3. daļa - Piusas alas un Tartu

Posted on 2012.07.18 at 18:55
Tags: ,
9. jūlijs: astoņos no rīta mazgāju matus ledainā upē. saule vēl aiz kokiem. braucam uz Piusas smilšakmens alām. spidometrs rāda, ka nobraukti 400 km. alas ir ciet un būs vaļā pēc 2 stundām. kavējām laiku padsmit kilometrus uz atpakaļu esošajā Meremae. tur ir skatu tornis un jauks viesu nams, kur padzert tēju un palietot vaifaju. atpakaļ uz alām. tālāk uz Tartu. foršais Ahaa centrs un līkums pa Tartu vecpilsētu. forša. reibinoši smaržo liepas. meklējam, kur gulēt, bet diezko neiet. kartē norādītā teltsvieta ir praktiski pilsētas centrālajā peldvietā - pārāk daudz cilvēku. braucam tālākplānotajā virzienā - uz Peipusu un nakšņojam kādā nejauši ieraudzītā viesu mājā gabaliņu aiz Vāgveres. naudu, par telts uzcelšanu viņu teritorijas stūrī, viņi neprasa, nekādas ērtības arī nepiedievā. sliktā ziņa nr1 - salūzt viens no telts spraišļa mietiņiem. sliktā ziņa nr2 - tur notiek grandiozs jauniešu dzerstiņš. it kā teritorija liela, bet troksnis dzirdams, naktī notiek vazāšanās, ap pieciem kāds mēģina atvērt telti, bet, tiklīdz ierunājos, aizbēg. daudz odu.
bilance:
redzēts 1 zirgs
3 peldes 3 dažādās ūdenstilpnēs


skats no Meremae skatu torņa. skaidrā laikā varot redzēt Peipusu. mēs neredzējām. pats kalniņš ir 203,8 m vjl.


datu apstrāde


vēcē


Piusas apmeklētāju centrs. tāds smalks un glauns uztaisīts. pirms iešanas alā rādīja filmiņu par alu un to apkārtnes iemītniekiem. alas ir lielākā sikspārņu ziemošanas vieta Ziemeļeiropā - tur ziemojot arī sikspārņi no Latvijas. alas ir cilvēku radītas - pag.gs.diudesmitajos gados tur sāka rakt smiltis stikla ražošanai. smilts tur tiešām tāda īpaša - neticami smalka, maiga un vairākos toņos. šobrīd alās var ietikt tikai ar gidu un redzēt pavisam mazu gabaliņu. agrāk varēts staigāt vairāk, bet salīdzinoši nesen bijis iegruvums, tāpēc vairs nedrīkst.
smilšu pendele


maza, smuka kafē


vienas alu daļas plāns




tur ku tālumā tai gaismiņa spīd, tur tas iegruvums ira. gide žēlojās, ka tas visu bojājot, pirms tā alās bijusi nemainīga temperatūra +8 grādi. tagad tā svārstās un tas nav labi tur ziemojošajiem sikspārņiem.


apkārt centram ir ne visai gara dabas taka pa smilšu karjeriem un mežu










karjerā mākslīgi izveidoti divi dīķīši, kur dzīvot īpaši retajiem un aizsargājamajiem radījumiem




mainīgā vainadzīte(?)


pelde Obinitsas ezerā pirms ceļa uz Tartu




nenormāli foršais Ahaa centrs Tartu http://www.ahhaa.ee/lv/
līdzīgs rasbainieka ieteiktajam zinātnes muzejam Tallinā, tas bij ar tādu šarmantu vecuma auru apvīts, bet šitais Tartu tāds kosmiski jauns, glauns un spīdīgs.


















Tartu centrā. jāatzīst, ka igauņi stensilo krietni mazāk nekā latvieši. vismaz pilsētu centros. visvairāk strītārta redzējām tieši Tartu.


































viena no tām galvām ir manējā un viņa ir iekš Emajogi upes. Igaunijā kruti arī tas, ka gandrīz visās lielajās pilsētās, gandrīz centrā ir peldvietas. piemēram, Tartu, Narvā, Vīlandē, Pērnavā, Sillamāē utt.


šina


šī pati šina noturējās visu brauciena laiku


vakariņas







Comments:


basta
[info]basta at 2012-07-18 19:33 (Saite)
tas tartu tilts ir legjendaars. vairaakas reizes to pa augshu esmu shkjeersojis, bet tas jau taads siikums, citiem ir labaaka izdoma
[info]tajnosti at 2012-07-19 07:43 (Saite)
Agrā pavasarī braucām pa līdzīgu maršrutu caur ziemeļigauniju un tā interesanti paskatīties dažas visai līdzīgās bildes. Paldies par ieskatu! :)
Previous Entry  Next Entry