vairaak vinsh smird - taapat vinji 9. maijaa ar sarkaniem karogiem dricelees pa uzvaras parku un neko vinjiem nepadariisi.
[User Picture]
From:[info]deep
Date:28. Janvāris 2005 - 00:20
(Link)
jaunie nava lojaalaaki. gjimenes tradiicijas, zin'.
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:28. Janvāris 2005 - 00:23
(Link)
es gan domaaju, ka ir krietni lojaalaaki par vechiem (un ja buutu pareiza valsts politika shajaa jautaajumaa, gan jau ka buutu veel lojaalaaki). vienkaarshi jaunie nacboli arii visskaljaak bljaustaas - jauniibas maximaalisms vai zinies :) taapeec vinjus arii redz.