Kurvjzieža kontemplācijas

Dienas un nedienas, rīti un nerīti

Krāšņais Kurvjziedis

Dienas un nedienas, rīti un nerīti

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mana Ķīnas roze zied atspērusies un es izjūtu dziļu vainu par to, ka neesmu viņu šoziem pārstādījusi ērtākā podiņā. Tagad jau laikam par vēlu.
Šarlote saķērusi sazin kādu vīrusu, izskatās pēc mirstošas nelaimes čupiņas, man viņa jābaro ar proteīna kokteiļiem no šļirces un jānes ik rītu uz injekcijām un infūzijām (špricēm un sistēmām). Emīlija tikmēr spriņģo pa iekšpagalmu, tramdīdama zvirbuļus un novārtīdamās dzeltena kļavu pumpuros.
Mans darbu saraksts sniedzas no Mariānu dziļvagas līdz Džomolungmai. Neskatoties uz to, es vakar aizmigu pusdeviņos vakarā un pamodos šorīt pēc sešiem. Varbūt viss vēl nav nokavēts?
  • eu, augus ziemā pārstādīt pilnīgi noteikti nevajag, ja vien viņiem nedraud kaut kādas briesmas tieši tai podā un zemē.
    • Bet es kaut kur lasīju, ka hibiskiem februārī esot pēdējais brīdis, jo pēc tam sākoties straujā augšana un pārstādīšana esot pārāk liela slodze.
      • es pēc šīssezonas rudens/ziemas pieredzes, kad no statistiskās grupas ~100 augi izdzīvoja 10%, izvairos no pārstādīšanas nelaikā kā velns no krusta. sanāk tāda kā nogalināšana miegā. augšanas laikā augs arī aktīvi sakņojas, un tas ir labi pārstādīšanai.
        ziedošus parasti nepārstāda, bet nu tur jāizvērtē kaitējums - ja grūtāk būs palikt tai pašā podā, tad es pārstādītu. šokā nometīs pumpurus, bet gan jau izdzīs jaunus. a ja nav baigā kaitējuma, tad es gaidītu, līdz nozied.
        • Aha, skaidrs, paldies.
          Redz, man tas krāšņums zied no aprīļa beigām līdz oktobra sākumam, pēc tam iet gulēt. Bet podiņš ir tikai drusku lielāks par lielveikala salātu podiņu (no tā es viņu pēdējoreiz pirms pusotra gada pārstādīju).
          Kā lai es saprotu, kad viņam iestāsies klaustrofobija?
          • oi, pusotrs gads nav nekas. augi nebūt nav jāpārstāda katru pavasari :)
            ja ļoti gribas pārstādīt (tipa atrodas smuks pods vai tamlīdzīgi), stādi pirms tās ziedēšanas marta beigās vai pat vēl drusku vēlāk. tas ir labāk, nekā rudenī.
            • Aha, dikti labi, ka tuvumā ir kāds eksperts.:)
              Mani tik mazliet mulsina tā vizuālā disproporcija - tāds paliels kociņš (50-60 cm virs augsnes) un peņģerotīgs podiņš (ap 10 cm diametrā). Saki, nav tā, ka viņš klusībā brēc, ko es savā sudziskajā šovinismā neliekos dzirdam?:)
              • viņš bāž pa poda caurumiem saknes ārā? tb vai ir kādas norādes, ka podā varētu būt vairs tikai saknes un necik zemes? tā būtu brēkšana klusībā un ļoti pārstādāms brīdis. bet ja vietas vēl pietiek, tad vienā mierā var līdz nākamajam pavasarim sagādāt podu, kurš apmierinātu vizuāli un proporcionāli.
                un varbūt tieši aiz šaurības viņš tik krāšņi zied :) ķīnas rozēm gan tas tik izteikti nav novērots, bet lielās šaibās augi pie dzimumorgānu, tb ziedu izbīdīšanas ķeras tad, ja nav iespēju vairoties pa zemi. a vairoties divos veidos reizē ir izšķērdība.
                • p.s. atvainojos par pragmatisko un pilnīgi nelirisko izklāstu :)
                  • Bišķi ir izbāzis gan, un zemes ir tik, cik salipis starp saknēm. Varbūt tomēr būtu humānāk pārstādīt jau šovasar...
                    Par krāšņo ziedēšanu es biju dzirdējusi līdzīgu skaidrojumu - tā esot vēlme aizputināt savus pēcnācējus pēc iespējas tālāk no šīs nepatīkamās vietas, "lai vismaz bērniem labāka dzīve". :)
                    • jā, izklausās, ka varētu pārstādīt arī šovasar. droši vien nometīs ziedus/pumpurus, bet pēc tam būs laimīgāks. galvenais - neuzķeries uz smukiem podiem bez cauruma (es nevienu te neuzskatu par duraku, vienkārši lieku reizi pieminu, jo esmu redzējusi neticami daudz dekoratīvos bezcauruma podos iestādītu grūtdieņu, kā arī visvisādu fantāzijas lidojumu "ar ko mēs te varētu aiztaisīt caurumu tam podiņam")
  • Ja jau zied, tad viņai labi :)
Powered by Sviesta Ciba