Nezāles neiznīkst's Journal -- Day [entries|friends|calendar]
Nezāles neiznīkst

[ userinfo | livejournal userinfo ]
[ calendar | livejournal calendar ]

mdzp [04 Oct 2021|07:42am]
Mazie dzīves prieki:

Pie darba ir apstādījumi, zāliens, un viens bērzs.
Ideāla vide micēlijam, un katru gadu ir raža - 5 vai 6 bērzu beciņas.
Sīkums, bet garšīga mērce.

Gribēju teikt, ka benzīna krīze beigusies - benzīntanki atvērti, rindu nav, pērc, ko vajag, bet darba kolēģis tikko sūdzējās, ka nevar nopirkt 98 benzīnu.
95 ir, pērc cik gribi, bet to 2 gadus vecā AMG mersī nevar liet - sensori saka, ka nav pareizais oktānskaitlis, un ECU ieslēdz "limp mode".
2 comments|post comment

id [04 Oct 2021|08:07am]
Interesanta diskusija:

https://satori.lv/article/satori-diskusija-balto-cilveku-pasakas

/paldies Hedera par linku.

Paldies, labi uzmodelēts profils, pat vārds un vecums sakrīt:
***Uzmodelēsim cilvēku: Jānis, 60 gadi, pieņemsim, ar augstāko izglītību medicīnā vai eksaktajās zinātnēs. Viņš uzskata, ka lietot vārdu "žīds" ir pilnīgi normāli, jo vārds "ebrejs" ir ievazāts padomju laikos un brīvās Latvijas laikā visi teica "žīds" – tas bija normāli.
...atmodas laikā bija ne viens vien žīdu kopienas pārstāvis, kurš iestājās par to, ka tieši tā šī kopiena jāsauc.***

Meli, cilvēki jau PSRS laikā zināja par holokaustu un pazina gan žīdus, gan gejus:
***daudz ko nosaka vecums. Personas koda pirmās daļas pēdējie divi cipari nozīmē, ka mūsu Jānis ne tikai augstāko, bet arī pamatizglītību ir ieguvis Padomju Savienībā. Cilvēks ar padomju izglītību vispār nezināja tādu vārdu kā holokausts. Nepazina nevienu geju, nevienu ebreju.***

***"Kā redzams no vārdnīcu skaidrojuma, latviešu valodā vārdam "nēģeris" negatīvas (konkrētā gadījumā – nievājošas) nozīmes nav. Negatīvais uzslāņojums pie mums ienācis ar angļu valodas starpniecību.***

Lai dzīo cenzūra!
***Vai jūs uzskatāt, ka vārdus "žīds", "nēģeris", "invalīds", "pediņš" utt. nevajadzētu lietot privātā sarunā pat tad, ja to nedzird neviens ebrejs, melnādains vai homoseksuāls cilvēks?***

Te jums mazliet jāpagaida, līdz Jānis un viņam līdzīgie nomirs, pagaidiet gadus 20-40.
***"Vējiem līdzi", "Pepija Garzeķe" un citi gadījumi, kur atrodam novecojušu valodu — vai mums, atkārtoti izdodot šīs grāmatas, vajadzētu pievienot skaidrojumus vai tomēr atstāt, kā ir?***

***Roulingas skandāls bija par to, ka viņa apšaubīja terminu "cilvēki, kas menstruē", kas tika lietots kā politkorekts aizstājējs vārdam "sievietes", lai iekļautu arī transpersonas.***

Nē, jānis nejūtas apdraudēts, bet viņš neļaus sevi diskriminēt un cenzēt modernajiem rasistiem!
***Mūs apdraud tas agresīvais, izslēdzošais diskurss, ko iemieso Jānis. Un Jānis jūtas apdraudēts no mums.***
42 comments|post comment

rJv [04 Oct 2021|08:21am]
Reālā Jāņa viedoklis, kas izteikts vienā no iepriekšējajiem postiem:

žīds un nēģeris ir latviešu valodā lietoti vārdi.
/piebilde: iespējams, ka novecojuši, bet ne rasistiski vai aizskaroši.
//teksts mainīts, jo diskusija, ka latviešu valodā savu vārdu vispār nav, un visi vārdi ir aizgūti no no citām valodām, mani neinteresē. (stc, interesanti, ka az izmanto kādreiz jau sastaptos ts lielkrievu šovinistu argumentus, kas ar tādiem pamatoja, kādēļ latviešu valodai nevar būt valodas statusa). Vai az ir lielkrievu šoviniste?

Šo visu tu R.Blaumanim ar "Skroderdienas Silmačos" un citiem latviešu literatūras klasiķiem pastāsti.
Vai ņemsies pārrakstīt šajos darbos vārdu žīds, tāpat, kā daži aptaurētie ņemas pārrakstīt vārdu nēģeris un moris A.Kristi un A.Lindgrēnas darbos.

Nu nāksies vēl gadus 40 pagaidīt, kamēr apmirs visi tie, kam bērnībā / jaunībā tika iemācīti tolaik normālie un pieņemamie vārdi žīds, nēģeris, čigāns, moris.

Es piepeši sapratu diskusijas problēmu - izskatās, ka tieši Rīgas jaunajai un vidējai paaudzei vārdi žīds, nēģeris un čigāns liekas aizskaroši.
Man savukārt tā neliekas, un es paturu tiesības šos vārdus lietot.
Man aizskarošs liekas jevrei, tieši tāpat kā labuss un ganss.
Kas smieklīgi, es ikdienā šos vārdus nelietoju, jo nav vajadzības - man ir citas tēmas, par ko runāt, un, TV vērojot bardaku Amerikā, es pie sevis varu tikai nodziedāt: "...mori dumpojas...". Arī Kurzemes čigānus es turpināšu saukt par čigāniem, lai kādus melus par diskrimināciju intervijās arī nestāstītu jaunie "romu" mediatori.
Kas atiecas uz stulbo jautājumu - es strādāju kantoros, kur 99.9% ir baltie rasisti un apspiedēji, tehniskajās lietās, kur jāstrādā ar galvu, un rokām, to dara baltie, un pat pēc 10 gadiem, es nēģerus esmu redzējis skaitliski mazāk, nekā čigānus.
Kas attiecas uz vārdu nigger - manā leksikonā tāda nav, pa Londonu vai dokiem es nevazājos, pajautā vēļ ko tikpat stulbu.

Lūk, lūk, tā arī izpaužas personas mazvērtības konplekss un necieņa pret savu valsti, un tās vēsturi!
Tā vietā, lai pajautātu sarunu biedram, kā tad tas tā notiek, ka verdzībā vienus nēģerus pārdeva viņu pašu melnie brāļi no naidīgas cilts;
tā vietā, lai pastāstītu, ka Latvijā ir bijusi dzimtbūšana jeb verdzība;
tā vietā, lai pastāstītu par daudzkārtējo Latvijas okupāciju, un dzīvi zem svešas varas;
un nobeigumā pateiktu, lat latvieši NAV nēģeriem (tāpat, kā žīdiem), NEKO parādā, un paskaidrotu, ka latviešu valodā vārdiem nēģeris vai moris nav tieša sakara ar pašu nēģeru lietoto "nigger" un šī vārda iedomāto negativitāti vai "toksiskumu";
nē, tā vietā šī gļēvā būtne saka: nejutos traumēta, ka man ir tagad atņemtas tiesības lietot vārdu nēģeris!!!
Kas un kā Tev var atņemt tiesības lietot SAVAS valodas vārdus un izteicienus???
Un tagad, lai paspodrinātu savu ego, un mazinātu savus kompleksus, šī gļēvo izglītoto idiotu kastas pārtāve mācīs citus, ko tiem darīt ar savu dzimto valodu!
/Ахуеть не встать, dārgā redakcija!

a tev tas palīdz, turpini tā domāt...
Latviešu vīrietis trimdā nekaunās uzsvērt, ka viņš ir no Latvijas, un nav ne krievs, ne polis. Latviešu vīrietis trimdā stāsta, ka ir tādas Baltijas valstis, ka tām KATRAI ir sava valoda un rakstība, un tā atšķiras no krievu un poļu.
Latviešu vīrietis trimdā stāsta par 2.pasaules karu, par PSRS pirmo un otro okupāciju, par Vācijas iebrukumu, par leģionu un vectēviem, kas tika iesaukti krievu / vācu armijās "brīvprātīgi", ka PSRS nav "atbrīvotājs", bet gan okupants (ne tikai angļiem, bet arī krievu izcelsmes "uzvaras dienas" un "mēs varam atkārtot" faniem). Pie viena, ja ir runa par žīdiem, atgādinot, ka tieši Latvija bija viena no nedaudzajām valstīm, kas deva patvērumu žīdiem pirms 2.pasaules kara.
Latviešu vīrietis iesaka krieviem, kas saka "ja ņe iz Latvii, ja iz Davgavpilsa" atteikties no Latvijas pases, un doties Pleskavas virzienā, kā arī vaicā, kā tas gadījies, ka krievs 2 gadu laikā angliski spēj iemācīties, bet 20 gadu laikā latviski nespēj?
Un vēl latviešu vīrietis saka, ka viņš un citi latvieši nav parādā ne žīdiem, ne nēģeriem, un ka šādi vārdi viņa dzimtajā valodā ir normāli un pieņemami!
Ja uzskati, ka šo vārdu lietošana ir citu pazemošana, tad ārstēšanās jau ir nokavēta, nāksies tev mocīties līdz vecumdienām.

lūk, lūk, es tieši tāpat domāju, par žīdu un nēģeru mūžīgo upura lomas uzsvēršanu.
2 comments|post comment

stc [04 Oct 2021|09:58am]
Pie Artis ir apskatāma bilde:
Žīdu Kultūras centrs Viļņā.

Žydų kultūros ir informacijos centras, Vilnius, Lithuania
http://www.jewishcenter.lt/index.php/informacijos-centras/

Žydų kultūros ir informacijos centras yra viešoji įstaiga, kurios veiklos tikslas – tenkinti vilniečių ir miesto svečių interesus vykdant kultūrinę ir informacinę veiklą apie turtingą žydų kultūros palikimą, nes Lietuvos žydų kultūra kartu yra ir Lietuvos kultūra.

links uz žīdu kultūras festivālu Polijā:
https://www.jewishfestival.pl/pl/fkz/

Festiwal Kultury Żydowskiej w Krakowie to największa prezentacja współczesnej kultury tworzonej przez Żydów na całym świecie.

/izskatās, ka latvieši ir (un grib palikt) tie mūžīgie pastalnieki un kalpi, savukārt lietuviešiem un poļiem ir savas valsts / tautas (paš)apziņa (brīžiem pat izteikti impēriska, kā "lielkrieviem"). Prieks par viņiem!

//papildināts ar Artis komentāru:
***to 90. gados izlēma Tīrons un citi iekrievotie Latvijas intelektuāļi, kas dzīvo krieviskajā kultūras telpā, mīl satikties ar krievu intelektuāļiem, lasa viņu grāmatas utt. Tas ir mentāls koloniālisms ar kuru mums — pārējiem — diemžēl tagad arī jāsadzīvo. Lietuva ir lielisks piemērs tam, ka viss varēja iegriezties savādāk.
“Uldis Tīrons piebilda, ka viņam, pirms izrunāt vārdu "žīds", sevī ir jāpārvar barjera. Tā nav tikai viņam vienam. Šāda barjera ir”
Krievijas informācijas telpā šāda barjera nenoliedzami ir — poļu un lietuviešu telpās šādas barjeras nav. Vārdam ir pavisam citas konotācijas. Likumsakarīgi, ka vietējā ebreju kopiena, kuru vairumā gadījumu veido iebraucēji no PSRS, pieņem vārda semiotisko lauku, kas patapināts no krievu valodas, nevis to, kas autentiski pastāv latviešu, lietuviešu un poļu valodās.

https://www.diena.lv/raksts/izklaide/cits/_vesture-diena_-ka-neaizvainot-14222596
15 comments|post comment

ara [04 Oct 2021|11:41am]
Apinis raksta atkal:

https://pietiek.com/raksti/lielaka_problema__valsts_parvaldes_noziedziga_attieksme_pret_primaro_aprupi_un_gimenes_medicinu/

Latvija ir vienīgā ES valsts, kuras veselības pamatlikumā nav iezīmēts konkrēts procents no veselības budžeta vispārējai un primārai aprūpei (Universal Health Coverage). Latvijā, kurai tāpat ir viens no mazākajiem veselības budžetiem, primārajai aprūpei tērē mazāk par 7% no šī budžeta, kamēr citās Eiropas valstīs – 11–15%.

Primārā aprūpe jeb ģimenes medicīna pie mums ir atstāta bārenītes lomā, pie kam apkrauta ar tādu birokrātijas slogu, ka ģimenes ārstam neatliek laika pacientiem, bet tikai ministrijas un dažādu iestāžu dokumentu aizpildīšanai.

Žurnāli vismaz 30, nerunājot par veidlapām un dažādām vietnēm internetā, kur katru dienu jāievelk simtiem ķeksīšu un jāraksta plāni, projekti, paskaidrojumi, atskaites, esejas un literatūras apskati. Un ar visu to es ar pilnu atbilldību varu pateikt, ka Latvijas veselības aprūpe balstās tieši uz gudriem, izglītotiem, vispusīgiem, iejūtīgiem ģimenes ārstiem.

Un tas viss uz fona, kad deputāti (lai atceramies Jāņa Dombravas performanci pagājušās nedēļas „Preses klubā”), ministri, ierēdņi, žurnālisti noniecina ģimenes ārstu darbu. Atcerieties cik ļoti Pavļuts iebilda maksāt ģimenes ārstiem par vakcināciju, bet tērēja miljonus vakcinācijas centru īrei un aprīkojumam, izbraukumiem uz kapu svētkiem un krāmu tirgu, reklāmas kampaņām.

Turklāt vēl nāca ministra kapelmeistara paziņojumi, ka ģimenes ārsti neko nezin, viņiem vajag papildus mācības utt. Tikai tagad – rudenī šis pats ministrs attapa parunāt ar ģimenes ārstiem, vienojās par samaksu, organizatoriskiem jautājumiem un visi ģimenes ārsti vakcinē.

Tātad – manuprāt, lielākā Latvijas veselības problēma šodien ir necienīgā politiskā attieksme pret ģimenes medicīnu (kaut arī turpat blakus problēmu sarakstā ir nepietiekamā kompensācija par onkoloģiskiem, sirds–asinsvadu slimību, plaušu slimību u.c. medikamentiem, nepietiekamais atbalsts rehabilitācijai, īpaši pēc onkoloģisku slimību operācijām, insultiem un neiroloģiskām slimībām, nepietiekamais finansējums paliatīvai aprūpei utt.).
1 comment|post comment

navigation
[ viewing | October 4th, 2021 ]
[ go | previous day|next day ]