- mani mīļākie turku zirņu (chickpeas, garbanzos) salāti
- 6.6.20 18:23
-
1-2 burkāni, sarīvē (saldumam)
1-2 sarkanie sīpoli, sagriež mazos kubiciņos (asumam)
1/2-1 svaigs gurķis, sagriež mazos kubiciņos (maigumam)
tāds pats tilpums marinētu gurķu (3-6 no lieluma atkarīgs), sagriež kubiciņos (saldumam un sāļumam un etiķīgumam)
kādas 2-3 ēd.k. kaperu, tādi paši no burkas (rūgtumam, sāļumam)
1-2 selerijas kādi, sagriezti kubiciņos (sāļumam)
kad viss salikts bļodā, nopeilē ar kaulainu aci. es uz šo tilpumu liktu apmēram 1/3 - 1/2 no tilpuma vārītas turku pupas. ar 1/3 pilnīgi pietiek. vai, ja turku pupas no bundžām, tad divas 400 gramīgās bundžas nosusinātu un noskalotu zirņu/pupiņu.
var likt arī citas pupas - vai lēcas.
aizdaram - 1/2-1 citrona sula (pēc garšas). ja netievē, visu lielo bļodu vēl aizdara ar 2-5 ēd.k. tahīni (sezama sēkliņu pasta) mērce (mazliet rūgtums, bet jauka piezemētības un pilnuma garša). ja tievē, nosiekalojas un tahīnī pastu izlaiž.
no visām sastāvdaļām obligāti ir tikai marinēti gurķi un kādi zirņi vai pupas, visas citas sastāvdaļas var izlaist vai mainīt proporcijas, (man daži mājās neēd selerijas tāpēc tās lieku tikai savā bļodā). ja mājās ir, var uzbērt saulespuķu vai ķirbju sēklas, lai jautrāk. famīlija sāli var uzkaisīt pēc ieskatiem, manuprāt, nevajag, jo gana sāls marinētajos gurķos. un citrons rada sāļuma ilūziju.
ar to podu pietiek kādiem 3-4 (ļoti) lieliem ēdājiem. ja paliek pāri, vienu dienu sataisītā veidā var glabāt ledusskapī. varbūt divas, bet manējie parasti apēd nākamajā dienā (jo neko labāku viņiem nedod).
ātrai gatavošanai sastāvdaļas, izņemot burkānus, var sagriezt nedēļas nogalē, salikt stikla burkās un dienas 3-4 glabāt ledusskapī, vakarā atnāk mājās sarīvē burkānus un pieber pārējo. turklāt tās ir ļoti parocīgas sastāvdaļas, var veikli sabērt daudzos un dažādos salātos.
recepte no šīs meitenes jūtūbes kanāla - pick up limes - vegānu meitene, uztura speciāliste (bakalaura grāds uzturzinātnē) - https://www.youtube.com/channel/UCq2E1mIwUKMWzCA4liA_XGQ - un viņas video ir ļoti glīti.