Kurvjzieža kontemplācijas

Velji, atminjas un feministes dzimshana

Krāšņais Kurvjziedis

Velji, atminjas un feministes dzimshana

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kad es buushu velis, nekas mani taadaa miglainaa oktobra dienaa nepiespiediis atstaat kapu. Nekaadas tradiicijas, nekaadi miiljotie peectechi. Lai seezh vien pashi pie sveciites, veras ciltsmaates krunkainajaa nogjiimii un ierauj pa pieminjas grakjiitim uz vecaas draiskules vieglajaam smiltiim. Es labi ja kaadaa tvaniigaa juulija naktii sanjemshos, lai sapnii noreegots vieglpraatiigajai mazmazmeitinjai un teiktu: "Nedari glupiibas, meit! Ar sho nekas nebuus uz labu..."
Mana vecmaamulja ir taa paaris reizes dariijusi. Nekad jau taa uzreiz neklausiiju, zinaaju, ka dziiva nebuudama, vinja man pa pakalju neuzshaus. Peecaak allazhinj izraadiijaas, ka vinjai taisniiba bijusi...

Teevu gan ljoti sensen neesmu redzeejusi. Jau nezcik gadus. Kaut gan peedeejaa laikaa arvien biezhaak iedomaajos. Buutu vinjsh dziivs, vismaz viens viirietis manaa muuzhaa priecaatos, ka esmu lasiijusi Kantu un Fuko.:)
Domaaju, ka vinjam vispaar tiiri labi patiktu, kaada esmu sanaakusi. Bet iisti to es nekad neuzzinaashu.
Spilgtaakaa atminju epizode, kas man saistaas ar teevu, vareetu buut no kaada 4 gadu vecuma, secinot no taa, ka tobriid vinji ar maati veel nebija pilniigi izshkjiirushies. (Godiigi sakot, nekad nevaru saprast, kaapeec vinji vispaar appreceejaas - izgliitotiem ljaudiim ap 30, kaadi vinji abi toreiz bija, vajadzeeja buut gana sapraatiigiem, lai nojaustu, ka mana piedzimshana ir vinju iisaa saprashanaas briizha vieniigais pozitiivais rezultaats.)
Atceros to vienu rudeniigo dienu. Esmu atstaata teeva pieskatiishanai. Vinjsh mani maaca ziimeet. Pilniigi bezceriigi - sho vinja talantu neesmu mantojusi. Ierodas krustteevs - maates braaleens, juurnieks, nesen atgriezies no reisa. Vinjsh manii vienmeer izraisa neviltotu sajuusmu, jo ir redzeejis iistas palmas, kanaarijputninjus un neegjerus to dabiskajaa videe, vinjam vienmeer ir kaadas taalu zemju - un tapeec jo iipashi veertiigas - konfektes un koshljenes. Taas ar avenju un citronu garshu ljoti spilgti atceros veel shodien. Kad atziistos, ka es arii gribu braukt ar kugji, kad izaugshu liela, uzzinu, ka meitenes juurasskolaa neuznjem. Pirmaa saskarsme ar dzimumdiskriminaaciju izsauc asaru pluudus, caur kuriem meegjinu paskaidrot, cik tas ir ljauni un netaisniigi, jo es tachu neizveeleejos - piedzimt par meiteni vai puiku, taapeec nav godiigi man shii iemesla deelj kaut ko aizliegt! Mierinaajumam sanjemu tik daudz koshljenju, cik vien ietilpst mutee. Taa arii nosleedzas mana pirmaa feministiskaa ciinja - ar aizbaaztu muti un zhuustoshaam asaraam.
Viirieshi peec iisas savstarpeejas apsprieshanaas, kuraa izskan vaardi "kaadu konjacinju..." man jautaa, vai es negribu kopaa ar vinjiem doties pastaigaaties pa pilseetu. Veel nenoslaapeejusi aizvainojumu izpuustajos gumijas burbuljos, atbildu, ka nezinu. Man tiek piesoliits saldeejums. Un putukreejums. Sapratusi taktikas iedarbiigumu, atkaartoju atbildi. (Turpmaak taa dariishu biezhi.) Man tiek piesolits arii rotaljlietu veikala apmekleejums. Shis nu ir iistais briidis, kad varu teikt jaavaardu. Zoologjiskajam daarzam taapat jau ir par aukstu.
Rotaljlietu veikalaa apliecinu savu labo gaumi, izveeleedamaas vaacu lelli - taam ir miikstas sejinjas un viegli kjemmeejami mati. Maneejaa ir ruda un ljoti smalka daama – vinjai ir krimpleena bikshkostiims un sinteetiska kazhokjaka. Un liidzi naak veel 4 kleitas, spoguliitis un kjemmiite atsevishkjaa kastiitee. Sajuusminaata noorganizeeju nelielu modes skati pa starpaam milziigaam putukreejuma un saldeejuma porcijaam, ko, kaa soliits, sanjemu kafejniicaa. Diemzheel, ceturto reizi paargjeerbjot rudmati, man vienaa rokaa paliek vinjas kaajas, otraa – paareejais kjermenis. Steigshus sanjemu veel vienu putukreejumu, un lelles reanimeeshanaa iesaistaas ne tik vien abi mani viirieshi, bet arii oficiante. Vinja saldi smarzho un vinjas skropstas ir piekjepeetas melniem tushas kunkuchiem. Mana mamma noteikti ir skaistaaka. Apnjemos, ka tad, kad es buushu liela, kraasojot skropstas, es taas nekad nepiekjepeeshu. Man ir aizdomas, ka oficiante paaraak miilji smaida, skatoties uz krustteevu, un vinjsh smaida pretim un man tas vispaar nepatiik. Atnjemu vinjai savu lelli un uzmetu luupu.
Man piedaavaa karsto shokolaadi. Mierinaajumam. Shii tieshaam ir viena no manaam briinishkjaakajaam dienaam! Viirieshiem patiik izpildiit veeleeshanaas. Noderiiga atzinja.
Kad atgriezhamies maajaas, uz sliekshnja muus sagaida mana saniknotaa maate. “Vai juus vispar zinat, cik ir pulkstenis?!!!! Es taa uztraucos! Beernam sen bija jaabuut gultaa! Pieaugushi viirieshi, bet nekaadas atbildiibas!!!!” Es jau grasos iepiiksteeties, ka nemaz veel negribu buut gultaa, bet laikus apraujos. Kaa senas matriarhaalas dzimtas atvase, esmu jau ielaagojusi, ka ir dazhas lietas, piemeeram, guleetejamais laiks, kas izriet no negrozaamaas vispasaules dabiskaas kaartiibas, pret kuru iebilst ir ne tik vien pilniigi bezjeedziigi, bet reizumis arii biistami.
Kameer plunchaajos vannaa un blakus seedoshaa vecaamaate salabo manu lelli, no virtuves sadzirdu maates izsaucienu: “Protams, neko noziimiigu tev nevar uzticeet! Arii ne beernu!”
Gultaa tikusi, apskauju savu stiliigo rudmati sinteetiskajaa kazhokjakaa, izbaudu patiikamu vaniljas un shokolaades atraugu cauri zobupastas kodiigajai garshai un, miegaa laizhoties, paspeeju nodomaat, ka, ja arii viirieshiem nevar uzticeet neko noziimiigu, piemeeram, mani, ar vinjiem toties var sasssooodiiiiiti labi izklaideeties.
:)
  • žetons!
  • Žetons Nr.2
  • :)

    Ļoti pamācoši. Un čmuki. Un labi. :)
  • ..sassssooodiiti labi.. un taa tas ar lai paliekas :)))
  • Labs. Ļoti labs! :)))
  • ja tu rakstiitos biezhaak, tad nebuutu laika straadaat ... :-)
  • iisti gan nesapratu, kursh bija tas baisais feministes dzimshanas mirklis...vispaar nesapratu, kaads sakars ar feminismu te bij...izklausiijaas peec Riebiigas (vaajo un bezgala juutiigo viirieshu) Izmantotaajas dzimshanas...bet, man piedodams...duriks iru...btw kopumaa ljoti miilji...visu cienju!:)
  • Mnja..bezgalligs ir tikai stervisms un speeja to izmantot savaa labaa. Visos vecumos ;)
Powered by Sviesta Ciba