Kurvjzieža kontemplācijas

Vēl mazliet par nereflektēto vīrišķību

Krāšņais Kurvjziedis

Vēl mazliet par nereflektēto vīrišķību

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
"Vīrietību pētnieki atzīst, ka būšana par vīrieti pašiem vīriešiem ir slēpta; viņiem nav pieeja sev kā dzimuma būtnēm. Vīrietis sevi pamatā apzinās kā vispārīgu cilvēku, nevis seksuālu un dzimumiskotu personu. Tas, ko dara un pieredz vīrietis, īpaši baltādains heteroseksuālis, ir normāli, universāli un pašsaprotami, tāpēc tas nav rūpīgi jāapraksta un jāizprot. Šāda tradīcija neizriet no atsevišķu cilvēku gribas, bet ir pierasta prakse, kas pati ir neredzama un šķietami dabiska. Jo nav gluži tā, ka vīriešus neinteresētu veidot un attīstīt emocionālu un garīgu sevis izpratni."

Vīru lietas – dzirdēt savu balsi

Kārlis Vērpe, "Punctum", 27/02/2018
http://www.punctummagazine.lv/2018/02/27/viru-lietas-dzirdet-savu-balsi-27-02/
  • es nezinu! pavērtos? vai tad modernā tēze nav tāda, ka literatūra un citas māklas ir pilnas ar vīriešiem un vīriet'bu, bet sievietes tajās pārstāvēti kā vienkāršoti divplākšņi?
    • Nezinu, pilna, vai nepilna, bet skata vīrieti tikai kā vispārcilvēcisko normu, nevis kaut ko dzimumspecifisku - un tā nav moderna, tā ir gandrīz antīka tēze, vēl pirms Bovuāras, kaut kad jau 18.gadsimta Apgaismības dāmu postulēta.
      • Resp., ja sievietes tiek reducētas uz dzimumu, tad vīrišķā subjekta problēma ir pretēja - viņa dzimumspecifika ir praktiski nereflektēta.
      • kas ir kaut kas dzimumspecifisks? es nepiepišos un netrollēju, es vnk sapratu, ka nesaprotu :) nu, ārpus grāmatām aļa vīrieši no marsa, sievietes no venēras?

        kaut kas, kas raksturīgs tikai vīriešiem? kkas, kur vīrieši risina savas vīriešu ģēlas? ķipa toxic masculinity, kas ir pēdējā laika, šķiet, populārākais lamuvārds?
        • /betē, lasot, piemēram, kaut ko, esmu bez bēdu identificējusies ar abu dzimumu tēliem.
          • Protams. Tā arī ir mūžveca tēze - sievietēm visbiežāk nav problēmu identificēties ar abiem dzimumiem (jo viens ir viņējais, bet otrs - "vispārcilvēciskais", faktiski - neitrālais), taču vīriešiem mēdz būt problēmas identificēties ar sievietēm, jo sievišķās varones izpaužas gandrīz tikai caur specifiski dzimumisko.
            Es gan nekādas aptaujas neesmu veikusi, bet izklausās ticami.
            • nu man atkal rodas šaubas par abiem gan-gan, bet hei, man beidzot izdevās pieķerties pie repa atdzejošanas, so es beidzu prokrastinēt un atklanos :)
        • Man šķiet, ka Vērpe tieši to mēģina noskaidrot.
Powered by Sviesta Ciba