joģīts

Posted on 2009.09.16 at 22:40

Comments:


*
[info]inese_tk at 2009-09-17 10:12 (Saite)
man vēl gribas pamēģināt to ghī sviestu kādreiz uztaisīt, bet nevaru saņemties, liekas, ka čakars krietni lielāks un lielāka arī iespēja sapist materiālu - nu piededzināt un tā...
[info]digna at 2009-09-17 10:21 (Saite)
Kas tas ira?
*
[info]inese_tk at 2009-09-17 10:25 (Saite)
Sviestam jābūt bez piedevām un nesālītam. Ja izmanto 250 g sviesta, tad uz gāzes plīts jeb citas atklātas uguns gatavošanas laiks ir apmēram 30–40 min. Ja gatavo „ūdens peldē”, tad gatavošanas laiks ir vidēji 1-1,5 stundas.
Sviestu ieliek katliņā un kausē. Veidojas trīs slāņi: nosēdumi, vidusslānis, putas. Nosēdumus no katliņa apakšas nenokāš, bet viegli maisa visu masu. Putas nav jānoņem! Kad vidusslānis kļūst dzintara caurspīdīgs, tad nogriež uguni un ļauj nostāvēties apmēram 20 minūtes.
Ja vidusslānī var redzēt peldošas pārslas, tas norāda uz sviesta slikto kvalitāti, uz piemaisījumu klātbūtni. Šis produkts nav lietojams, jo nebūs iespējams iegūt nepieciešamo krāsu un konsistenci.
Pēc 20 minūtēm nostāvējušos masu izkāš cauri 4–5 kārtām salocītu marli. To, kas paliek marlē, nelieto, bet pārējais ir gatavs lietošanai.
! Gee nav jāglabā ledusskapī – tas nebojājas.
No trauka gee sviests jāņem ar tīru, sausu karoti.
Lieto kā piedevu dārzeņu sautējumiem, rīsiem, dārzeņu zupām, garšvielu apcepšanai, vistas, zivs cepšanai utt. Var lietot arī uz maizes kā taukvielu. ļoti labi garšo un nebaro, un sabalansē došas.
tā ir vērtīga ''ķrakšķīgām'' locītavām, ādai, gremošanais sistēmai, utt.
uz grauzdētas maizītes pavisam gardi!!!
jo vecāka gija, jo tā paliek vērtīgāka.
Previous Entry  Next Entry