23 July 2009 @ 12:04 am
Bojāts bioloģiskā metronoma taimkods  
Noskatījos video par cirslīšiem (sākot no 1m 49s), kurā teikts, ka viņu sirdspukstu skaits ir 300 sitieni minūtē un līdz ar to arī citas ķermeņa funkcijas noris ātrāk.

Skatoties šo, atcerējos senus mazpadsmitgadnieka pārdzīvojumus no garākām pastaigām un blandībām pa mežiem. Vairākkārt, kad jau labu laiku biju staigājis, vērojis, klausījies putnus, lēcis pāri grāvjiem un nogāztiem kokiem, uzradās dīvaina sajūta - sāku satraukties, jo nesapratu, cik steidzīgi eju/skrienu un daru visu ko citu - vai nedaru to "pārāk steidzīgi". Šķiet, ka toreiz pēc pāris mežā pavadītām stundām man mēdza nojukt kaut kāds bioloģiskais metronoms, kas parasti noregulējas, komunicējot ar citiem cilvēkiem (visplašākajā nozīmē), piemēram, sarunājoties (~vārdu skaits minūtē) vai vienkārši soļojot kopā ar kādu. Izdomāju, ka tas dēļ sīkajiem putniem dziedātājiem, kuri nemitīgi no visām pusēm mani ielenc ar savām dziesmām, kas parasti ir visai spalgā balstiņā vīterotas, čivinātas un vidžinātas un reizēm izklausās pēc ar baterijām darbināma un gaismiņās mirgojoša rotaļu kalašņikova, kas elektroniskā balsī pārmaiņus dzied vairākās valodās - trrr-trrr, piu-piu-piu, da-da-da-da-da u.tml.

Paraugi klausāmi šeit

Ap to pašu laiku arī kaut kur salasījos ~teoriju, ka katrai dzīvajai būtnei defaultā ir atvēlēts aptuveni vienāds sirdspukstu skaits - gan lielai, gan mazai. Un jo ātrāk kādam sirsniņa pukst, jo ātrāk iztērējas kredīts - dzīve aizskrien ātrāk (droši vien runa bija par ~vielmaiņas ātrumu kopumā). Ar to arī esot saistīta konkrētās būtnes pasaules uztvere - cirslīši vai, piemēram, kolibri pukstina sirdi fiksāk un fiksāk arī uztver pasauli + attiecīgi ātrāk kustas un reaģē. Un ātrāk mirst.
nez, ja cilvēks ilglaicīgi dzīvotu telpā ar vairākiem cirslīšiem un kolibri, vai tas neizbēgami neietekmētos no viņu bioloģiskā metronoma?

Lai nu kā, toreiz nebija patīkami, jo iekšēji konfliktēja tāds kā sensomotorais (ja?) aparāts un kaut kāda dziļa aizdoma, ka galīgi nav tā kā parasti. Ka kustos neierasti steidzīgi. Neērtā sajūta saglabājās līdz brīdim, kad samanīju kādu palīdzīgu civilizācijas zīmi, piem., dzirdēju tālumā ierūcamies motorzāģi un centos šo skaņu ņemt par paraugu būšanai "pareizajā ātrumā".

Lai cīnītos ar problēmu, izdomāju, ka vajag "iemācīties" kādas dziesmas tempu un tad kritiskajā brīdī to vienkārši atsaukt atmiņā un bez maz dejojošā solī laimīgi doties tālāk. Toreiz palīdzēja kāds no Modern Talking gabaliem. Vismaz likās, ka palīdz.
Paldies, Dīter un Tomas.
 
 
skan: CD Latvijas dziedātājputni - Kukaiņēdāji