Kurvjzieža kontemplācijas

Vēl par vēlēšanām

Krāšņais Kurvjziedis

Vēl par vēlēšanām

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Atcerieties, mīlīši, ka, lietot formulējumu "iepriekšējā balsošana" Saeimas vēlēšanu gadījumā ir antikonstitucionāli. Satversmes 11. pants skan: " Saeimas vēlēšanas izdarāmas oktobra mēneša pirmajā sestdienā." Un viss. Nekādas iespējas par kārtējo Saeimu (ārkārtas Saeimas vēlēšanas reglamentē citi panti) balsot oktobra trešdienās, ceturtdienās un piektdienās Satversmes tēvi mums nav paredzējuši.

Pašreizējā iespēja mūsu valsts pamatlikumu apiet, "nododot balsi glabāšanā" (un tikai tā to drīkst dēvēt, tā ir tikpat viltīga formula kā "aizņemties šņabja pudeli pret ķīlas naudu" nakts veikalā-bārā) tika izdomāta lielā mērā pateicoties ortodoksālo ebreju un septītās dienas adventistu spiedienam, kuriem reliģiskā pārliecība liedz sestdienās balsot.

Labs jurists gan varētu pierādīt, ka šī iespēja ietver riskus - piem., ja trešdien balsi glabāšanā nodod cilvēks, kurš līdz sestdienai nenodzīvo, viņa balsojums netiek atsaukts, un vienīgajā faktiski īstajā balsošanas dienā tiek pieskaitīta miruša cilvēka balss. Maz ticams, ka tādu varētu būt daudz, tomēr princips šajā gadījumā ievērots netiek.
  • Vispār, tā nākas, ka man tiešām ir priekšstats par apjomu, pieņemot, ka pēdējos ~10 gados nekas radikāli nav mainījies. Bet tai pašā laikā es arī saprotu, ka šie robežgadījumi nenozīmē, ka dati kopumā ir neuzticami un nelietojami.

    Problēma arī absolūti nav ierēdņu (kas pilda procedūras) slinkumā. Problēma ir kopējā procesa arhitektūrā. Kura pilnvērtīga analīze un pārveidošana arī prasa zināšanas un nebūt ne lētas prasmes. Šī vienkārši varētu nebūt prioritāte.

    Tomēr, formālā 'tagad pārbaudam, vai šis joprojām ir iedzīvāju reģistrā ' soļa iztrūkums izskatās ārkārtīgi dīvains, ņemot vērā. cik daudz citās procedūrās šis solis tomēr tiek iekļauts.


    • Te ir runa ne tik daudz par pārbaudi "kas ir reģistrā", bet par pārbaudi, "izmaiņas reģistrā pēdējo 72 h laikā" - jūti atšķirību? Ir nepieciešami pavisam citi apstākļi (vai ļoti liels resursu ieguldījums), lai šīs pārbaudes rezultāti tiešām būtu droši. Pie zaudējumiem būtu jāpieskaita ievērojama kavēšanās balsu skaitīšanā un rezultātu izsludināšanā.

      Protams, šī nav prioritāte, jo praktiski nav iespējams, ka mirušo vēlētāju skaits varētu būt tik liels, lai ietekmētu balsu sadalījumu starp partijām kaut vienā apgabalā.

      • Šoreiz ir tādas interesantas vēlēšanas, ka tīri teorētiski Rīgas/ārzemju mandātu sadalījumu starp partijām tas varbūt arī varēja ietekmēt. Ļoti jāsakrīt un maz ticams, protams. Pārējos apgabalos, cik saprotu, gan nē.

Powered by Sviesta Ciba