Kurvjzieža kontemplācijas

kulinārā noslēpuma atminējums

Krāšņais Kurvjziedis

kulinārā noslēpuma atminējums

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Jau kopš pirmā Gruzijas apciemojuma man ar vairākām Cibas dāmām gadījās diskutēt par to, kā tad īsti sauc to viņējo plūmju mērci - tkemali vai sacebeli? Vai arī tās ir divas dažādas mērces?
Visbeidzot šajā ceļojumā nonācu pie apskaidrības.
Kad, iegājusi pārtikas veikalā, jautāju pārdevējai - sacebeli? Tkemali? - viņa pastiepa man pretī divas pudelītes un skaidrā gruzīnu valodā teica: - pamidoris sacebeli? tkemalis sacebeli?
Kā fotoaparāta zibspuldze manu prātu apgaismoja Patiesība. Vēlāk nopirktā vārdnīca to tikai apstiprināja.

Tātad - reizei par visām reizēm, manas dārgās! Sacebeli ir mērce. Jebkura mērce. Tai skaitā - tomātu mērce, plūmju mērce, diļļu mērce, utt. Savukārt, tkemali pamatnozīme ir plūmes. Arī, norādot uz ziedošajiem kociņiem kalnu piekājēs, Sofiko vīrs teica: tkemali ...un vēl kaut ko, kas acīmredzot nozīmēja ziedēšanu. Nu jā, un to, kas pilnā vārdā dēvētos "tkemalis sacebeli", sarunvalodā mēdz vienkāršoti dēvēt par "tkemali".

Lūk!
  • Tkemalis, protams! Pamidoris Tu tepat vari dabūt! :)
    • Īstenībā es viņu pati varu arī uztaisīt, jo tomāti un ķiploki nav nekas nenopērkams, tikai pāris garšaugi, kuri te neaug, vajadzīgi - dažuviet tie bija tieši svaigā veidā piegriezti klāt, kas, protams, nenodrošina mērces ilgdzīvotību, bet neaizmirstamu garšu gan.
      • Ak, vai! Tad Tu patiešām gribēji tomātu mērci???!

        No klātpiegriežamajiem svaigajiem garšaugiem noteicošā ir kinza. Reizēm arī pētersīlis, bet tas mazāk.
        • ir jau labi. Mums vienkārši dažādi izziņas avoti, uz ko balstāmies. Ja reiz ikdienas saskarsmē ar sacebeli saprot mērci - tomāts+ķiploks+garšaugi, man tas bija licies pietiekami, lai nemeklētu vārdnīcā, vai tiešām tas tā ir. Mana vaina, saprotams, ka pati palieku tagad bez sacebeli (būšu vienkāršu ļaužu un saukšu vien viņu tā:) Toties labā ziņa - man būs tkemali, un par to Tev liels jo liels paldies!:))
          • Ai, es tak negribēju Tev tagad pārmest neizglītotību vai kā tā.
            Bet, nu jā - arī ikdienas saziņā sacebeli ne vienmēr nozīmē tomātu mērci. Jo vismaz divas reizes man ir gadījies ēst šašliku ar visnepārprotamāko tkemali, un es brīnījos, kāpēc oficiante to sauc par sacebeli, jo toreiz es arī domāju, ka tās ir divas atšķirīgas mērces.

            Bet es ļoti ceru, ka tkemali Tev garšos!
            • Nu neko tak Tu man neesi pārmetusi, es Tev tikai izskaidroju, kādā veidā mēs zem viena un tā paša nosaukuma dažādas lietas redzam, jo pieredze un sastaptie ļaudis un viņu valoda atšķīrās. Un tagad turpināt uzstājīgi meklēt, kā ir Vienīgais un Pareizais nosaukums, pēc manām domām, jau būtu ieslīgšana nūģismā, jo ar visām atšķirībām beigu beigās gan Tu, gan es tur tak dabūjām to, ko gribējām.
              Tkemali man garšos noteikti! Vai atvedi vēl ko?;))) (es tikai interesējos)
              • Nu ja! :)
                Vēl man ir bundoliņš mājas vīna. Bet tāds paliels bundoliņš - pieclitrīgais. Es gan vakar, sērīgi sajuzdamās, bišķīti jau nodzēru. Un tad pāris maišeļu kaut kādu jocīgu garšvielu. Un džondžoļus. Jo mūsu ar Kūmiņu klasesbiedrs bija man sastāstījis, ka cilvēks, kurš nav ēdis džondžoļus, vispār nav dzīvojis, bet man gribējās būt dzīvojušai. Un tad vēl to saldo vīnogsīrupa desu. Bet to es arī vakar uz bēdām jau apskrubināju.
                • Klau, Tev līdz sestdienai tak nav vairs ieplānots bēdāties, ko?;)) Kur tad Tu to 5litreni biji iepakojusi?
                  • Es ceru, ka šīs dienas man būs drusku vieglākas.:)
                    Kutaisi nācās nopirkt vēl vienu somu, lai visu varētu sastūķēt.
                    • Jauki, jau pēc mēneša varēsi to piepildīt atkal!;))
                      Es mazliet nomierināšos un salikšu savu galvu pa plauktiņiem, un tad mums būs jāsāk jau domāt arī par aprīļa plāniem.
Powered by Sviesta Ciba