Soli pa solim
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Viena no manas naivās domāšanas izpausmēm.
Priekšstats, ka panākumi - indikātors "pareizai" dzīvošanai. Panākumu gūšana ir norma. Panākumu negūšana ir "nenormāla" un nepieņemama, kam iemesls ir neizdarība vai slikta darbs.
 
 
Komentāri
[User Picture]
"Panākumi" ir plašs jēdziens. Daudz ko var definēt kā panākumus, svarīgāk ir ko tu sev kā tādus definē.
Turklāt, var izrādīties, ka "pareizās" dzīvošanas indikators ir nevis "panākumi", bet tas, ko tu par to saņem, vai vismaz iedomājies, ka saņemsi, kad beidzot gūsi "panākumus" - bet varbūt šīs pašas emocijas, vajadzības, var apmierināt arī citā veidā.
 
[User Picture]
Mans naivums iet roku rokā ar ideālismu. Un arī mans priekšstats par panākumiem ir bijis idealizēts. Es teiktu, ka daudzi mani pieņēmumi un priekšstati izriet no idejas, ka es spēju atkārtot jebkura cita cilvēka paveikto. Piedalīties sacensībās? Es varu iztēloties sevi veiksmīgi ar rokām stūrēt un ar kājām spiest pedāļus. Pagatavot visdažādākos sarežģītos ēdienus? Es varu iedomāties sevi apieties ar nazi un citiem virtuves piederumiem. Un tā par gandrīz jebkuru procesu: zīmēšanu, programmēšanu, dejošanu, amatniecību utt. utjp. Skatoties katru pārraidi - filmu, seriālu, videoklipu - vai lasot jebkādu literāru avotu, es iedomājos sevi galveno varoņu vietā un tad savā iztēlē izspēlēju visdažādākos scenārijus, beigu beigās nonākot pie maldīga priekšstata par to, kā es varētu attiecīgajā situācijā rīkoties. Varētu teikt, ka jau no sākta gala man ir bijusi spēcīga ilūzija par savu "potenciālu spēt atkārtot vai pat pārspēt jebkura cita cilvēka paveikto". Gluži kā 90. gadu seriāla "Emulators" galvenais varonis, kurš vienā epizodē ir ārsts, otrajā - sacīkšu braucējs un trešajā - detektīvs.


Saistībā ar dzīves pareizumu, es teiktu, ka mana ideja ir bijusi sekojoša: 100% pareizi dzīvojot, es spētu 100% realizēt savu "potenciālu" un sasniegt jebkuru no neskaitāmajiem sapņiem, kurus savā iztēlē esmu lolojis.

Tagad es no tā visa pamazām cenšos kratīties vaļā.
 
Powered by Sviesta Ciba