‮‮ - [entries|archive|friends|userinfo]
‮‮

[ website | latest ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Sep. 7th, 2005|05:53 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nevaru vien sagaidīt, kad beigsies MP3 ēra.
linkrakstīt

Comments:
From:[info]suic
Date:September 7th, 2005 - 07:31 pm
(Link)
Lai... būtu kas?
[User Picture]
From:[info]laboratorija
Date:September 7th, 2005 - 09:05 pm
(Link)
Neizkropļotas skaņas un neapgraizītu frekvenču ēra. Lielas ietilpības cieto disku ēra. Lossless revolution.
From:[info]suic
Date:September 8th, 2005 - 12:16 am
(Link)
Ahhh, un es jau domāju, ka tu cīnies pret to, ka mūzika ir kļuvusi pārāk viegli pieejama pārāk lielām masām, tādējādi daudz zaudējot no savas fetišistiski sakrālās noslēpumainības auras.

Bet ja jau tu par .mp3, tad EAC (www.exactaudiocopy.de) un LAME (--preset extreme) pa diviem glābj situāciju. Pirmais noripo CD perfektā .wav failā, neizkropļojot un nepazaudējot ne bita. Otrais saspiež .wav iekš .mp3 tā, ka cilvēks bez vairāku tūkstošu dolāru vērtas akustikas un muzikālās dzirdes nekad mūžā šos te .mp3 neatšķirs no oriģinālā diska. (Abas programmas, pareizi noskaņotas, turklāt prot labi darboties pārī!)

p.s. Tu neatbildēji uz e-pastu!
[User Picture]
From:[info]laboratorija
Date:September 8th, 2005 - 01:04 am
(Link)
EAC+LAME. Tikai tā. Tomēr:

1) Acīmredzot lielākā daļa cilvēku tomēr ir pārāk slinki/stulbi, lai tā arī darītu.
2) Manuprāt mp3 no oriģinālā diska atšķirt var gan bez megalatu audiosistēmas, gan arī bez muzikālās dzirdes.

Jāsagaida tikai laiki, kad viduvēja mājas datora atmiņas apjoms tuvosies 1TB un tirgū būs daudz lielāka kabatas formāta digitālās mūzikas atskaņotāju ar lossless formātu atbalstu izvēle (daži ražotāji jau piefilmējuši FLAC).

Uz e-pastu kaut kad atbildēšu, neuztraucies :-)

From:[info]suic
Date:September 8th, 2005 - 01:36 am
(Link)
Nu, allaž jau var mēģināt dabūt tos .mp3, kurus ripojuši protoši ļaudis. Ir pat atsevišķi dc++ serveri, kuros tikai tādus drīkst sharot vai, piemēram, iekš eMule tiek norādīts dažiem relīziem, ka ar EAC ripoti un APE vai citā lossless formātā kodēti (vai arī augstas kvalitātes .mp3).

Runājot par atšķiršanu - varu derēt, ka veicot klausīšanās eksperimentu (jebkuršs cilvēks uz jebkuras tehnikas), viņa "uzminēšanas" (jeb "atšķiršanas") koeficients būs tuvu viduvējiem 50%, kas liecinātu drīzāk par neatšķiršanu. Runa, protams, ir par VBR ar aptuvenu vidējo bitreitu ap 256 kbit/s.

Kas attiecas uz atmiņas daudzumu 1TB, tad jau tagad tas ir pieejams jebkuram algotam darbaļautiņam (ja vien tu nerunā par RAM) - cietie diski ap 200 Gb maksā ap 70 Ls. Pats esmu pamanījies gan ievākt tikai 400 Gb savā lietošanā, bet nu pamazām, pamazām... vietas gan trūkst tāpat un trūks arī tad, kad būs 1, 2, 5 vai pat 10 Tb.

Lūk. Man atkal šķiet, ka labi būs tad, kad būs normāli DVD .mp3 līdzstaipāmie playeri. Lossless uz austiņām tāpat tikai tāda izlekšana vien ir. Nu anyway, mans švakais Sony MHC BX-7 neliek dziļi aizdomāties par nespēju dzīvot bez lossless.
[User Picture]
From:[info]laboratorija
Date:September 8th, 2005 - 06:07 am
(Link)
Tā, labrīt :)

Jā, ir arī tādi DC serveri, kuros tikai lossless failus drīkst šārēt ;)

Diskos (un lossless failos) ierakstītā mūzika satur skaņu spektru no 0 līdz 22 kHz. MP3 brutāli apgraiza visas augstās frekvences. 320 kbps failos zūd visas frekvences virs ~19kHz, 160 kbps - virs 17 kHz utt.

Vidējā Džo auss ir spējīga uztvert 20 Hz - 20 kHz, taču šie skaitļi, protams, katram indivīdam ir citi. Augšējā robeža svārstās starp 16 un 22 kHz. Psihoakustika nav mana stiprā puse, taču uzskatu, ka pat ja arī konkrēts cilvēks šīs augstās frekvences "nedzird", to trūkums negatīvi ietekmē klausīšanās pieredzi :} Kaut vai tas pats Brainwave Generator darbojas uz principa, ka dažādas frekvences (arī "nedzirdamās") spēj iedarboties uz cilvēka smadzenēm. Tad nu arī cilvēki sēž, klausās sīkoņu un cer uz atmiņas uzlabošanos :) Es esmu "ne īpaši kontrolētos apstākļos" kaut kādus aklās klausīšanās testus veicis, un nu vai nu cūcene vai nē, bet lielākajā daļā gadījumu uzminēju pareizi. Bez tam ilgstoša =<192 Kbps MP3 klausīšanās man, kā lai saka, nogurdina ausis.

Vēl viena liela lossless formātu priekšrocība ir rīcības brīvība. Failus brīvi vari pārkodēt faktiski jebkurā formātā, nebaidoties no nevajadzīgiem skaņas kvalitātes zudumiem, kas citādi var rasties transkodējot no viena lossy formāta citā.

Gan jau pienāks tā diena, kad cilvēki uz lossy mūziku sāks skatīties ar nicīgu smīnu.

From:[info]suic
Date:September 8th, 2005 - 01:04 pm
(Link)
Man šķiet, ka nebija TIK traki ar tām Hz apgraizīšanām - var papētīt hydrogenaudio.com, tur tauta mazliet sajēdz no tām lietām.

Jā, protams, mūzikas saspiešana lossy formātos pirmām un galvenām kārtām ir paredzēta datu apjoma samazināšanai un kad uzglabāšana un pārraide vairs nebūs problēma, arī atkritīs vajadzība pēc tā visa.

Taču es gribētu teikt, ka mūziķi (pārsvarā) neplāno kā iedarboties uz tavām smadzenēm - viņi vienkārši spēlē savus instrumentus un priecājas, ja sanāk kas labs. :) Varbūt, ja viņiem nogriež augšas, var sanākt nejauši kas labāks, nekā oriģinālā iecerēts? :) Viss taču ir nevis objektīvajā skaņu frekvenču salikumā, bet gan subjektīvajā klausītāja pieredzē, vai ne?

Un otrs - uz sliktām akustiskām sistēmām (bet tādas ir cilvēkiem visapkārt lielākoties - sākot no plastmasas grabuļiem un beidzot ar mini centriem vai lētas/vidējas kategorijas mājas kinozālēm) quality loss tāpat ir neizbēgams - grozies kā gribi...
[User Picture]
From:[info]laboratorija
Date:September 20th, 2005 - 04:31 am
(Link)
Lūk, šis ir augstākās raudzes mp3 faila skaņu spektrs. To, ko Tu redzi starp 19000Hz un 20000Hz, dēvē par frizūru.


From:[info]suic
Date:September 20th, 2005 - 03:19 pm
(Link)
Tak es jau tev ne par fiziku un matemātiku, bet gan par cilvēka uztveri.
[User Picture]
From:[info]laboratorija
Date:October 18th, 2005 - 04:47 pm
(Link)
:D