Janvāris 23., 2009


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
08:39 - "pasaules līmeņa literatūra"
"As Konrath writes, "The reality is, most movies and books don't suck."

And they don't! The vast majority are quite good, actually. Setting aside the occasional celebrity book that sails through the publishing process, which, hey, if you don't like them don't read them, books have to get through an insanely challenging gauntlet to make it to publication. Not just one person has to believe in a book: literally hundreds have to think it's worth publication before it winds up on your shelves."

-Nathan Bransford, tāds klasisks Ņujorkas literārais aģents

Tas droši vien arī ir vienīgais, kas atšķir latv. literatūru, kurā ak, nu "pasaules līmeņa" darbu taču nav (ar zemtekstu "nav ko velti jāties, tāpat tas ir veiksmes/hujviņzinkā jautājums"), no "pasaules līmeņa" literatūras: jautājums par to, vai tu esi spējīgs uzrakstīt ko tādu, ko izlasa 100 profesionāļi ar biznes-orientētu prātu un vienkārši pasaka savu jā/nē/jāpārstrādā, un tu nevari sūroties par to, ka šie nesaprot, ka tu taču neraksti reālismu/postmodernismu/whatever, viņi taču paši ir tādi vai citādi etc; pareizāk, tu jau vari sūroties, bet viņiem dziļi pajāt, jo viņiem ir savs pizness jābīda, pienāciet, lūdzu, kad jūsu grāmatā nebūs tā komatu kļūda trešajā lpp, kas liecina par paviršu/pašapmierinātu attieksmi no autora puses un attiecīgi pārbīda jūsu grāmatu no "japārstrādā" kaudzītes uz "nē" kaudzīti.

Un pirms kāds sacepjas, ka runa tak ir par ļauno komercliteratūru, nevis par tādu augsto literatūru, kā god. autors raksta: literārie aģenti nodarbojas gan ar vienu, gan otru, gan trešo; ir tādi, kas specializējas tikai uz literary fiction. Ja tu negribi iet caur aģentu, tu tikai teorētiski samazini savu pirms-publikācijas kritiķu skaitu no 100 līdz 99. Šortkats ir vienīgi "vanity publications" (samaksā un tev izdos grāmatu, kas sapelēs noliktavās) un Print-on-demand aļa lulu.com (samaksā mazāk un skaties, cik cilvēku būs gatavi kaut ko pirkt - ņebosj 50 sanāks). Tiesa, negatīvs ieraksts tavā rakstniecības CV garantēts :)

(7 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]anonymous
Date:23. Janvāris 2009 - 11:26
(Link)
Nezinu, kas tā par "pasaules līmeņa literatūru", un no kurienes Tu šo jēdzienu esi ņēmusi, taču vienīgā nozīme, kā to spēju saprast es, varētu būt tāda, ka tikai "pasaule" arī ir spējīga noteikt, kas tad ir vai nav "pasaules līmeņa literatūra". Kaut kāda gaušanās vai gluži pretēji - apzināta cenšanās šādu literatūru izspiest, ir bez jēgas.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:23. Janvāris 2009 - 12:08
(Link)
Tas no annuskas repertuāra dažus ierakstus zemāk, citēju, "jā, lielu, krutu paaules nozīmes romānu mums nav. taču ir interesanti darbi.."

Un slavenajā socreālisma diskusijā arī kāds tādā pieticīgā latviešu kautrīgumā arī ko tādu teica (Māra Svīre laikam).

Kopš tā laika mani arī incē jautājums, kāpēc lv literatūra tik viegli norij šo ideju, ka "pasaules līmeņa darbu nav"; latvieši tak nav mentāli apdalīti ļautiņi, attiecīgi gļuks ir kur citur.
Tas "pasaule arī ir spējīga noteikt" ir ļoti aptuvens jēdziens, mandomāt, jo, nu, katrs cilvēks taču ir pasaule un tā :) Ar šādu domu var rakstīt visādus nedastrādātus murdziņus un gaidīt, vai pasaule noteiks vai nenoteiks, jo nekādu kārtīgu iekšēju/starpposma kritēriju ta nav.
Biznesa modelis arī nav ideāls, bet cauri šitai mašinērijai klaja haltūra (t.i., darbi, kas iegūtu stipri augstāku kvalitāti, ja pie tiem būtu vienkārši godīgi piestrādāts, noīsinot un tiekot vaļā no acīmredzamiem gļukiem) vismaz netiek cauri.
[User Picture]
From:[info]izkapts
Date:23. Janvāris 2009 - 16:45
(Link)
Manuprāt, labāk lai tomēr samaksā par grāmatas izdošanu kā pārguļ ar KKF locekļiem. Heh, dzimumam šeit nav nozīmes, tikai peldcepurēm un kabatas lukturīšiem, lai vieglāk līst.
[User Picture]
From:[info]izkapts
Date:23. Janvāris 2009 - 16:46
(Link)
Nē, nekādi locekļi, DI-BE-NI! Lūk, tā ir pareizi.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:23. Janvāris 2009 - 17:24
(Link)
hmmmm, odnaka es esmu savulaik saņēmusi pietiekami daudz ņaudiņas no KKF, varbūt viņi pa nakti mani drāza, kamēr es nemanīju :D

bet tā pa lielam tas jau ir viens un tas pats, maksā tu, maksā fonds, vatever - tas nozīmē to, ka grāmata pati sevi atpelnīt nevar, pie tam jau ieceres stadijā, kad visi ir daudzmaz optimistiski, nevar
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:23. Janvāris 2009 - 17:35
(Link)
tā pa lielam man šķiet, ka ņurkstēt par KKF nepiešķirto ņaudiņu grāmatai, kas nav ļoti-specifiska-bet-nepieciešama literatūra (un tādas nav daudz, it īpaši ja neņem vērā teorētisko literatūru) ir briesmīgi neprofesijonāli, jo profesijonāli būtu uzrakstīt to grāmatiņu tā, lai veikalnieks jamo nopērk bez diršanās un pa fondiem vazāšanās.
[User Picture]
From:[info]izkapts
Date:26. Janvāris 2009 - 14:26
(Link)
Piekriitu. :)
honeybee - "pasaules līmeņa literatūra"

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba