kihelkonna - mz hronikas - 5 [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mz hronikas - 5 [2. Jul 2013|19:23]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]nastja
Date:2. Jūlijs 2013 - 21:34
(Link)
nevisai.. man jau līdz šim atklājumam salīdzinājums bija iespējams tikai ar māsīcām un es vienkārši samierinājos, ka man ir zīmēšanai neapdāvināts bērns. Viens kad ir skaidrs - lego darbošanās un skudru medības, bumbas spārdīšana un kokos kāpšana viņa interesi notur (kas nozīmē, ka nav nemaz tik neaptēsts) un pieļauju, ka skolā pēkšņi puikas-meitenes meinīsies vietām, jo puikām pa prātam būs visas ķīmijas-fizikas..
bet viens gan skaidrs - es viņu uz estētikas skoliņu nevestu un nespiestu sēdēt tur pie molberta. un kreņķi par ķēpām es neķeru, jo lai arī ne pa meiteņu modei un akurātībai, viņa zīmējumos manāms progress un krāsošanas prasmēs arī. Turklāt es zinu, ka tas no viņa prasa vismaz dubultu piepūli, jo audzītes regulāri stāsta, ka Krišs slinko un paliek pēdējais, kas darbiņu krāso, bieži visu neizkrāso, turklāt, lai veiktu to darbu iz aizsēdināts prom no čomakiem pie meitenēm..

.. bet nu sportā vienmēr pirmais :), tā ka katram savs
[User Picture]
From:[info]krii
Date:2. Jūlijs 2013 - 22:06
(Link)
Nu, nav, nav tā, ka fizikas-ķīmijas puikām skolā vienmēr padotos labāk.:)
[User Picture]
From:[info]nastja
Date:2. Jūlijs 2013 - 22:08
(Link)
nav, nav, bet tai aiz priekšskariem stāv spridzināšana un bmx braukšanas un nenokrišanas māksla, kas cilvēkam var šķist tuvākas par Purvīša pavasari :)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:2. Jūlijs 2013 - 22:44
(Link)
Realitātē lielākajai daļai gan puiku, gan meiteņu 12-13 gadu vecumā vienlīdz pie pēcpuses ir gan neskaitāmie iekaļamie simboli un formulas, kuru saikne ar spridzekļiem un BMX ir pārāk miglaini nojaušama, lai tai nopietni ticētu, gan visādu sen mirušu onkuļu sagleznotās ķēpas. Ir atsevišķi talantīgi bērni, kurus interesē kaut kas no tā visa, un tādi gadās abos dzimumos.
Piemēram, šeit: http://www.kdc.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/projekti/kdc/dokumenti/olimpiades/atklata/2013/2013_Atklata_kimijas_olimpiade._Rezultati.pdf
redzam, ka vismaz šajā mācību gadā ķīmijā labāko divdesmitnieki ir diezgan sabalansēti pa dzimumiem. OK, puikas starp labākajiem biežāk ieņem pirmās vietas, bet to mēdz skaidrot ar izteiktāku konkurences garu.
[User Picture]
From:[info]nastja
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:16
(Link)
ai, bet nu nav jau jāgaida tie 12 gadi, var tak no sešiem palaist kaut vai 2 Annās, lai modelē, fotografē vai citādi ķimerējas.. un tad tā pastarpināti jau daudz kas būs zināms un arī eksaktās zinātnes nebūs ķīnas ābece.
Na jau tik viens pareizs ceļš teorija ->prakse, kā parasti mācībiestādēs pieņemts.. daudz jautrāk ir prakse ->teorētiskais pamatojums, manuprāt (vismaz mana ķīmijas skolotāja parasti tā visu parādīja, tādejādi ieinteresējot nevis tik liekot aizpildīt testa lapas ar mistiskām formulām)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:24
(Link)
nebaidies, ar praksi viņam viss ir kārtībā, dzīvojot kopā ar tēvu fiziķi. mazmurkšķis jau ir iemācīts lodēt, mazzaķis noteikti arī drīz lodēs savas shēmas. un ģenerators viņa vārdu krājumā ir jau kopš viņš vispār prot runāt.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:27
(Link)
un reiz bērni sakāvās par grāmatu "par to, kā uzbūvēts atoms". viņi dabū izglītību, bet kaut kādu citādāku.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:01
(Link)
mjā, man arī sāk likties, ka mz nevedīšu uz to skoliņu. mm tur turpinās iet. mz tur ir kādu laiku gājis un noboikotēejis. nu ja viņš nav skuķis, tad par tādu neiztaisīšu :D
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:08
(Link)
tikai mani mulsina, ka šī ir pirmsskolas izglītības iestāde, tur ir viss, kas pirmsskolas izglītībā ir, un uz iestādes vajadzētu rakstīt "ar krāniņiem ieeja aizliegta".
[User Picture]
From:[info]krii
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:17
(Link)
Tagad Tu esi negodīga pret visādiem Barišņikoviem, Nurijeviem, Māriem Liepām, kā arī nākamajiem Purvīšiem, Rozentāliem, Miervalžiem Poļiem.:)
Nezinu, vai ir kāds - vienalga, bioloģiski vai sociāli determinēts - pamats priekšstatam par mākslinieciskajiem skuķiem un tehniskajiem puikām, bet šis priekšstats nekādi nav universāls, un bērna individualitāte šajā ziņā ir daudz svarīgāka par dzimumu.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:21
(Link)
minētajiem tipiem diez vai ko palīdzētu pirmsskolas izglītība; viņi noteikti jau no 1 gada vecuma šajā lietā patstāvīgi strādāja:)
redzi, ir tāda lieta kā vispārējā izglītība. ka visiem iemāca vienu un to pašu. vieniem tas liekas pats vajadzīgākais, kas var būt, bet citi saka, ka tas ir gluži lieki, jo ja no kaut kā vēlākajā dzīvē ir jēga, tad tā ir specializācija :)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:35
(Link)
Godīgi sakot, es cepiena būtībā līdz galam neesmu iebraukusi, jo manuprāt neviens Tevi nespiež stumt estētikas skolā bērnu, kuram nav intereses par to, ko tur māca. Vidējā vispārējā izglītība savukārt, lai kāda arī tā mums nebūtu, ir apgūstama visiem garīgi veseliem indivīdiem, un, protams, nevar būt pielāgota katra individuālajiem talantiem - tam domāta interešu izglītība utt., ko arī neviens neliedz.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:46
(Link)
viens bērns man par to skolu ļoti fano, un loģiski būtu tur vest arī otru. citādi kā tas izskatīsies - viens tiek rūpīgi izglītots un talantināts, otrs atstāts mucā. tur nav nakādu norāžu uz izglītību meitenēm; zēnu mātes to parasti pamana tikai pēc kāda laika, ka kaut kas tur nav kārtībā. http://www.estets.lv/pulcini/pirmsskolas-vecuma-bernu-attistosas-nodarbibas/ - nekādu norāžu, ka ar krāniņiem tur nevar iet.
[User Picture]
From:[info]krii
Date:3. Jūlijs 2013 - 10:20
(Link)
Ai, nu beidz, tā nav visai gaumīga provokācija.:)
Es neticu, ka Tu tiešām sava dēla intereses ekstrapolē uz visu dzimumu, tas būtu...hmm, netipiski domājošam cilvēkam?:)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 10:29
(Link)
mans dēls arī nav tipiskais puika, jo nespēlējas ar plastmasas mašīnām. konkrētās izglītības iestādes sakarā es drīzāk ziņoju par novērojumu, ka uz šo iestādi sākumā tiek vesti abu dzimumu bērni, bet beigās paliek 1 puika uz 7 meitenēm, un gaitenī redzams, ka to puiku pavadonēm nākas stipri piepūlēties, kai konkrēto puiku vispār iedabūtu pa durvīm iekšā. nu, ja tu ieietu sieviešu tualetē, tad uzreiz saprastu, ka tā ir vieta priekš sievietēm. un konkrētajā iestādē ir tāda pati ainava. ar to atšķirību, ka uz durvīm nav dzimuma norādes.
[User Picture]
From:[info]krii
Date:3. Jūlijs 2013 - 10:37
(Link)
Bet būtu briesmīgi, ja tāda dzimumu norāde būtu, un kāds viens no trim simtiem puišeļu, kurš tur varētu justies lieliski un daudz ko derīgu iemācīties, tur netiktu uzņemts.:)
Jautājums ir cits - kas dzīvo galvā tiem mammučiem, kuri spiež savu pirmsskolas vecuma bērnu (neatkarīgi no dzimuma)apmeklēt neobligātas nodarbības, kuras viņam vai viņai riebjas?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 10:54
(Link)
tu par manu galvu? tā iestāde ir rīgas domas apmaksāta un primāri domāta bērniem, kas nav dabūjuši vietu bērnu dārzā. tas ir megaprojekts - katrā mikrorajonā pa iestādei. bet sekundāri uz dažām dienām nedēļā to izmanto bērni no tādiem dārziņiem kā mūsējais, kur nav nekādu pulciņu un praktiski nav nodarbību, un audzinātājas pašas saka, lai ved bērnus kaut kur, jo vadība neatbalstīs papildus nodarbības. es kā māte ar novirzēm mācu bērniem visu ko, izņemot mākslu, un tad nu nospriedu, ka šī iestāde aizpildīs manas vājās vietas. un par to, vai riebjas vai neriebjas, sākumā ir grūti spriest. tu laikam esi tālu prom no nozares; zīmēšana, lipināšana un veidošana pirmsskolniekiem skaitās tikpat dzimumnespecifiska un obligāta kā mācīšanās lasīt un rēķināt, un attiecīgi zīmētnemācīšana ir vienā kausā ar lasītnemācīšanu. dzimuma aspekts manā vaimanā ir tikai papildinošs - kad pamanīju, ka mz nav vienīgais tāds, un, iespējams, būtu vēlami uzlabojumi sistēmiskā pieejā.
protams, mans vispārinājums ir nekorekts. atļaušos teikt, ka sistēma ir derīga 70% meiteņu un 30% puiku, un tas neliecina, ka ar sistēmu viss ir kārtībā. es aizstāvu tos 70%, tava rūpe ir tie 30%, un par to strīdēties būtu neproduktīvi.
[User Picture]
From:[info]krii
Date:3. Jūlijs 2013 - 11:01
(Link)
Nē, es biju domājusi to puiku mātes, kuras viņus brēcošus un stenderē ķerošos stumj iekšā uz nodarbībām, kas viņiem nepatīk.
Protams, es esmu tālu no nozares. Kā cilvēks, kurš atceras savu bērnību, esmu tikai pateicīga saviem vecākiem, ka mani pirmsskolas vecumā nevadāja ne pa kādām nodarbībām, jo man ir aizdomas, ka man nepatiktu lielākā daļa no tām - tāpat kā jebkura obligāta nodarbe.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Jūlijs 2013 - 11:05
(Link)
paldies, tu vispirms ierosināji un pēc tam stiprināji manu domu par to, ka varētu mz uz šo iestādi nemaz nevest :) jo man bija jau ieplānots. aizvedīšu uz izmēģinājuma dienām (ja nu šim pēkšņi patīk), un neveiksmess gadījumā neiespringšu.
[User Picture]
From:[info]nastja
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:22
(Link)
nu pa lielam tā ir.
KK ir pielaužams dejot tautas dejas, kamēr manis nav klāt (kad esmu klāt, tad raujas kā no uguns), visas bumbošanas - futbols utt - pieejamas tik no minimums 4 gadiem (kas skaidrojams ar viņu uztvertspēju, ka bumba jāsper ar kāju un vēlāk arī ka bumba ne tikai jāsper, bet arī jāpiespēlē komandas biedram).. līdz tam - labākais risinājums - vispārattīstošā vingrošana, iespējams arī peldēšana (tiesa tā KK ieinteresēja tik no pilniem 4 gadiem, kad viņs paziņoja, ka grib iet peldēt dārziņā), varbūt kāds dziedāšanas kolektīvs.. nu jā - un tad, protams, lego, koka kluči, mājiņu taisīšana no dīvānspilveniem..
[User Picture]
From:[info]nastja
Date:3. Jūlijs 2013 - 09:24
(Link)
aa, un tad protams vēl arī tehnoloģijas :), mans darba kolēģis, kas strādā in interneta projektiem, joprojām sajūsmā noelšas, skatoties, kā KK manipulē ar telefonu un ipadu..