Kurvjzieža kontemplācijas

Divi pastaastinji par krii un vienradzhiem

Krāšņais Kurvjziedis

Divi pastaastinji par [info]krii un vienradzhiem

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Pats Pirmais Vienradzis

Tas notika pirms dazhiem gadiem. Neizklaastiishu detaljaas visu ekspoziiciju, tachu man bija steigshus jaaatrisina dilemma - mainiit darbu uz drusku interesantaaku un labaak apmaksaatu, vai palikt vecajaa, kur shefs bija piesoliijis algas pielikumu. Juzdamaas kaa Buridana eezelis, kursh nomira badaa starp divaam sienakaudzeem, secinaaju, ka jaasagaida Providences suutiita ziime. Ja gadiisies ieraudziit kaut ko neparastu - piemeeram, vienradzi - mainiishu darbu! Ja nee - iztikshu ar vecaa uzlaboto variantu.
Peec divarpus vasariigaa Vecriigaa noklejotaam stundaam biju sanjeemusi neskaitaamus dzintara, stikla, porcelaana, sudraba, koka, kaula degunradzhu, briezhu, zirgu, puukju un brunjrupuchu piedaavaajumus. Izraadaas - antikvariaati un tuuristiem domaatie veikalinji burtiski mudzh no shaadaam Latvijas faunai netipiskaam radiibaam. Tachu vienradzhu nebija. Atcereejos seno legjendu maaciibu -tikai nevainiiga jaunava var pievilinaat vienradzi - un beediigi noleemu, ka laikam citaa dziives posmaa bija shaadaas mediibaas jaadodas. Mekleejumu azarts gan nebija tik viegli slaapeejams, taapeec noleemu veel peedeejo reizi izmeegjinaat laimi - veikalinjaa ar nosaukumu "Tiine", kas atrodas Valjnju ielas galaa, iepretim Pulvertornim. Apakshstaavaa pie stikla figuurinju stenda mees abas ar paardeveeju ilgstoshi peetiijaam visaadus kraasainus niecinjus, es atsaciijos no piedaavaajuma nopirkt ljoti skaistu zila stikla juuraszirdzinju ar sarkanaam aciim un sapratu, ka Laimes maate veelas, lai palieku vecajaa darbaa. Atvadiijos un kaapu augshaa uz izeju.
- Pagaidiet! Pagaidiet! Es atradu jums vienradzi! - mani aiz rokas satveera apmeeram 13gadiigs meiteens - laikam paardeveejas meita, kas bija triinjaajusies turpat blakus. Atgriezos pie stikla figuurinju stenda. Tur vinjsh bija. Droshi vien arii pirms briizha, tikai pasleepies, gaidiidams jaunavu. Mazs, burviigs stikla vienradziitis ar zeltainu radzinju un drusku shkjeleejoshaam achteleem. Vinjsh tika saudziigi iesainjots putuplastaa, ieguldiits manas sominjas slepenajaa kabataa, kopaa ar mani tovasar apceljoja Ukrainu un shobriid staav goda vietaa manaa vienradzhu plauktaa starp 23 sugasbraaljiem.
Sakiet veel, ka senatnee ljaudis nav zinaajushi, ko runaa!
Ak, jaa - darbu es, protams, nomainiiju, par ko ne mirkli nenozheeloju, bet tas ir pilniigi cits staasts. Tachu tovasar man aizsaakaas vienradzhu maanija, kas nav rimusi veel shobaltdien. Jaapieziimee, ka man veicas ieveerojami labaak, nekaa viduslaiku raganaam, kuras vienradzhi saplosiija, atklaajushi, ka gadiijies iekrist uz ne-jaunavu. Tpu, tpu, tpu!;)

Kaadaa aukstaa ziemas riitaa

Bija Ziemassveetku laiks, darba kolektiiva izpriecu scenaarijaa bija paredzeets zvaninju konkurss, mana atjautiiba bija pamirusi, taapeec riita steigaa uzmetu pavirshu skatu keramikas dranjkjiishu tirgotaaju piedaavaajumiem - viens no tiem galdiem Kaljkju ielas galaa, Juus tachu zinat.
- Vai juus esat laimiiga? - man jautaaja satuntuljotais tantuks galda otraa pusee.
- Jaa! - es mirklii attraucu, jo bija paaraak auksts, lai izpluustu jel kaadaas spekulaacijaas par laimes jeedzienu vai iedziljinaatos refleksijaa par savu pieticiigo dziives gaajumu.
- Nuja, taapeec jau arii jums truukst tikai vienradzha...
Un tobriid es pamaniiju, ka tas, ko esmu panjeemusi rokaa, lai labaak saskatiitu vienu no blakus staavoshajiem zilajiem maala zvaninjiem, ir balts svechturiitis spaarnota vienradzha formaa.
Zvaninju toriit nenopirku. Svechturiiti gan.
  • Viwenradži vienmēr uzrodas tad, kad ir visnepieciešamākie :))
  • Kaut kā ļoti iedvesmojoši:)
    man šobrīd visur Providences suutiitas ziimes rādās, t.sk. - šis stāstiņš;)
  • Kā viņi noskaidroja, ka tās nav jaunavas?
Powered by Sviesta Ciba