Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tīri nevilšus biju nopirkusi Gumiļeva "Tūkstošgadi visapkārt Kaspijai". Šķiet, tāpēc, lai būtu, kur ieskatīties, kad atkal kaut ko nesapratīšu, piemēram, bizantiešu un hazāru attiecībās. Un tagad jau vairākus vakarus sūrstošām acīm nevaru apstāties, miegam par spīti!
Labi, es zinu, ka intelektuāļi tagad nicīgi norausta kreiso nāsi. Labi, es nojaušu, ka visas tās teorētiskās spekulācijas ap etnoģenēzi varētu arī apstrīdēt, ja erudīcijas pietiktu.
Bet sasodīti interesanti uzrakstīts! Kāpēc man neviens vēstures pasniedzējs nekad nav tik jauki mācējis ko pastāstīt!
  • Nuss, ņemot vērā, ka Ļevam Nikolajevičam bija 2 doktora grādi (vēsturē un ģeografijā), reti kurš intelektuālis (Latvijā šim statusam varētu atbilst varbūt kādi 5 indivīdi) var atļauties ko īpaši bilst.

    Pie tam arī viņa "teorētiskās spekulācijas" par un ap etniģenēzi ir visnotaļ akadēmiskas (viņa pasionaritātes teorija gan akadēmiskajās aprindās netiek atzīta).

    Par pasniedzējiem runājot... vēstures ziņātne dievzemītē tradicionāli specializējusies uz "novadpētniecību", tb pat akadēmiskajās aprindās neatradīsim, kas orientētos CVentrālāzijas viduslaikos - ko ta var gribēt no nabaga bakalauriņiem, kuri videnēs par skolotājiem strādā?
    • Nu, te jau tieši uz pasionaritāti viss arī balstās. Un es tik tā "nutrom čuju", ka sistēma, lai arī skaista, bet ne neapšaubāma.

      Šī grāmata ir ne tikai par Centrālāziju, tur vēl viss kaut kas cits pieķerts klāt.
      Bet par pasniedzējiem - ne tikai videnē, bet arī Brīvības bulvārī kaut kā visi tie vēstures kursi, ko mums piedāvāja, attiecīgajā izpildījumā likās tik šauri un norobežoti no konteksta...
      • Nepiekritīšu. Uz pasionaritāti viņam viss balstās "Этногенез и биосфера Земли" aber "Ap kaspiju" ir klasisks pozitīvisma manierē ieturēts apraksts, tikai vietumis izrotāts ar pasionaritātes odziņu - izņem to ārā un darbs neko nezaudē, nemaina ne saturu, ne jēgu.
        • Nav jau par ko strīdēties - "Kaspija", kā jau priekšlapā norādīts ir "Etnoģenēzes un biosfēras" ilustratīvais pielikums, bet teorija jau viena un tā pati.
          Es "Etnoģenēzi" neesmu lasījusi, tāpēc "Kaspija" ir šobrīd vienīgais, no kā vispār gūstu priekšstatu par pasionaritāti.
Powered by Sviesta Ciba