Aizupju safari

Posted on 2015.07.08 at 14:41

Comments:


*
[info]inese_tk at 2015-07-08 23:09 (Saite)
nav nav orhideja. tā ir mētra. es jau guglēju, bet mani samulsināja, ka visādos tur populārajos portālos to sauc par latviešu "lavandu" un kaķumētru, bet dabasdatos kaķu mētra ir galīgi savādāka.

par šakāļiem un jenotiem es prasīju savai paziņai bioloģei, kas specializējās vilku pētniecībā. viņa pēc bildes minēja arī vilku, bet, kad es konkretizēju vietu, kur atradu kumšķi tad teica, ka vai nu jenotsuns vai šakālis, jo Lietuvā šakāļi vairāk minēti un Aizupji ir ~ 20 km no Lietuvas robežas.

http://www.latvijasdaba.lv/augi/galium-aparine-l/ it kā par ķeraiņu madaras potenciālo indīgumu nekas nav teikts
marle
[info]marle at 2015-07-09 08:51 (Saite)
tā mētra varētu būt meža sārmene (Stachys sylvatica)

bet šī ir bruņu ķiverene (Scutellaria galericulata)


(bet es neesmu eksperts, man vienkārši patīk gūglēt un interesē augi :)
*
[info]inese_tk at 2015-07-09 15:36 (Saite)
Paldies! Man patīk augi, bet reizēm nepatīk guglēt
porcelāna lellīte
[info]neraate at 2015-07-09 09:02 (Saite)
http://www.latvijasdaba.lv/augi/sistematiskais-raditajs/labiatae/ te ir vērts pameklēt. bet varbūt zem citas dzimtas

varētu būt, ka ir divas kaķumētras? viena īstā, tā, uz kuras smaržu kaķi reaģē un tad tā, ko tautā sauc par kaķumētru. tā īstā vispār aug pie mums savvaļā? es tiešām nezinu

manai mamma no tās madaras vienmēr baigā reakcija. var būt, ka tā izraisa fotosensitivitāti uz mitras ādas saules staros (kā Sibīrijas latvānis) man arī ir bijusi, man šķiet, ka viņai viena zāļu sieva ko tādu minēja, bet es varu kļūdīties.

es par to jenotsuni iedomājos, jo tiem kažoks ir krāšņāks, garāku spalvu, bildē izskatījās, ka bieza, forša pavilna. šakālim man šķiet nav tas kažoks tāds, tomēr vairāk stepju dzīvnieks, turklāt mazāka tā populācija, tikai pirms 2 (?) gadiem Igaunijā ģenētiskās analīzes apstiprināja, ka šakālis, Latvijā vai nu pagājušajā vai šajā gadā. vēl variants ir vilka-suņa jaukteņi

man ļoti patīk, ka tu saliec bildes un tad noskaidro visādus interesantus faktus!
*
[info]inese_tk at 2015-07-09 15:35 (Saite)
paldies. es mēdzu visko fotogrāfēt kaut vai tikai tāpēc, lai pēc tam uzzinātu kas tas īsti ir tāds. man patīk iet dabā tā personiski, zinot, kas tā par puķi vai putnu vai zvēru, nevis vienkārši "puķe", "putns" utt.

man pašai ar visreālākais liekas jenotsuns.
Antuanete
[info]antuanete at 2015-07-09 22:22 (Saite)
Iespējams, ka mētra ir sārmene, bez lapām bildē nevar droši pateikt (būtu jābūt drusku pūkainām). Aiztikt mēģināji? Sārmenes diezgan neganti smird, ja saberzē lapas, pēc tā vien var atpazīt.
*
[info]inese_tk at 2015-07-09 22:50 (Saite)
viņām ir pat ļoti pūkainas lapas. un oda jocīgi. es neteiktu ka neganti smird, bet pirmā nots pēc mašīneļļas, pēc tam paliek kaut kādā ziņā patīkami
Previous Entry  Next Entry