- humuss (no turku zirņiem)
- 6.6.20 18:59
-
viens virtuves kombaina bundulis 2/3-3/4 pilns ar siltiem vai karstiem vārītiem turku zirņiem* vai turku zirņiem ar daļu šķidruma no bundžas
1-4 ja ir, ceptas ķiploka daiviņas vai 1-2 svaiga ķiploka daiviņas
1/2-1 citrona sula
tahīnī (sezama sēkliņu pasta), baumo, ka vajag daudz, uz standarta bunduli lieku kādas 3-4 ēd.k.
citi liek olīveļļu, manuprāt, eļļā nekā laba nav, tikai milzīgs daudzums kaloriju. labāk ēst olīves, tāpēc mūsu mājā neliekam.
uzlej mazliet zirņu vārīšanas šķidruma (kurš ļoti jauki želē atdziestot), kādu 1/4-1/3 no bunduļa tilpuma un visu blenderē, kamēr gatavs. ja humusu grib šķidrāku, ar plašu žestu pielej vēl vārīšanas šķidrumu (ja taisa no zirņiem no bundžas, lej šķidrumu no bundžas vai skaidru krāna ūdentiņu).
var likt visādas garšvielas un zaļumus pēc gaumes un ieskatiem, eksperimentējiet uz nebēdu.
gatavo humusu glabā stikla traukā ledusskapī, stāv vismaz nedēļu, pēc tam - uz paša risku.
ēd dažādos vrapos (plānajās, apaļajās maizēs), kā bāzi sviestmaizēm (sviesta/majonēzes un tml. vietā), kā smēriņu svaigiem dārzeņiem (selerijām, burkāniem, puķkāpostiem)
*turku zirņu vārīšana: noskalo, izmērcē (parasti atstāj uz nakti), no rīta nolej mērcēšanas ūdeni, noskalo, uzlej svaigu ūdeni, uzvāra, nogriež lēnu uguni un vāra kamēr mīkstas (40 min - 1 h). patiesībā atstāj uz plīts uz lēnas uguns un, kad atceras, vai, kad iet uz virtuvi pēc kafijas, pārbauda, vai gatavas. es parasti vāru daudz, divas pakas (man liekas, pakā 500 gr) no puses taisu humusu, otru pusi salātos. visas vārītas pupas un zirņi labi glabājas ledusskapī, vārīšanas šķidrumā, noslēdzamā stikla traukā, vismaz nedēļu. ja šķidrums, kurā pupas vārījušās, paliek pāri, skat. šeit http://klab.lv/users/jojo/1282464.html
**veselu ķiploku iemet cepeškrāsnī, kad tur kaut kas cits cepas, atdzesē, ieliek ledusskapī, lieto, ja svaigs ķiploks būtu par stipru