kihelkonna - kalanhojes [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

kalanhojes [7. Mar 2014|09:26]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry



Kalanchoe blossfeldiana


špidrilka šo puķi sagribēja kādā lielveikalā, tās glīto sārto ziedu dēļ. pa vasaru viņai izaug gari kāti kaut kur augšdaļā, un tad es viņu apgriežu, lai ir zemāka un kuplāka. ōmiņš šo puķi ieraudzījis iesaucās, ka tā taču ir slavenā kalanhoje, kas palīdz pret visām slimībām, un it īpaši pret saaukstēšanos, iesnām un bronhītu.

nu ja kalanhoje tad kalanhoje. ieguglēju latviskajās lapās. jānudien, kalanhojes lapas visādos veidos var lietot pret visu. līdzīga bilde arī kaut kur rēgojas. pagaršoju - pē. tomēr dažreiz kādu lapu ielikām zaļajos kokteiļos.





Kalanchoe daigremontiana

vakar pie tā paša ōmiņa šķirstu žurnālus, tur raksts par puķkopību. ielikta arī kalanhoje, bet bildei tai pavisam citāda. jā, un arī tāda puķe mums ir.

pirms pāris gaduem laulenis vasaras sākumā bija atnesis mājās un uzlicis uz dracēnas poda sausās zemes virsas mazas mīkstas lapiņas. viņš ar tām darbā bija kaut ko darījis, jo mīkstie audi viegli mikroskopējami. lapas varot ēst.

divus mēnešus nelaistītos zaļumus (es vasarā biju prom) ieliku mitrā mīkstā zemē, tie visi tūlīt gribēja augt. izauga neglīts kāts ar neglītām lapām, kuru malās visu laiku izauga sīklapas - tā sauktie bērni. tie krita zemē un iesakņojās. daudzi iekrita arī puķpoda paliktnī, un tur nenomira arī tad, ja mēnesi nedabūja ūdeni. kad apakšpodā ietecēja ūdens no poda, viņi no tā fiksi paaugās un tad gaidīja, kad es pēc pāris mēnešiem atkal puķi laistīšu. laistu es viņu reti, lai tik ļoti neaug. un viņas bērnus es pēdējā laikā nevis ravēju, bet apēdu vēl pirms nokrituši. ēdu nevis ārstniecības nolūkos, bet lai nebūtu jāiet uz miskasti. bezatlikumu tehnoloģija.

puķi nosaucu par Guntu Ķizāni. tā sauc lauleņa vienīgo kolēģi, ko pazīstu, turklāt viņa man patiesi patīk. un jo puķe ir no lauleņa darba.





šorīt beidzot pievērsos sugu izpētei, noskaidrojot latīniskos nosaukumus un lasot pietiekami centrālas lapas. kalanhojes ir kādas 200 sugas. tā otrā, kuru sauc par Guntu Ķizāni, patiešām ir daudzmaz ārstnieciska. angliski viņa tiek saukta par tūkstošmāti, Mother of Thousands. ar to varot ārstēt pušumus, iekaisumus un citus audu bojājumus. un nomierinošs efekts arī. bet lietojumā nekas nav teikts par bronhītu, kura ārstēšanai pie mums tiek kalanhojes ieteiktas.

savukārt tā pirmā, ar oranžajiem ziediem, kuru ōmiņš ieteica kā baigi ārstniecisku, nekādi nav ārstnieciska. vairākās mājas lapās tiek norādīts, ka tā ir indīga, bet pagaidām lietotājiem ar to izdevies noindēt vienīgi mājdzīvniekus. cilvēkiem tā neesot bīstama. tomēr ieteikts turēt nostāk no bērniem, kamēr nav līdz galam izpētīta.

ievērojami ārstnieciskas ir divas citas kalanhoju sugas - Kalanchoe laciniata un Kalanchoe pinnata.

vot ķebe tautas medicīna un mutvārdu daiļrade. labi, ka nenoindējāmies.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]str
Date:7. Marts 2014 - 10:32
(Link)
to pirmo jau nu es gan nekādi neiedomātos par ārstniecisku.
bet to otro- mūsmājās sauca ķirurgs bez naža, un saviem briesmīgiem pusaudzības augoņiem lietoju bieži
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:7. Marts 2014 - 10:39
(Link)
mums nav nekādu augoņu. man nekad nav bijuši, tā ka droši vien nevienam arī nebūs. ko vēl ar viņu var iesākt?
[User Picture]
From:[info]str
Date:7. Marts 2014 - 10:47
(Link)
audzēt tāpat un bez jēgas saimniecībā:)
From:[info]ninona
Date:7. Marts 2014 - 10:46
(Link)
Cik tās visas dažādas!

Pie sevis smeju, ka Tev kā reiz ir, kur to otro likt lietā. Ceru, ka būs maķenīt labāk.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:7. Marts 2014 - 10:56
(Link)
ieguglējot gan rādās, ka dermatītu ar to otro var ierosināt, nevis ārstēt. būs labāk, jau ir.
From:[info]ninona
Date:7. Marts 2014 - 11:10
(Link)
Nu, šausmas, nu.
Saki - vismaz nav negaršīgs?
[User Picture]
From:[info]kitteh
Date:7. Marts 2014 - 11:06
(Link)
manā bērnībā tās tūkstošmātes sula tika pasludināta par labākajiem deguna pilieniem, un tā arī tika man pilināta pie visām iesnām.
vēl bija "ausu puķe", kuras lapiņu, ievīstītu vates pikucīti, bāza ausīs pie ausu sāpēm. pēc atmiņas lapas bija šādas: http://www.pernellgerver.com/rosescented.htm
nu un, protams, alveja ar medu kakla sāpēm.

tāda lūk istabas augu aptieciņa
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:7. Marts 2014 - 11:18
(Link)
jā, palodzes medicīna. ausu puķi un alveju labi zinu. angliskajās lapās un it īpaši daudzmaz zinātniskajās lapās neko neatradu par šīs sugas izmantošanu saaukstēšanās ārstēšanai. galu galā pie mums viņa ir nesen, bet citās valstīs tiek izmantota jau simtiem gadu.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:7. Marts 2014 - 13:00
(Link)
nu jā, pie mums no visiem tiem simtiem ir divas brutalizētas - dekoratīvā kalanhoje un ārstnieciskā kalanhoje :)