Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Dārgie cibiņi, kas beiguši vidusskolu pagājušajā gadsimtā! Kuri no jums bez Googles atceras Talesa (Milētas Talēta) teorēmu, mmm? Bet godīgi.
  • Nē. Ja visus sīko šņagu liktu pierakstīt, tad tā būtu papīra smērēšana un ūdens liešana, nevis rēķināšana.
    • Bet kā vispār skolotājs var ģeometrijā pārbaudīt risinājumu, ja nav izvērstā pieraksta? Nespēju iedomāties, godīgi sakot.
      • Pēc aprēķinu pieraksta, nevis glītā rokrakstā piekabināta teikumiņa 'saskaņā ar dižā Milētas Talesa teorēmu 650 PMĒ, par vienādajiem leņķiem pie paralēlām taisnēm'.

        Protams, ka aprēķinos to lietoju un ļoti, ļoti daudz, bet pieraksts bija leņķīs A=B jo a||b nosaukumu neizvēršot.
        Ja tā ir tā Talosa teorēma. Wikipēdija rāda vēlvienu, ka ja ABC ir uz riņķa līnija sun AC ir diametrs, tad leņķis B ir taisns.

        Ā, un tad vēl re, tā, ko zemāk jūzere min, to ar Talesam piekabina. To, ja vajadzēja, atzīmēja 'proporc' laikam? ja tieši par porporcionālajiem trijstūriem izmantoja. Šī gan nekur daudz nelietojās un īpašu piesaukšanu neprasīja, un tikko ir apgūta trigonometrija, tā šai kā 'teorēmai' zūd jebkāda jēga.
        • Vai man dieniņ, cik tu saspringusi uz ironiju un sarkasmu. :)
          Nē, man arī nebija jāraksta eseja par piedēvējamā autora dzīvesgājumu, kur nu vēl glītā rokrakstā, Jēzustusaldais, glīta rokraksta man nekad nav bijis, bet minēt teorēmu, saskaņā ar kuru no taišņu paralelitātes izrietēja nogriežņu vienādība, nācās, tāda bija prasība gan pamatskolā, gan vidusskolā.
          Un teorēma tika plaši pielietota līdz pat izlaiduma klasei, paralēli visām trigonometrijām.
          Kuš, tagad mieriņš, noteikti negribu kašķēties.
          • Man šķiet kā reiz ap 2000šo šito atmainīja kā nevajadzīgu un tagadiņ viņi vispār teorēmas nepierāda tikai izmanto. :))
            Bet ja godīgi mani tas mulsina, jo, jā, tas nekas ka neatceros, bet tajos sensenajos laikos tieši aiz pieraksta un pierādīšanas veidojās izpratne.
            Bet vispār
Powered by Sviesta Ciba