Ja reiz garšas atšķirība ir jūtama, tad jāsecina, ka sākotnējais ūdens nav no tiem labākajiem. Visā visumā aktivētā ogle adsorbē lielu daļu organisko savienojumu - teorētiski, tādiem nemaz krāna ūdenī nevajadzētu būt, jo caur aktivētās ogles slāni ūdens tiek filtrēts jau agrīnā dzeramā ūdens sagatavošanas stadijā. Bet, protams, Rīgas Ūdens var garantēt vienīgi tā ūdens, ko šamie padod uz maģistrālo cauruli, kvalitāti. Kādi brīnumi tur parādās, izejot cauri pēdējā gadsimta (+/- nez cik gadu) santehnikas meistaru radošo domu fiziskajiem iemiesojumiem ūdensapgādes sistēmas izskatā, var tikai minēt, un gan jau ka tas nedaudz atšķiras pat vienas ielas ietvaros, par rajoniem pat nerunājot. Organiskajiem savienojumiem gan tur īpaši daudz nevajadzētu būt, ja nu vienīgi kaut kādu dzīvo organismu (aļģu vai baktēriju, kuras teorētiski var ieperināties kaut kur ūdensvadā) radītajam piesārņojumam stipri zemā līmenī. To ogle varētu savākt sevī.
Biežāk garšu ietekmē dažādi sāļi - teiksim, dzelzs vai vara savienojumi, kas nelielā koncentrācijā ūdenī nonāk no attiecīgā metāla caurulēm. Paretam gadās dzirdēt, ka krāna ūdenī ir paaugstināts mangāna saturs, bet to nu izskaidrot nemācēšu, vismaz ne centralizētās ūdensapgādes gadījumā. Nezinu, vai kā īpaši garšo, bet ja kaut kādā veidā ir ļoti nepaveicies ar dzīvesvietu, un kaut kur pa ceļam ūdenim gadās kāda svina caurule, arī šis metāls varētu nonākt krāna ūdenī, un tā jau būtu nopietna problēma - bet, pirmkārt, tā nav sevišķi varbūtīga, un otrkārt, aktivētā ogle tāpat nepalīdzētu. Diemžēl, ogle ar neorganiskiem savienojumiem, īpaši joniskiem, diez ko nesaistās.
Arī baktērijas, ja tādas ūdenī gadās, šķauda oglei virsū - tā nespēj ūdeni dezinficēt. Izņēmums ir īpašs aktivētās ogles paveids, kura ir īpaši apstrādāta, lai saturētu zināmu daudzumu sudraba. Tādu ražo tieši dzeramā ūdens attīrīšanai, taču parastā aktivētās ogles tablete, protams, sudrabu nesatur.
Domu par dezinfekciju turpinot - dzeramo ūdeni sagatavojot piegādāšanai patērētājiem, to dezinficē. No populārākajām metodēm minamas divas - hlorēšana un ozonēšana. Caurmērā ozonēšana skaitās labāka, jo ir mazāka iespēja, ka šajā procesā radīsies cilvēkam kaitīgi ūdens piemaisījumi. Hlorēšana, savukārt, ja ūdenī pēc pirmējās attīrīšanas saglabājušies organiskie savienojumi, var radīt šādas tādas nejaukas vielas. Rīgā ir iespēja izbaudīt abas metodes - pamatā, kreisajā Daugavas krastā centralizēti piegādātais ūdens tiek ozonēts, savukārt labajā krastā to dezinficē hlorējot. Šeit aktivētā ogle var noderēt, ja ir bažas par hlorēšanas procesā radītajiem savienojumiem - tos ogle spēj adsorbēt.
Par to, cik ilgi darbojas, varu vienīgi minēt, ņemot vērā analoģiju ar dažiem vielu attīrīšanas procesiem lietoto ogli. Ķīmiskie savienojumi atšķiras cits no cita pēc to maksimāli uz ogles sorbējamo daudzumu, taču vispārinot, tiek pieņemts, ka aktivētā ogle dažādas organiskās vielas spēj adsorbēt apmēram no sestdaļas līdz trešdaļai savas masas. Nezinu, cik ogles tablete sver, un nevaru zināt (ir uzņēmumi, kas var veikt šādu analīzi, protams, ne par skaistām acīm), cik daudz organikas ir konkrētā ūdensvada ūdenī, tā kā izdalīt šos lielumus vienu ar otru nevaru. :)
Attīrīšanas ātrums - nemācēšu pateikt. Šādi pētījumi ir veikti tikai dažādiem ogles filtriem, kas tiek izmantoti gāzu attīrīšanai (piemēram, gāzmaskās), taču ūdens vidē situācija atšķiras, tostarp uz tā rēķina, ka iemetot ogles tableti ūdens pudelē, tai cauri ejošā ūdens plūsma ir tikai tik, cik Brauna kustība nodrošina (varbūt nedaudz vairāk, pateicoties difūzijai vielu adsorbcijas izraisītās koncentrācijas atšķirības dēļ), kas ir krietni mazāk, nekā filtrējot gāzu maisījuma plūsmu ar kaut kādu spiedienu.
Kopumā, mans vērtējums - nezinu, cik liela no ūdens veselīguma viedokļa ir šādas metodes praktiskā nozīme, taču ja ir jūtama atšķirība ūdens garšā, tad par sliktu noteikti nenāk. Ja ir bažas par ūdens kvalitāti, ieteiktu veikt sastāva analīzi - galvenokārt uzmanību vēršot uz neorganiku, jo biežākā problēma ar dzeramo ūdeni tomēr ir pārmērīgs daudzums metālu, kas ilgtermiņā var kaitēt veselībai.