Aprīlis 2024   01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Pareizais viedoklis

Posted on 2017.03.06 at 20:12
Mūzika: The xx - Fantasy
Tags:
Pēdējā laikā bieži dzirdu tādu frāzi - Jums pašiem nekādu domu nav, tikai piesavināties pareizo viedokli, lai būtu vieglāk dzīvot. Kas tad īsti ir tas "pareizais viedoklis", kam būtu jāseko, lai es saņemtu naudu vai vismaz skaitītos stilīgs humānists? It kā sabiedrībā valdošais. Vai kaut kādas vēsmas gaisā. Daudziem šķiet, ka kāds viņiem grib uzstiept kaut kādu viedokli, tāpēc jāpretojas, lai nepazustu. Kā tad vispār veidojas manas domas?

Tu piedzimsti. Tev nav viedokļa Vai tieši otrādi - ir zināms viss. Vēl nepastāv nošķirtība, duālisms. Viss ir kopā. Pamazām pasaules aina izkristalizējas, iegūst kaut kādu formu, robežas. Aizvien biežāk tu sāc domāt (ja vien domāšana ir tikai atkarīga no tevis). Tu it kā izdomā un sakārto savus priekšstatus, izvēlies "loģiskākos", "taisnīgākos", "pareizākos" principus. Tātad tev ir kaut kādas "savas domas", pat ja tas nav "pareizais viedoklis" Tas var būt pretējs valdošajam viedoklim, pat ja it kā sakrīt ar ideālo kārtību tavā prātā, tavu būtību. Bet ko darīt tad, ja tādas būtības nav? Lai gan ir taču kas tāds, kas saka tev  priekšā, kā ir pareizi (Hā! Balsis no mākoņiem un sajukšana prātā). Nē, kāpēc uzreiz trivializēt, novienkāršot un noniecināt? Vai tad morālais imperatīvs nepastāv? 

Es neapgalvoju, ka manas domas ir pilnībā neatkarīgas no manas izcelsmes, gēniem, audzināšanas, kultūras, rakstura un psihes īpatnībām. Bet līdz ar to tās nevar būt arī copy-paste, jo dabā nekas nav pilnīgi vienāds. Tāpēc būtu absurdi teikt, ka es aizņemos kaut kādu "pareizo viedokli".

Es būtu mierīgāka, ja saprastu pasauli un tās noteikumus. Tad es varētu izdomāt vadlīnijas, kā dzīvot. Justies šeit labāk.

Kā tu pierādīsi, ka tā ir tava apzināta izvēle, nevis nolemtība? 

Pazaudēt pilsētu. Atrast pilsētu. Pazust, nozust, atrasties. Es aizbraukšu.

Comments:


Laba doma
[info]laba_doma at 2017-03-06 22:03 (Saite)
".. izvēlies "loģiskākos", "taisnīgākos", "pareizākos" principus."

Es domāju, te var iztikt bez pēdiņām. No indivīda subjektīvā skatpunkta visas viņa izvēles un principi tiešām ir loģiskākie, taisnīgākie, pareizākie. Absolūta resursu optimizācija - izvēlēties labāko no pieejamā. Es domāju, viņš citādi nemaz nevar - tas ir iekodēts dzīvības būtībā.

Bet vispār foršs ieraksts. Interesanti redzēt mācīšanās procesu tuvplānā.
Džedaju bruņiniece
[info]kochka at 2017-03-07 01:21 (Saite)
Tā jau ir, ka jāmēģina atkratīties no tā neglābjamā relatīvista. Citādi viss šķiet pārāk izplūdis un vairs nav pārliecības, kas ir īsts. Tāpēc arī tās pēdiņas. Lai gan piekrītu, ka mierīgi varētu iztikt bez tām.
Previous Entry  Next Entry