jūnijs

Posted on 2016.06.09 at 02:21
Tags: ,
Ar kaut ko neparastu saistīja loti intelliģentā pazīstamā nervu slimību speciālista docenta Vildes māsa Alīne, kas drīz kļuva mana divkāršā skolas biedra Madonā un Rīgā Oto Grinberga kundze. Grīnbergs bija kļuvis kreiss, organizēja kopā ar Andreju Kurciju „neatkarīgo sociālistu" partiju. Alīne bija ceļojusi pa Franciju, stāstīja, kā kāpusi ar biedriem kalnos. Viņa bija ne visai skaista, bet mēs abi aizrāvāmies. Daudz tā stāstīja par kreisajām kustībām, ironizēdama par visu demokrātisko, kas notika Latvijā. Oto diezgan rūpīgi studēja un palīdzēja izgatavot diplomdarbus tādiem, kam nebija laika. Baigajā gadā viņš bija Rīgas pilsētas izglītības valdes vadītājs, Alīne inpektrise Franču licējā, kur J. Kadilis bija par direktoru. Tagad O. Grīnbergs ir marksisma "profesors" universitātē, un kā ļoti uzticamam vīram viņam bija pat atļauts ceļot pa ASV.
Oļģerts Liepiņš // Latvija Amerikā, Nr. 32 (20.08.1977)




p.s. Alīna 1926. gadā dzīvoja Nicā un strādāja mākslinieka Raimonda Dunkana dekoratīvās mākslas darbnīcā, tusēja ar franču komunistiem un uzturēja sakarus ar franču kreiso rakstnieku Anrī Barbisu. rakstnieks Andrejs Kurcijs viņai kaut kad vēlāk teica - "Tu esi man Parīze". viņas grāmatu kolekciju franču valodā, es pāris gadus atpakaļ izdāļāju tepat cibā.
kas attiecas uz Otto un Ameriku - cik man pagaidām ir izdevies atrast - viņš tur bija viens, turklāt pabija arī Baltajā namā. vēl viņš 60. gados bija arī viskautkur citur, piemēram, Kanādā, Anglijā, Francijā, 1960. gadā mēnesi ceļoja - devās izklaides braucienā apbraucot apkārt Eiropai. es reāli nesaprotu, kas viņš īsti bija un, ko darīja.

Previous Entry  Next Entry