Jūnijs 9., 2006


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:38 - feminisms

(19 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]krii
Date:9. Jūnijs 2006 - 09:52
(Link)
Man nav laika tagad ar Tevi izvērsti diskutēt, bet atgādināšu, ka

1)tā saucamais feminisma trešais vilnis aptver mazliet citu problēmu loku, nekā tas bija Virdžīnijas Vulfas vai Simonas de Bovuāras laikā - ietverot, piemēram, alternatīvas metodoloģijas un epistemoloģijas meklējumus;

2)mūsdienu feminismā iekļaujas gan tā esenciālistiskie novirzieni, kas atzīst un akcentē atšķirības starp dzimumiem, gan arī no liberālisma ideoloģijas izaugušie, kas dzimumaatšķirības kā sekundāras pakārto indivīda brīvībai.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:9. Jūnijs 2006 - 09:57
(Link)
Nu, ļoti labi, ka pastāv esenciālistiskie novirzieni :) Acīmredzot to arī es aizstāvētu, ja mani tas interesētu. Tieši tāpēc jau es runāju par feminismu tā "klasiskajā" izpratnē. Un mani nemaz nepārsteidz fakts, ka kaut kas tāds ir izdomāts, galu galā šī ir tikai loģiska domas attīstības gaita.

Es esmu ar mieru atzīt arī domu par dzimumatšķirībām kā sekundārām (man tā šķiet ļoti acīmredzama, bet arī acīmredzamas domas ir tās, kuras vērts pētīt), bet nedomāju, ka šādai idejai būtu vieta ārpus antropoloģijas studijām, t.i., ka tas ir kaut kas tāds, kam ir vērts pievērst īpašu uzmanību ikdienā - tā teikt, nav ko ierobežot savu brīvību ar domām par sekundārām lietām ;)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:9. Jūnijs 2006 - 10:04
(Link)
Man allažiņ par feminismu ir bijusi "pavirša akadēmiska interese" hobija līmenī. Taču sadzīvē esmu gana bieži sastapusies ar diezgan kaitinošu aizspriedumu kultivēšanu, kas mani arī nereti mudinājusi izkliegt pa lozungam. Par ko nebūt nekautrējos.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:9. Jūnijs 2006 - 10:07
(Link)
Jā, pareizi! Pret kaitinošiem un virspusīgiem aizspriedumiem - ar tikpat kaitinošiem un virspusīgiem saukļiem! Mums nav par ko kautrēties!!! ;)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:9. Jūnijs 2006 - 10:16
(Link)
Raugi, ja runa ir par to, ko Tu salīdzini ar "ikdienas ticību", laikam nevietā būtu vecim, kurš kaut ko noburkšķējis par "sieviete, zini savu vietu" piedāvāt teorētisku priekšlasījumu ar atsaucēm uz Irigarajas esejām.:)
Visādās svētdienas skolās taču arī neviens neanalizē Akvīnas Toma Summas.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:9. Jūnijs 2006 - 10:23
(Link)
Kur tu tādus večus izroc?! 8)
Es patiešām neatceros pēdējo reizi, kad man kaut kas tāds būtu pateikts - nu labi, pastāv iespēja, ka es to neatceros tāpēc, ka neņemu pierē vai pārvēršu par joku, bet nu tomēr. Es nevaru iedomāties, kā man būtu jāizturas, lai kāds uzskatītu par iespējamu/nepieciešamu uzbraukt man pa dzimuma līniju. Ak jā, ja atskaita sievietes, kas laiku pa laikam uzbrauc par to, ka es neesmu pietiekami sievišķīga ;D Bet lai viņas pastāv pie ratiem ;)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:9. Jūnijs 2006 - 10:29
(Link)
Mums ir atšķirīgas pieredzes, atšķirīgi viedokļi un atšķirīgi komunikācijas stili. Davai, peace!;)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:9. Jūnijs 2006 - 10:34
(Link)
tā tik vēl trūka, ka divas sievietes saplēstos feminisma dēļ ;)
honeybee - feminisms

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba