Jūnijs 19., 2006


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
17:38
"Diemžēl ir pamatotas bažas, ka drīzumā Latviju sagaida HIV/AIDS inficēto dinamikas maiņa un šo vīrusu konstatēs ne vien cietumniekiem un narkomāniem, bet pavisam ikdienišķiem un kārtīgiem cilvēkiem.
Pašlaik mūsu valstī katrs trešais jaunatklātais HIV/AIDS gadījums tiek konstatēts kādā no Latvijas cietumiem, bet absolūtais vairākums ar šo slimību sasirgušo ir intravenozo narkotiku lietotāji. Par nopietnu riska grupu uzskata arī gejus. Rodas jautājums — kāpēc, lai ievērojami pieaugtu ar HIV/AIDS inficēto skaits tajā sabiedrības daļā, ko ikdienā sauc par godīgiem un kārtīgiem cilvēkiem?
Šādu slimības "pacēlumu", kas skar to sabiedrības daļu, kas nepavisam netiek uzskatīta par riska grupu, jau ir piedzīvojusi Rietumeiropa. Kaut gan netiek prognozēts, ka Latvijā tuvākajos gados inficēto skaits palielināsies traģiskos apmēros, tomēr būtiski mainīsies inficēto cilvēku sociālais statuss. Problēma slēpjas tajā, ka sabiedrība mūsu valstī nav gatava šādam pavērsienam un joprojām dzīvo stereotipu žņaugos. Nospiedošais vairākums domā, ka HIV/AIDS nav "viņu problēma" un ka viņi no šīs slimības ir pasargāti. HIV speciālisti, mediķi un nevalstisko organizāciju darbinieki uzskata, ka viena no galvenajām problēmām HIV/AIDS profilaksē un ārstēšanā ir tieši šo stereotipu graušana"

(iz šejienes)

Konkursa jautājums: vai a.god. Elmārs Barkāns, raksta autors, gadījumā neatrodas stereotipu žņaugos? Un vispār, kas tie par izteicieniem - tipa "diemžēl saslims arī ikdienišķi un kārtīgi cilvēki, ne tikai cietumnieki un narkomāni, kā mēs visi bijām cerējuši un paļāvušies"?

(21 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]zuzanna
Date:19. Jūnijs 2006 - 18:08
(Link)
Vēl ar nožēlu jāatzīst, ka god. Barkāna kungs izmantojis vecu statistiku, jo nu jau vismaz 1,5 gadu HIV ir izgājis no cietumnieku, narkomānu un geju aprindām.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:19. Jūnijs 2006 - 21:08
(Link)
Jā, un pārsities uz godīgiem un kārtīgiem ļaužiem.
Nez, paies laikam vēl kādi gadi desmit, un tad varēs uztraukties arī sūda reklāmisti, kukuļņēmēji, azartspēlmaņi, dzejnieki, dzērāji un citi neikdienišķi ļaudis :D
From:[info]mikstmiesis
Date:19. Jūnijs 2006 - 18:53
(Link)
jau sen kā statistika liecina, ka ar HIV vairāk inficējas heteroseksuāli cilvēki nevis homoseksuāli.

nu tad jau atklāts jautājums kas ir tie godīgie un kārtīgie ;o)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:19. Jūnijs 2006 - 21:10
(Link)
nu, man vispār kaut kā nešķiet, ka godīgums un kārtīgums būtu atkarīgs no orientācijas ;)
From:[info]mikstmiesis
Date:20. Jūnijs 2006 - 08:42

:D

(Link)
pat ne no sugas piederības :D

bet to rakstu izlasot, man vismaz radās sajūta, ka tam autoram tā šķiet ;o) bet var jau būt, ka es nemāku rakstīto vārdu uztvert tā kā to vajadzētu uztvert...
From:[info]makmerfijs
Date:19. Jūnijs 2006 - 20:25
(Link)
Iespējams ka Barkāns piemērojas vidusmēra Homo Stereotypicus, lai tas spētu uztvert raksta pamatdomu - ka ar HIV daudz slimo arī tie, kurus lasītājs uzskata par godīgiem un kārtīgiem cilvēkiem.

[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:19. Jūnijs 2006 - 21:06
(Link)
Jā. Inficējas cietumnieki, narkomāni, geji, godīgie, kārtīgie un ikdienišķie cilvēki, bet ne jau es :D T.i., tu domā, ka ir daudzi, kas sevi identificē ar "godīga, kārtīga un ikdienišķa cilvēka" stereotipu?
From:[info]makmerfijs
Date:19. Jūnijs 2006 - 21:12
(Link)
Ir pietiekami daudz kas tā domā - kuri domā, ka inficēties var tikai narkomāni, cietumnieki un citi (lasītāja uztverē) sabiedrības salašņas. Manuprāt tieši tā ir raksta pamatdoma - ka tas var notikt ar gandrīz jebkuru no mums.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:19. Jūnijs 2006 - 22:49
(Link)
tu esi godīgs, kārtīgs un ikdienišķs cilvēks? 8)
From:[info]makmerfijs
Date:19. Jūnijs 2006 - 22:57
(Link)
Atklāti sakot mani tas neinteresē, bet pieļauju, ka tā varētu būt.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:20. Jūnijs 2006 - 07:21
(Link)
..iepriekšējais koments, protams, no manis ;)
From:[info]makmerfijs
Date:20. Jūnijs 2006 - 07:51
(Link)
Man ar tā reizēm gadās :DDD
[User Picture]
From:[info]deep
Date:19. Jūnijs 2006 - 21:52
(Link)
kaadi stereotipi?.. aids ir neegjeru, narkomaanu un homosexuaalistu slimiiba. jaa, muusdienaas ne tikai shaadu personu slimiiba, bet atcereesimies saknes. pirmais konstateetais hivikjis bija melns pedinjsh no Njujorkas.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:19. Jūnijs 2006 - 22:15
(Link)
Ā, un es visu laiku domāju, kāpēc HIV/AIDS tiek uzskatīts par kaut ko šausmīgi fui un pē, un kauna zīmi, kamēr, teiksim, C hepatīts, sifiliss vai gonoreja ir stulbi, nepatīkami, bet saprotami. Droši vien tāpēc, ka pēdējās trīs pirmie noķēra balti heteroseksuāli eiropieši ;)
From:[info]makmerfijs
Date:19. Jūnijs 2006 - 23:15
(Link)
Tikpat labi to slimību būtu varējis saķert kāds "white trash". Zemāko slāņu narkomāniem tiešām iespējas inficēties ar aids ir daudz lielākas, bet tas, ka ādas krāsa (nevis materiālie & sociālie apstākļi) palielina risku saslimt ar venēriskām slimībām ir viens no absurdākajiem rasistu apgalvojumiem, kas pielīdzināms viduslaiku ticējumiem, pēc kuriem cilvēkus ar lielām,tumšām dzimumzīmēm uzskatīja par sātana izdzimumiem.

Un (aktīviem) homoseksuāļiem ar saslimt ar aids ir tikpat liels risks, kā heteroseksuāļiem, kuri regulāri nodarbojas ar anālo seksu. (Btw. kādēl lielajiem homoseksuālistu pretiniekiem, kuriem riebjas "kaku stumdītāji", nav novērojamas tik lielas antipātijas pret heteroseksuāļiem, kuri nodarbojas ar anālo seksu?)

[User Picture]
From:[info]daria
Date:20. Jūnijs 2006 - 17:01
(Link)
"Un (aktīviem) homoseksuāļiem ar saslimt ar aids ir tikpat liels risks, kā heteroseksuāļiem, kuri regulāri nodarbojas ar anālo seksu."

Tad tiem, kas nenodarbojas ar anālo seksu, bet gan seksu vaginālo, risks saslimt ar AIDS ir mazāks? ;)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:20. Jūnijs 2006 - 17:21
(Link)
Nēēē, drošību pret AIDS noķeršanu seksa laikā garantē tikai tējas metode ;)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:20. Jūnijs 2006 - 17:22
(Link)
p.s. nē, lai arī patiesībā laikam anālais bija bīstamāks par vaginālo, jo anālajā ir lielākas iespējas gūt fiziskus (asiņojošus) savainojumus, lai cik tas bēdīgi neizklausītos.
From:[info]makmerfijs
Date:20. Jūnijs 2006 - 18:33
(Link)
Jā - ar anālo seksu inficēšanās risks tiešām ir lielāks.
[User Picture]
From:[info]prodn
Date:23. Jūnijs 2006 - 14:48
(Link)
nee, balts juurnieks anglijaa.
[User Picture]
From:[info]prodn
Date:23. Jūnijs 2006 - 14:47
(Link)
īstenībā esmu uz pakaļas.
...
...uz pakaļas.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba